Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Knud Foldschack vil stadig gerne mægle på Humaniora: »Jeg er ikke en part i sagen«

Blokade — Advokat Knud Foldschack siger, det er »ærgerligt«, at ledelsen ikke vil have ham som mægler, og afviser, at han skulle være belastet af tidligere sager. Han foreslår, at han kan indgå i et mæglerteam.

HUMrådet havde dårligt nået at melde ud, at de havde udpeget advokat Knud Foldschack som mægler, før ledelsen afviste valget af ham.

Dekan Jesper Kallestrup begrundede efterfølgende afvisningen med, at ledelsen kun ville acceptere en neutral konfliktmægler.

»Aftalen var, at vi for at få en god dialog mellem HUMrådet og dekanatet sammen skulle blive enige om en neutral konfliktmægler. Det er der ikke tale om, når HUMrådet melder offentligt ud på deres facebookside, at Knud Foldschack skal agere mægler for dem,« sagde han til Magisterbladet.

Knud Foldschack selv er dog af en anden overbevisning. Advokaten siger til Uniavisen, at han netop er en neutral mægler og ikke bare står på de studerendes side, selv om det er dem, der har udpeget ham. Et budskab, han også leverede i et brev til dekan Jesper Kallestrup i mandags.

LÆS OGSÅ: HUMrådet til ledelsen: Vi får brug for hver sin mægler

Enhver form for misforståelse skal da ikke stå i vejen for, at man får en god proces i gang

Knud Foldschack

»Jeg har i mange sager som den her været mæglingsmand, og jeg tror godt, man kan konkludere, at det har været gavnligt for sagerne. Derfor er jeg selvfølgelig ked af, at jeg bliver bliver betragtet som en part i sagen, når jeg bliver bragt ind som et forslag. Det synes jeg er ærgerligt,« siger Knud Foldschack og tilføjer, at han ikke ser det som et problem, at de studerende har peget på ham.

»Så vidt jeg kan forstå, var det en fremstrakt hånd fra de studerende, og ligesom alle andre kan de jo komme med forslag.«

Forslaget er ikke helt dødt endnu: Knud Foldschack siger, at han fortsat er villig til at mægle på Det Humanistiske Fakultet, hvis begge parter accepterer det.

Tilbyder at indgå i mæglingsteam

Foldschack er kendt i offentligheden som advokat for Fonden Jagtvej 69 og beboerne på Christiania, og ifølge HUMrådet er det netop de sager, der har afholdt ledelsen fra at acceptere ham som mægler. Noget, de studerende har kritiseret i stærke vendinger.

»Det er en ret stor kritik, at de sætter spørgsmålstegn ved hans professionalisme og hans faglighed. At de ikke respekterer den,« sagde næstformand i HUMrådet, Anna Nørgaard Sørensen, forleden til Uniavisen.

Knud Foldschack selv afviser, at han skulle være belastet af de tidligere sager om Christiania og Ungdomshuset. Her var hans rolle også at fungere som mægler og skabe løsninger, siger han.

Samtidig har han erfaring som mægler i en lignende blokade, nærmere bestemt på Københavns Professionshøjskole, hvor han var med til at sikre en aftale mellem ledelsen og de pædagogstuderende i 2017.

Intet tyder på, at han bliver den eneste mægler på Det Humanistiske Fakultet. Derfor foreslår advokaten nu, at ledelsen også udpeger en mægler, så han bliver en af to mæglere i konflikten, udpeget af hver sin part.

LÆS OGSÅ: HUM-studerende vil fortsætte blokade, indtil de får deres vilje.

»Så kunne man være et mæglingsteam. Og hvis man stadig ikke kan finde en acceptabel løsning, så kan man sige, at hvis der skulle være en opmand (altså en tredje person med den afgørende stemme, red.), så skulle de to mæglere pege på opmanden,« siger Knud Foldschack.

Ledelsen: Mægling er overflødig

»Jeg skal ikke blande mig i, hvordan det skal gøres. Det kan gøres på mange måder. Det er en konflikt, der har varet længe, og det vigtige er, at man ikke går efter manden, men går efter at finde en løsning,« siger Knud Foldschack.

Er der noget særligt ved den her sag, der motiverer dig?

»Når så mange studerende vælger at blokere en del af et universitet, så synes jeg, at der er tale om en så alvorlig sag, at hvis jeg kan bruge min erfaring til at hjælpe med at løse det, så er det helt oplagt at gå ind i det.«

Det mener du stadig, selv om den ene lejr har kaldt dig partisk?

»Ja, ja, selvfølgelig. Enhver form for misforståelse skal da ikke stå i vejen for, at man får en god proces i gang.«

I et interview med Politiken tirsdag udtalte rektor Henrik Wegener sig for første gang om blokaden på Det Humanistiske Fakultet, og her kom han også ind på afvisningen af Knud Foldschack.

»I udgangspunktet vil vi ikke have en forhandler, men en mægler. Det er jeg ikke sikker på, de studerede er enige i. Derudover troede jeg, at vi i fællesskab skulle blive enige om en neutral mægler, og det sker ikke, når de studerende udpeger en selv,« sagde han.

Dekanatet på Det Humanistiske Fakultet henviser til en nyhed på intranettet om, at målplanen for 2021-24 er blevet åbnet, hvorfor de ikke længere mener, at der er brug for en mægler:

»Nu har dekanatet med støtte fra og i samråd med HUMrådet og tilllidsrepræsentanterne sat gang i drøftelserne af de kommende års målplan fra 2021-2024. Den proces skal foregå i de formelle organer, som Akademisk Råd og det fælles samarbejdsudvalg. Vi skal have en bred, inkluderende proces, hvor både studerende og medarbejdere er repræsenteret, så det er i de fora, dialogen foregår fremover. Spørgsmålet om en eventuel uvildig, upartisk mægler er derfor ikke længere aktuelt. Og vi forventer, at blokaden ophæves snarest,« skriver dekan Jesper Kallestrup i en mail.

Seneste