Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Akademisk boykot — Udenrigsministeren fastslår, at regeringen ikke støtter boykot af Israel. De studerende ser dog mødet som en sejr i deres kamp for at få Københavns Universitet til at tage en beslutning.
Fire repræsentanter fra Studerende mod Besættelsen var torsdag 12. september inviteret til møde med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i Udenrigsministeriet.
Mødet kom i forlængelse af den seneste tids protestaktioner fra den pro-palæstinensiske bevægelse og en underskriftsindsamling, hvor 778 ansatte (per 16. september) på tværs af universiteter i Danmark, bakker op om Studerende mod Besættelsens arbejde.
Et af emnerne på dagsordenen var de studerendes ønske om en akademisk boykot af Israel.
Ledelsen har meldt ud, at Københavns Universitet som offentlig institution ikke har en selvstændig udenrigspolitik, og derfor vil beslutningen om en eventuel boykot skulle tages af regeringen. I forbindelse med krigen i Ukraine var det netop på opfordring fra regeringen, at landets otte universiteter indstillede samarbejdet med universiteter og forskningsinstitutioner i Rusland og Belarus.
Regeringen vil ikke billige eller opfordre til boykot af israelske uddannelsesinstitutioner
Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister (M)
Men ifølge de fire repræsentanter fra Studerende mod Besættelsen gav udenrigsministeren på mødet udtryk for, at KU godt kan lave en akademisk boykot af Israel uden om regeringen.
»Lars Løkke sagde, at KU formentlig godt vil kunne gøre det, og at det ikke er Udenrigsministeriet, der afgør, om et dansk universitet skal lave en akademisk boykot. Han sagde videre, at regeringen ikke billiger sådan et træk, men han sagde heller ikke eksplicit, at de misbilliger det,« siger en af de fire aktivister Emil Nielsen til Uniavisen efter mødet med ministeren.
»Det var rart at få det klarlagt, for vi er længe af Københavns Universitet blevet henvist til regeringen. Men nu kan vi gå tilbage til KU’s ledelse og sige, at det her mener udenrigsministeren egentlig ikke er hans beslutning,« siger Emil Nielsen.
Uniavisen har været i kontakt med Udenrigsministeriet. I et skriftligt svar fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen lyder det, at han var glad for mødet med Studerende mod Besættelsen, som trods uenigheder foregik »i ro og mag«.
Udenrigsministeren understreger dog, at Udenrigsministeriet ikke har givet grønt lys til, at Københavns Universitet kan lave en akademisk boykot af Israel. Det skyldes, at området hører under Uddannelses- og Forskningsministeriet.
»Regeringen vil ikke billige eller opfordre til boykot af israelske uddannelsesinstitutioner. Israel er et demokrati, som vi samarbejder med. Jeg kender ikke reglerne for, hvorvidt danske universiteter kan boykotte universiteter, der for eksempel har aktiviteter på de ulovlige bosættelser på Vestbredden. Dette er Uddannelses- og Forskningsministeriets ressort,« lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.
Efterfølgende har Uniavisen været i kontakt med Uddannelses- og Forskningsministeriet for at høre, om man her kan opklare, hvorvidt Københavns Universitet kan lave en akademisk boykot af Israel uden om regeringen. Ministeriet har dog ikke haft mulighed for at finde svaret inden redaktionens deadline.
Efter mødet med udenrigsministeren vil Studerende mod Besættelsen forsøge at genoptage dialogen med Københavns Universitets rektorat.
Den blev i maj suspenderet af KU, efter en blokade af Universitetsfirkanten, hvor ledelsen har sine kontorer, hvor også aktivister fra Studerende mod Besættelsen deltog. I forbindelse med blokaden blev der udøvet hærværk, og ifølge KU blev flere medarbejdere tillige chikaneret.
I de seneste uger har der været flere blokader og besættelser af KU-bygninger af aktivister fra Studerende mod Besættelsen, som i nogle tilfælde har været maskerede.
»Vi har altid ønsket dialog. De suspenderede den på et tidspunkt, men vi håber, at de vil genoverveje den beslutning,« siger Emil Nielsen.
Hvordan hænger ønsket om dialog sammen med aktioner, hvor I besætter bygninger, som tilhører KU?
»Man får ikke nogen dialog ud af at insistere på dialog med nogen, der suspenderer dialogen og ikke vil have den. Historisk kommer dialogen med rektoratet jo faktisk netop fra aktioner. Oprindeligt fik vi en dialog, fordi vi lavede en teltlejr. Tidligere studenterbesættelser, om det så har været på Psykologi, på Det Humanistiske Fakultet eller besættelsen af rektoratet i 2015, har fået dialog ad den vej,« siger Emil Nielsen.
Betyder det så også, at diverse aktioner og blokader vil fortsætte?
»Ja, det er bestemt planen,« lyder det fra de fire aktivister, som dog ikke på nuværende tidspunkt ønsker at være mere konkrete.