Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Boykot — Selvom Københavns Universitet kan iværksætte en akademisk boykot af Israel, understreger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), at regeringen vil være imod det. Studerende mod Besættelsen glæder sig over den nye udmelding.
Efter længere tids uvished slår uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) over for Uniavisen nu fast, at Københavns Universitet godt kan lave en akademisk boykot af Israel uden om regeringen. Samtidig understreger hun dog, at regeringen ikke opfordrer til sådan et træk.
»Selvom det ikke ville være i modstrid med universitetsloven, hvis Københavns Universitet på eget initiativ indførte akademisk boykot af israelske uddannelsesinstitutioner, så mener jeg, at det ville være forkert. Regeringen vil ikke billige eller opfordre til boykot af israelske uddannelsesinstitutioner,« lyder det i et skriftligt citat fra uddannelses- og forskningsministeren.
Den pro-palæstinensiske studenterbevægelse Studerende mod Besættelsen har siden foråret opfordret Københavns Universitet til at indstille alt samarbejde med israelske universiteter og forskningsinstitutioner.
LÆS OGSÅ: Efter møde med Løkke: Studerende mod Besættelsen intensiverer presset på KU for boykot af Israel
Regeringen vil ikke billige eller opfordre til boykot af israelske uddannelsesinstitutioner
Christina Egelund, uddannelses- og forskningsminister (M)
KU har dog konsekvent meldt ud, at universitetet som offentlig institution ikke fører en selvstændig udenrigspolitik, og derfor vil beslutningen om en eventuel boykot skulle tages af regeringen, ligesom det var tilfældet, da man i forbindelse med krigen i Ukraine indstillede samarbejdet med universiteter og forskningsinstitutioner i Rusland og Belarus.
Uniavisen har rakt ud til ledelsen på Københavns Universitet for at få en kommentar på ministerens udmelding. Svaret lyder, at rektor Henrik C. Wegener vil besvare dette spørgsmål i et planlagt interview med Uniavisen fredag 20. september.
I sit skriftlige svar til Uniavisen uddyber Christina Egelund, hvorfor hun ikke mener, at Københavns Universitet skal igangsætte en boykot af Israel:
»Universiteternes formål er at drive forskning og give forskningsbaseret uddannelse indtil højeste internationale niveau inden for sine fagområder. Derfor bakker jeg også op om Københavns Universitets linje, når de står fast på, at undervisere og forskere frit kan vælge, om de vil samarbejde med israelske uddannelsesinstitutioner, ligesom studerende både skal have muligheden for udveksling – og friheden til at lade være. Jeg mener, universiteterne skal være apolitiske,« lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren.
Uniavisen har forelagt ministerens svar for Emil Nielsen fra Studerende mod Besættelsen, som kalder det »en dejlig nyhed«.
KU kan ikke bare skjule sig og henvise til regeringen nu
Emil Nielsen, Studerende mod Besættelsen
»Det er rart at få det endeligt bekræftet. Det har også været vores vurdering, efter vi selv har læst loven. KU kan ikke bare skjule sig og henvise til regeringen nu, men må komme ud af busken og tage stilling. Derfor har vi også opfordret rektoratet til at genoptage dialogen, så vi i fællesskab kan snakke om, hvordan en akademisk boykot skal se ud. De påstår, at samtalen er universitetets livsnerve, så nu må vi se, om det holder vand,« siger Emil Nielsen til Uniavisen.
Hvordan hænger ønsket om dialog sammen med aktioner, hvor I besætter bygninger, som tilhører KU?
»Besættelsen kom som respons på, at de suspenderende dialogen, så det synes jeg hænger meget fint sammen,« svarer Emil Nielsen.
Dialogen blev i maj suspenderet af KU, efter en blokade af Universitetsfirkanten, hvor ledelsen har sine kontorer, hvor også aktivister fra Studerende mod Besættelsen deltog. I forbindelse med blokaden blev der udøvet hærværk, og KU skrev på det sociale medie X, at flere medarbejdere blev chikaneret.