Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

KU kan forbyde al røg, hvis man vil

Arbejdsmiljø — Flere kommuner har forbudt deres ansatte at ryge i arbejdstiden. Den samme model kunne lovligt indføres på KU. Tillidsrepræsentant afviser idéen.

Et »rygemekka« kalder juraprofessor Kirsten Ketscher sin arbejdsplads, Københavns Universitet, i et debatindlæg. Her beskriver hun, hvordan hun føler sig plaget af de studerende og undervisere, som ryger ved universitetets nye bygninger på Amager.

Ifølge Kirsten Ketscher udgør den passive rygning, som hun og andre bliver udsat for, et brud på arbejdsmiljøloven og ansatte og studerendes krav på et røgfrit arbejdsmiljø.

Hendes løsningsforslag er at forbyde rygning totalt på KU, som er landets største uddannelsesinstitution, og genne rygerne væk fra KU’s arealer.

»Rygefesten skal afvikles. Rygerne fra KUA må bevæge sig ud på Ørestad Boulevard, hvor de kan ose sammen med bilerne, og selv det får jo en ende, efterhånden som elbilerne breder sig,« skriver Kirsten Ketscher.

Tillidsfolk har ikke haft røg på tapetet i flere år

Københavns Universitet har som andre uddannelsessteder en lovbefalet rygepolitik. Den er vedtaget i universitetets hovedsamarbejdsudvalg, og går ud på, at det er forbudt at ryge inde, men ok udenfor, så længe det ikke generer nogen.

Ryger folk, hvor de ikke må, er det den lokale institutleder eller chefs opgave at give ‘påtaler og advarsler’.

Hvis rygning skulle forbydes generelt på KU, ville diskussionen nok blive taget i HSU.

Passiv røg dræber lille million

Ifølge WHO kan op til halvdelen af alle rygere forvente at dø af deres vane. Omkring syv millioner mennesker dør på grund af rygning hvert år på verdensplan, heraf næsten 900.000 ved at indånde andres tobaksrøg.

Men rygning har ikke været til diskussion blandt tillidsfolkene længe, oplyser HSU-medlem Joan Lykkeaa, som er fællestillidsrepræsentant for HK Laboranter.

Den seneste rygepolitik på KU stammer fra april 2014, og her gik snakken mest på, hvordan man skulle forholde sig til e-cigaretter.

»Jeg er ikke tilhænger af et totalt forbud, da medarbejderne selv må tage ansvar for deres vaner, men jeg er absolut tilhænger af at man ikke generer andre. Dette gælder også de utallige cigaretskod, som ligger rundt omkring på campus,« skriver Joan Lykkeaa i en e-mail.

Det er muligt at forbyde ansatte at ryge i arbejdstiden

Hvis Københavns Universitet skulle beslutte at tage et opgør med rygningen, lægger universitetet sig i forlængelse af en trend. Rygning er efterhånden mere eller mindre forbudt på skoler og i gymnasier. Og rundt om i landet er der arbejdspladser, som går mere radikalt til værks over for rygningen, end rygeloven dikterer.

Det gælder fx Allerød Kommune, hvor kommunens ansatte slet ikke må ryge i hele deres arbejdstid. Heller ikke uden for kommunens områder. Det er sket med inspiration fra en kampagne ført af Kræftens Bekæmpelse. Intet universitet har til dato udfaset tobakken, men Kræftens Bekæmpelse forsøger at ændre kulturen på andre uddannelsessteder.

»På nogle skoler er rygning en stor del af det sociale liv. Rygning er en del af kulturen, og unge vil forsøge at tilpasse sig den dominerende kultur, når de starter på skolen. Rygning kan være en adgangsbillet til fællesskabet. Med røgfri skoletid kommer pauserne og det sociale liv til at handle om andet end rygning, og eleverne deler sig ikke op i ryger- og ikkeryger-grupper,« skriver Kræftens Bekæmpelse på en hjemmeside om indsatsen.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der ingen jura, der forhindrer Københavns Universitet i at gøre universitetet lige så røgfrit, hvis man vil.

»Alle arbejdspladser (også universiteter) kan stramme rygereglerne, hvis de vil det,« skriver Camilla Freltoft Junge, projektleder i Kræftens Bekæmpelse i en mail til Uniavisen.

Juraprofessor Kirsten Ketscher bekræfter, at ledelsen på universitetet kan sætte hårdt ind, hvis den vil, og helt fratage de ansatte og studerende retten til røg. »Det er for længst blevet arbejdsretligt klarlagt, at ledelsen har lov til at forbyde de ansatte at ryge i arbejdstiden,« siger hun.

Uniavisen snusede rundt på Søndre Campus en regnfuld eftermiddag i september. Det kom der en reportage ud af.

Uniavisen har bedt universitetsledelsen om en kommentar. Den bringer vi, når vi har den.

Seneste