Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

KU får ny uddannelse i Østeuropastudier

Sprogfag — Polsk og balkanstudier bliver lagt sammen med russisk som del af en ny bachelor i østeuropastudier. Kommende studerende kan søge ind nu.

De seneste år har vi skrevet den ene artikel efter den anden om sprogdøden på Det Humanistiske Fakultet. Men nu er der positivt nyt fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.

Det bliver nemlig fortsat muligt at læse polsk og balkanstudier (bosnisk, kroatisk, serbisk) på Københavns Universitet som del af en ny bacheloruddannelse i østeuropastudier. Sammenlægningen er med til at redde de to fag fra lukning.

I foråret 2016 indstillede dekan på det Humanistiske Fakultet Ulf Hedtoft fagene polsk og balkanstudier til lukning, hvilket førte til store protester fra studerende og ansatte.

En god løsning

Efter de omfattende protester er der blevet arbejdet for, at polsk og balkanstudier fremover kan bevares i en ny konstellation. Derfor er sprogfagene blevet sammenlagt med russisk fra efterårssemestret 2018 som en del af østeuropastudier.

Vores studerende får job, for der er næsten ingen arbejdsløshed blandt de færdige kandidater

Tea Sindbæk Andersen, adjunkt, Balkanstudier

Den nye løsning glæder Tea Sindbæk Andersen, der er adjunkt i balkanstudier og repræsentant for det videnskabelige personale på østeuropastudier. Hun har været med til at tilrettelægge den nye uddannelse.

»I første omgang synes jeg, det er frygteligt, at der er blevet lukket så mange sprogfag. Men den nye uddannelse i Østeuropastudier sikrer, at vi beholder de tre sprogfag polsk, russisk og balkanstudier. Når man tænker på, at vi var tæt på at blive lukket, så er det en rigtig god løsning, at vi fremover kommer til at arbejde mere sammen på tværs af sprogfagene.«

Nationale og regionale fag

Uddannelsen er opbygget sådan, at den studerende vælger sin sproglige retning fra første semester, men har fælles undervisning med andre studerende i østeuropæisk historie. Andet semester fokuserer på det valgte sprogfag, og i tredje semester samles de studerende på tværs af sprogretninger med fokus på østeuropæisk historie og samfundsforhold.

»Vi slækker ikke på det sproglige – faktisk så bliver det styrket. Vi deler faglighederne imellem os på en ny måde, fordi vi har regionale fag og nationale fag. Og det, som vi især har fokus på, er at de skal forstå østeuropæiske samfund og kunne læse kilderne på originalsproget.«

Obligatorisk udlandsophold

Der er også en kandidat i østeuropastudier, og uddannelsen har et obligatorisk udlandsophold, hvor de studerende kan fordybe sig i deres sprogområde.

»Vi har udlandsopholdet med, fordi det er en forudsætning for at lære at tale et sprog. Vi ved fra Balkanstudier, at det er dér, de studerende rykker sig utroligt meget. Og vi ved desuden, at vores studerende får job, for der er næsten ingen arbejdsløshed blandt de færdige kandidater,« siger Tea Sindbæk Andersen.

Man kan søge ind på Østeuropastudier nu med start til næste års forårssemester. Læs mere her.

Seneste