Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Kinesiske overvågningskameraer på KU udløser kritik

Datamisbrug — Københavns Universitet afviser en sikkerhedsrisiko, men vil alligevel udskifte alle overvågningskameraer fra Kina på campus.

Studerende og ansatte på Københavns Universitet (KU) risikerer uforvarende at blive nærstuderet af den kinesiske stat. Universitetet anvender nemlig overvågningskameraer fra de kinesiske virksomheder Hikvision og Dahua.

De to virksomheder er delvist ejet af den kinesiske stat, og ifølge landets lovgivning kan de blive pålagt at udlevere data til de kinesiske myndigheder.

Det skriver netmediet KøbenhavnLIV.

Kameraerne, der er sat op på Det Humanistiske Fakultet på Søndre Campus, udløser massiv kritik.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har tidligere udtrykt bekymring over »konkrete sårbarheder« ved overvågningsudstyr fra Hikvision, og i USA blev det allerede i 2018 forbudt for statslige myndigheder at benytte deres produkter.

Eksperter advarer mod datamisbrug

KøbenhavnLIV har talt med flere eksperter, som vurderer, at brugen af de kinesiske kameraer udgør en alvorlig risiko. Sofie Freja Christensen, der er ekspert i informationssikkerhed hos ingeniørforeningen IDA, påpeger, at Kina er kendt for datahøst, og at det ikke er vanskeligt for uvedkommende at få fjernadgang til kameraerne.

Jesper Helbrandt, partner i Institut for Cyber Risk, mener, at universiteter og forskningsinstitutioner i sig selv er en form for kritisk infrastruktur, hvilket gør det ekstra problematisk at anvende teknologi fra virksomheder med tætte bånd til den kinesiske stat.

Risikoen for datamisbrug og forskningsspionage fik i sidste måned regeringen til at stramme reglerne for danske universiteters samarbejde med Kina.

Uniavisen har over flere omgange ligeledes beskrevet det dilemmafyldte samarbejde med kinesiske universiteter, hvoraf mange har en nøglerolle inden for flere forskningsområder.

LÆS OGSÅ: Vicedirektør advarer: Truslen fra udenlandsk forskningsspionage stiger i fremtiden

Kameraerne udskiftes af teknologiske årsager

Til trods for kritikken afviser Københavns Universitet, at kameraerne udgør en reel sikkerhedsrisiko.

»De pågældende kameraer er placeret på fællesarealer, som er fuldt ud offentligt tilgængelige. Vi er altså langt fra den forskning, der foregår på Søndre Campus,« skriver vicedirektør for Campus Service, Karen Dilling, i et svar til KøbenhavnLIV.

Hun skriver også, at kameraerne kører på et lukket netværk beskyttet af en firewall, og dermed ikke er sårbare over for eksterne angreb.

Alligevel har KU besluttet at udskifte de kinesiske kameraer. Begrundelsen er dog ikke sikkerhedsmæssig, men teknologisk: Kameraerne er ifølge universitetet ved at være forældede og vil blive erstattet af ikke-kinesiske kameraer.

Uniavisen har forsøgt at få et interview med ledelsen på KU om sagen, men det har ikke været muligt. I stedet har Uniavisen modtaget samme skriftlige svar, som er blevet sendt til KøbenhavnLIV.

Flere partier vil på baggrund af afsløringerne tage sagen op med ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen (V).

Seneste