Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Forrykt — Det er fuldkommen skråplan, hvis en offentlig institution fører selvstændig politik, som kan påvirke Danmarks udenrigsrelationer. Det skal KU selvfølgelig heller ikke gøre. Er man meget utilfreds, kan man jo vælge en anden uddannelsesinstitution.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
KU kan lovligt gennemføre en akademisk boykot af israelske universiteter på egen hånd. Det er blevet afklaret af Uniavisen, som har talt med uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M). Men selvom universitetet lovligt kan gøre det, betyder det absolut ikke, at de skal.
LÆS OGSÅ: Minister slår fast: KU kan godt lave boykot uden om regeringen
KU er nemlig et offentligt universitet, og offentlige institutioner bør ikke føre selvstændig politik, der kan påvirke Danmarks relationer til andre nationer. Hvis det var et privat universitet, kunne det sagtens forsvares, at de førte en selvstændig udenrigspolitik. Men da det er en offentlig organisation, må de handle på baggrund af regeringens ordrer.
Derfor er jeg selvfølgelig meget uenig med Studerende mod Besættelsen, der lægger op til, at KU skal føre en selvstændig udenrigspolitik. I stedet vil jeg gøre noget, som jeg ellers yderst sjældent gør som den konservative, jeg er.
LÆS OGSÅ: Studerende mod Besættelsen intensiverer pres for boycot efter møde med Løkke
Jeg vil nemlig rose Moderaterne og særligt Christina Egelund, som jeg synes rammer hovedet på sømmet i sit svar til Uniavisen. For hvis man ønsker en boykot af Israel, er man jo velkommen til personligt at lade være med at samarbejde med israelske universiteter. Men at kræve, at et offentligt universitet skal føre selvstændig udenrigspolitik, er jo helt forrykt.
Det er helt i orden, hvis man ikke ønsker at gå på en uddannelsesinstitution, der samarbejder med israelske universiteter. Der er heldigvis mange andre måder at få en karriere på end ved at læse på KU.
Der er heldigvis mange andre måder at få en karriere på
Man kan for eksempel vælge en erhvervsuddannelse – det mangler vi virkelig, og de samarbejder mig bekendt ikke helt så ofte med andre lande. Man kan også vælge betalingsuddannelse, søge mod Norge eller Sverige eller lade sig oplære i det private uden om universitetssystemet. Der er mange muligheder.
Men KU skal ikke føre en selvstændig udenrigspolitik.