Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

KU’s frasalg af investeringer i ulovlige israelske bosættelser er en lappeløsning

Investeringspolitik — Nu, hvor KU omsider er begyndt at tage ansvar for egne investeringer, er det vigtigt, de ikke fralægger sig det igen. Det kræver som minimum, at man udelukker investeringer i virksomheder, der fremgår af FN’s liste over virksomheder med aktiviteter i ulovlige israelske bosættelser.

Skribenternes navne kan ses i bunden af indlægget 

Københavns Universitet har for nylig droppet investeringer i tre virksomheder med aktiviteter i ulovlige israelske bosættelser. Det er en stor sejr for studerende og ansatte på KU, og ikke mindst for den pro-palæstinensiske bevægelse. Men vi kan ikke sænke skuldrene endnu. For KU mangler at forpligte sig til ikke at have lignende investeringer i fremtiden.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

I KU’s investeringspolitik refereres der til ti resolutioner og konventioner, blandt andet FN’s principper for ansvarlig investering og verdenserklæringen om menneskerettigheder. De skaber rammerne for universitetets investeringspraksis. Men hensigterne efterleves ikke i KU’s investeringer, som styres af fire forskellige kapitalforvaltere.

Nu har de så frasolgt sine investeringer i Airbnb, Booking.com og eDreams ODIGEO, der står på FN’s liste. Men dette er en lappeløsning og ikke en afslutning på sagen, som det ellers kan lyde i medierne. Der er brug for en effektiv og langsigtet implementering af de hensigter, KU nu har bekræftet, at de er villige til at handle på.

Behov for klare retningslinjer

I oktober 2023 søgte Studerende mod Besættelsen aktindsigt i KU’s investeringer, der matchede FN’s liste over virksomheder med aktiviteter i de ulovlige bosættelser.

Den slags aktindsigter har vi løbende sendt siden 2021, da investeringerne er dynamiske. Af aktindsigten fremgik det, at KU dengang havde investeringer i Motorola Solutions Inc. (herefter Motorola), som er på FN’s liste.

Virksomheden driver og vedligeholder overvågningssystemer på adskillelsesmurene omkring Gaza og Vestbredden. Systemer, der bruges til at overvåge og kontrollere den palæstinensiske befolkning og som medvirker til menneskerettighedskrænkelser på besat land ifølge FN-organet OHCHR. Motorola har derudover et langvarigt samarbejde med det israelske militær omkring udvikling og levering af telekommunikation.

… dette er en lappeløsning og ikke en afslutning på sagen, som det ellers kan lyde i medierne

Det var gennem Nordea, en af KU’s i alt fire kapitalforvaltere, at KU havde investeringer i Motorola. På baggrund af vores henvendelse, gik KU i dialog med Nordea omkring Motorola. Nordea kunne oplyse at de har været i kontakt med Motorola for at »få et opdateret overblik over virksomhedens politikker og procedurer ift. menneskerettigheder.«

En lignende dialog havde en af KU’s andre kapitalforvaltere, Nykredit, haft med Motorola, hvilket førte til eksklusion af virksomheden, fra alle Nykredits porteføljer, allerede i 2018. Med andre ord håndterer kapitalforvalterne investeringer i problematiske virksomheder på vidt forskellige måder til trods for, at Københavns Universitet har en investeringspolitik, der tydeligt erklærer sådanne investeringer for uetiske. Det viser, at investeringspolitikken ikke dikteres af den etiske linje, men derimod af den enkelte kapitalforvalters fortolkning.

LÆS OGSÅ: Teltlejren på Københavns Universitet lukker

Da Studerende mod Besættelsen spurgte Nykredit, hvorfor de valgte at ekskludere Motorola, udtalte de blandt andet om adskillelsesmuren omkring Vestbredden, at »… denne er ulovlig og enhver deltagelse i driften eller vedligeholdelse er i strid med FN’s beslutninger. Den er også i strid med OECD’s retningslinjer.«

Retningslinjer, som KU tilslutter sig i sin etiske investeringspolitik.

FN’s liste bør være det absolutte minimum

KU har valgt at sælge investeringer i virksomheder på baggrund af deres plads på FN’s liste. Det er et konkret referencepunkt for eksklusion af virksomheder i strid med international lov, som KU fremover bør benytte som en eksklusionsliste, deres kapitalforvaltere skal følge. Og så er det en langsigtet løsning, som KU kan forpligte sig på.

Det er også FN’s liste, som overborgmester i Københavns Kommune, Sophie Hæstorp Andersen, henviser til i forbindelse med forslaget om at sælge kommunens investeringer i samme virksomheder. Hun udtaler til DR, at »regeringen har givet et svar til Folketinget om, at man ikke bør give bosættelserne forbedrede økonomiske muligheder eller på nogen måde legitimere besættelsen.«

Denne anbefaling rækker endda ud over den direkte involvering i ulovlige bosættelser, som FN’s liste er sammensat efter. Listen dækker for eksempel ikke over virksomheder, der bidrager til eller legitimerer besættelsen på andre måder, som regeringen fraråder ifølge Hæstorp Andersen. Derudover er listen ikke opdateret med nye virksomheder siden 2020 på grund af manglende finansiering fra FN. Derfor kan listen betragtes som det absolutte minimum for KU.

LÆS OGSÅ: Københavns Universitet trækker investeringer fra besatte områder

Eksemplet med Motorola viser, at KU selv bliver nødt til at bestemme sin etiske linje og ikke sætte sin lid til kapitalforvalternes screeningsarbejde. Alle eksperter og fagfolk, vi har snakket med, siger det samme: Løsningen findes. Om det er en skræddersyet portefølje eller specifikke lister, som kapitalforvalterne skal screene for. Det afhænger af en reel forpligtelse fra KU’s side, så deres hensigt om etisk investering ikke afhænger af lappeløsninger.

Skribenterne af indlægget er: 

Elena Rømer
Olivia Zart 
 Özgür Yegâh 
Emma Katrine Bremer Holmgaard 

Seneste