Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Hvornår får vi et totalt rygeforbud på KU?

Debatindlæg — Jeg er træt af at skulle kæmpe mig igennem skyer af cigaretrøg for at komme på arbejde. Tiden er løbet fra nyttesløse forsøg på at finde steder, hvor folk kan ryge uden at genere andre på landets største uddannelsesinstitution. Løsning: et totalt forbud mod røg på KU.

Som ansat har jeg ret til et røgfrit arbejdsmiljø. Det omfatter også adgangen til arbejdspladsen og til de udendørs faciliteteter, der stilles til rådighed for de ansatte. Men hver dag når jeg møder på mit arbejde, må jeg kæmpe mig igennem røgtågerne ved hovedindgangen til KUA (Søndre Campus, red.) i Njalsgade, hvor rygerne står og smøger uhæmmet, omgivet af rygning forbudt-skilte.

Cigaretterne skoddes på jorden, på væggen, i affaldsspanden eller hvor det nu er mest komfortabelt.  De opstillede udendørs borde invaderes af rygere, når vejret er godt, så de røgfrie må nøjes med at nye solen indendørs gennem vinduerne.

Rygerne står og smøger uhæmmet, omgivet af rygning forbudt-skilte.

I det omgivende sanfund er private såvel som offentlige virksomheder, herunder folkeskoler og gymnasier, allerede i en proces mod at være totalt røgfrie. I flere kommuner skal folkeskolerne være helt røgfrie, således at lærere og elever ikke må ryge, hverken indendørs (herunder lærerværelser) eller udendørs på skolens matrikel. Det samme gælder gymnasier. Kræftens Bekæmpelse har en målsætning om, at de unge skal være røgfri i 2030. På KU’s sundhedsvidenskabelige fakultet (sic!) foregår endog et forskningsprojekt, hvor man arbejder på at virkeliggøre dette formål gennem en nærmere undersøgelse af, hvorledes røgfriheden kan udbredes blandt folkeskoleelever.

KU er et veritabelt rygemekka

Denne udvikling er gået sporløst hen over Københavns Universitet – Danmarks største uddannelsesinstitution. Gymnasiernes smøgtrængende elever skal derfor bare holde ud nogle år og så søge ind på KU. Her kan de nyde godt af et veritabelt rygemekka.

Rygning reguleres nemlig som i de gode gamle dage: Der hvor det ikke er udtrykkelig forbudt, kan man tage sig et hiv fuldt lovligt. Men de steder, hvor rygning er forbudt – endda markeret med store skilte og appel om at overholde rygeforbudet – føler rygerne sig også fuldstændig frie til at tage sig en smøg, når trangen melder sig.

Jeg vil for god ordens skyld sige, at jeg har observeret et par hensynsfulde kollegaer, der bevæger sig helt ud på parkeringspladsen, før de tænder smøgen, men det er altså den absolutte undtagelse.

Foran indgangen til de ældre KUA-bygninger (KUA 1 og 2) har man afmærket nogle firkanter, hvor de røgfrie kan stille sig, men udenom disse er der fri røg! Jeg spurgte en dag to godt voksne herrer, formentlig lærere, der stod og røg midt i det røgfrie felt, hvorfor de ikke kunne stille sig et andet sted. De svarede frejdigt: »Fordi vi er nogle bøller.« Herefter slog de hinanden på skuldrene og lo højt af deres eget vid. De var utvivlsomt humanister, men svaret på om de var filosoffer eller retorikere blæser ude i røgtågerne.

Hvorfor i alverden faciliterer KU rygning?

Mit ærinde med dette indlæg er ikke, at der skal ansættes et rygepoliti, der skal overvåge grænserne mellem de små røgfrie områder og de store arealer, der er lagt ud til fri rygning. Mit formål er at slå et slag for den eneste løsning på problemet: Det totale rygeforbud.

Der er mange gode grund til dette, ikke mindst sundhedsmæssige på en uddannelseinstitution med flere tusinde unge mennesker.

Rygere sviner. Det kan enhver ved selvsyn konstatere. Omkostninger til rengøring m.v. synes man tilsyneladende er uproblematisk. Det forlyder endda, at der  på Søndre Campus er afsat midler til at opføre et røg-shelter på den nye store plads i det fri, så rygerne ikke skal generes af regn, blæst og dårligt vejrlig. Hvad mon det koster? Jeg gade vide, hvad Folketinget siger til denne anvendelse af skatteydernes midler?

Hvorfor i alverden faciliterer KU rygning?

Hvis KU ikke mener, at man  skal være med til at fremme folkesundheden, så kunne man jo i stedet spørge sig selv, om man ikke har en forpligtelse til at forberede de studerende til arbejdslivets realiteter, hvor de må se i øjnene, at det i stadig mindre omfang er tilladt at ryge, mens man er på job.

Altså: Totalt rygeforbud på KU. Det er en regel, der ikke kan misforstås. Rygefesten skal afvikles. Rygerne fra KUA må bevæge sig ud på Ørestad Boulevard, hvor de kan ose sammen med bilerne, og selv det får jo en ende, efterhånden som elbilerne breder sig. I en overgangsperiode må rygeforbudet monitoreres, indtil rygerne har forstået, hvad klokken har slået.

Landets største uddannelsesinstitution må se at vågne op. Det er ikke alene på tide – det er langt over tiden.

Seneste