Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

KU holder fast i fysiske eksamener i kritiserede lokaler, men strammer alligevel op på sikkerheden

Coronasmitte — Københavns Universitet har fastholdt, at det var sikkert at gå til skriftlig eksamen mange studerende ad gangen i lokaler på Peter Bangs Vej. Nu indfører man alligevel vagter og større afstand for at mindske risiko.

Desinficerende engangsservietter på bordene. Større afstand mellem bordene. Og så nogle af de der sikkerhedsvagter, du måske har set holde styr på køen til Roskilde Festival.

Det er alt sammen ingredienser i opskriften på en mere sikker og tryg eksamenssituation i lokalerne på Peter Bangs Vej.

Det melder Københavns Universitet ud på sit intranet, efter at flere studerende har rejst bekymringer over at skulle møde til eksamen blandt mange andre studerende, mens virussmitten spreder sig.

LÆS OGSÅ: Eksamen kan koste juleferien med familien, siger studerende. 

»Nærmest fuldstændig stensikkert«

Den 9. december trådte endnu et sæt nye retningslinjer i kraft. Undervisning og eksamen skal klares hjemmefra, dog med det forbehold, at eksamener »er undtaget i det omfang, at omlægning til digitale eksaminer ikke er praktisk mulig.«

På Københavns Universitet betyder det, at nogle studerende alligevel bliver bedt om at troppe fysisk op til eksamen. Det kan være, hvis eksamenen har et praktisk element, eller hvis det lokale studienævn vurderer, at det bliver for let at snyde, hvis prøven bliver digital.

Foruden afstand, vagter og servietter på bordene, vil der også blive lavet en instruktionsvideo, hvor de studerende, der skal til eksamen, kan se, hvordan man sikrest ankommer og forlader lokalerne.

Det er nemlig især her, der kan være smitterisiko. Sådan siger Jørgen Kurtzhals, der er studieleder på medicinstudiet, i en video på universitetets intranet.

»Jeg er jo selv mikrobiolog, og når jeg kigger på forholdene, som de er blevet nu på Peter Bangs Vej, så vil jeg sige, at der er virkelig styr på det. Selve eksamenssituationen er faktisk nærmest fuldstændig stensikker,« siger han.

»Det værste er i virkeligheden at komme ind og ud. Der har KU allieret sig med nogle eksperter i logistik og menneskemængder. Så der er fuldstændig styr på at tjekke ind og at komme ud,« siger han.

For at skabe tryghed

Det er ikke kun i Uniavisen, at studerende har fortalt, at de føler sig utrygge ved at skulle til fysiske eksamener, også Politiken har rapporteret om deres bekymringer.

Det er svært at holde afstand ved en prøve, og desuden virker det unødvendigt, når universitetet tidligere har afviklet online-eksamener, lyder det fra studerende.

Københavns Universitet har hele tiden holdt fast i, at det er sikkert at gå til fysisk eksamen – også i lokalerne på Peter Bangs Vej.

»Vi skal nok sørge for, at når der er fysisk fremmøde, så kan det foregå på en måde, som er helt i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anvisning,« har rektor Henrik C. Wegener blandt andet sagt i en video på universitetets intranet.

De nye tiltag bliver sat i værk for at gøre de studerende mere trygge, siger Rie Snekkerup, vicedirektør for Uddannelse og Studerende, i den interne besked til studerende og ansatte.

»Vi har høstet erfaringer fra de eksamener, der allerede har fundet sted på Peter Bangs Vej. Og vi har vurderet, at vi med udvalgte indsatser kan skabe rammer, som ikke kun er sundhedsmæssigt forsvarlige, men som også vil give de studerende en tryggere oplevelse.«

Studerende: Det gør mig ikke tryg

De nye tiltag har ikke den ønskede effekt på alle. Catalina Cocan studerer kvantitativ biologi og sygdomsmodellering på DTU. Men fordi DTU samarbejder med Københavns Universitet om uddannelsen, har hun næsten halvdelen af sine kursus og eksamener på Det Sundhedsfaglige Fakultet på KU.

Hun har en skriftlig eksamen på Peter Bangs Vej i starten af januar og har læst udmeldingen om de nye tiltag.

»På DTU er alle eksamenerne lagt om til onlineeksamener. Hvorfor kan man ikke gøre det samme på Københavns Universitet?« siger Catalina Cocan.

Hvis universitet var optaget af, hvordan de studerende havde det, ville de lade eksamenerne være online, siger hun.

»Jeg ved ikke, hvordan vagterne skal hjælpe. Det signalerer bare, at universitetet ikke stoler på, at vi følger instruktionerne. Det gør mig ikke mere tryg, tværtimod.«

Hvis man fortsat ikke føler sig tryg ved at deltage i en fysisk eksamen, så kan man melde sig fra uden at bruge et eksamensforsøg på det, lyder det fra Københavns Universitet. Dermed bliver man alene forsinket i sit studieforløb.

Seneste