Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Navne
Prisvindere — En sociolog, en biolog og en arkæolog får hver 1,2 millioner kroner, efter de alle har skabt overraskende ny viden i en ung alder.
Den ene har fundet verdens ældste brødkrummer i Mellemøsten. Den anden undrede sig over, at der ofte lugtede af rådne æg fra permafrostboringer og gjorde en vigtig opdagelse. Den tredje kan nogenlunde sige, hvad du kommer til at tjene som 40-årig, hvis han kender din fødselsvægt.
Tobias Richter er arkæolog, Riikka Rinnan er biolog, og Mads Meier Jæger er sociolog, og deres forskning har ikke ret meget at gøre med hinanden, men de har det til fælles, at de alle har skabt betydningsfuld ny viden i en ung alder.
De arbejder også alle sammen på Københavns Universitet – og så er de prisvindere.
I sidste uge fik de hver en EliteForsk-pris, der gives til nogle af de dygtigste unge forskere i Danmark. I år var over halvdelen af prisvinderne fra Københavns Universitet, for Richter, Rinnan og Jæger var tre ud af i alt fem forskere, der modtog hæderen.
Med prisen følger 1,2 millioner kroner, hvoraf en million skal bruges på videre forskning, mens 200.000 kroner går personligt til vinderen.
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen uddelte prisen sammen med Kronprinsesse Mary og begrundede valget af de fem forskere sådan her:
»Vi hylder nogle af de skarpeste forskere herhjemme, som er med til at gøre en forskel for Danmark. De fem forskere har hver fået en ide, formået at forfølge den og har ført ideen ud i livet med fremragende forskning. Det er meget forskellige forskningsprojekter og resultater, som på hver deres måde lægger kimen til at løse nogle af Danmarks og verdens store samfundsudfordringer. Det er vigtigt. Og det skal selvfølgelig fejres og anerkendes,« sagde hun i en pressemeddelelse.
Du behøver ikke at have stødt på dem på Københavns Universitet for at have hørt om deres opdagelser.
Tobias Richter har tidligere talt med DR om sit fund af 14.400 år gamle brødkrummer, Riikka Rinnan har selv skrevet om de flygtige gasser, der bliver frigivet i tøende permafrost, i Weekendavisen, og Mads Meier Jæger har blandet sig i debatten om, hvordan man bedst bekæmper den sociale arv.
Hvis du undrer dig over, hvordan Tobias Richter fandt krummer fra et ældgammelt fladbrød, hvad Riikka Rinnan nærmere bestemt opdagede ved de ildelugtende permafrostboringer, og hvordan i alverden Mads Meier Jæger kan forudsige din indkomst ud fra din fødselsvægt, så kan du læse de små portrætter af forskerne, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har udgivet. Her, her og her.
Du kan også læse om de to andre vindere. De hedder Sine Reker Hadrup og Anders Møller og kommer henholdsvis fra Institut for Sundhedsteknologi på Danmarks Tekniske Universitet og Institut for Datalogi på Aarhus Universitet.