Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Rafah Garden — Studerende mod Besættelsen opløser den propalæstinensiske teltlejr ved CSS. Ifølge en talsperson vil foreningen fremover være mere offensiv i sin protest mod Israel.
I 27 dage har propalæstinensiske demonstranter camperet på området ved Center for Sundhed og Samfund (CSS) på Københavns Universitet.
Men dag 28, søndag 2. juni, hives teltpløkkerne op igen.
At campen lukker, er ikke udtryk for, at Studerende mod Besættelsen er færdig med sit arbejde
Lucas Rigillo, talsperson, Studerende mod Besættelsen
Foreningen Studerende mod Besættelsen har i en pressemeddelelse 2. juni meldt ud, at de har opnået det med teltlejren, de betragter som muligt, og derfor lukker den med en afsluttende manifestation kl. 17.
LÆS OGSÅ: Fakta: Teltlejr på KU. Hvad er op og ned?
Uniavisen har talt med en af talspersonerne for Studerende mod Besættelsen Lucas Rigillo, som har været en fast del af teltlejren kaldet Rafah Garden, siden den startede 6. maj.
»Der har været en følelse af, at det campen kunne opnå, var udtømt for nu, fordi der jo ikke er en dialog i gang med ledelsen. Så vi føler ikke, at vores tilstedeværelse på plænen lægger det pres, som den gjorde i starten,« siger han til Uniavisen.
Da Studerende mod Besættelsen indtog græsset ved CSS var det med seks krav, som skulle opfyldes, før de ville flytte sig. Københavns Universitet har bøjet sig for nogle af kravene – eksempelvis har KU trukket sine investeringer i firmaer, som har aktiviteter i israelske bosættelser på Vestbredden – men der er fortsat flere krav, som ikke er blevet opfyldt.
LÆS OGSÅ: Københavns Universitet trækker investeringer fra besatte områder
»Vi føler, at vi skal gå andre veje med de krav nu. Lejren har været effektiv på nogle fronter. Men efter knapt en måned er den blevet mere en normal tilstand end en undtagelsestilstand. Det er for nemt at glemme os, så vi vil gå andre veje nu og gøre andre ting for at få opfyldt vores øvrige krav,« siger Lucas Rigillo.
Jeg tror, at de fleste var enige om, at det var det rette skridt at flytte nu
Lucas Rigillo, talsperson, Studerende mod Besættelsen
Er der enighed i lejren om, at I lukker ned?
»Så meget enighed, som der nu kan være. Jeg tror, vi alle kommer til at savne det, fordi der har været så meget sammenhold og fællesskab, men jeg tror, at de fleste var enige om, at det var det rette skridt at flytte nu,« siger Lucas Rigillo.
På sociale medier havde flere forudset, at lejren ville opløse sig selv, når sommerferien nærmede sig.
Nu gør I lige præcis det, som jeres modstandere havde sagt ville ske. Risikerer I ikke at komme til at se lidt dumme ud?
»Tjo, men jeg tror, jeg vil sige: Hold øje med vores arbejde, fordi det er ikke slut endnu, og der kommer til at ske flere ting. At campen lukker er ikke udtryk for, at Studerende mod Besættelsen er færdig med sit arbejde,« siger Lucas Rigillo.
LÆS OGSÅ: KU-ansatte bakker op om teltlejr: »Jeg vil ikke have, at min løn kommer fra krigsforbrydelser«
Han fortæller, at foreningens fremtidige arbejde blandt andet vil bestå af mere synlige protester. Derudover skal der researches og samles viden om muligheden for en akademisk boykot af Israel, som er et af de studerendes tilbageværende krav.
Personer fra teltlejren har i den seneste tid lavet mere offensive protester. Eksempelvis blokerede studerende indgangene til ledelseskontorerne, ligesom Studerende mod Besættelsen i denne uge afbrød et debatarrangement med den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M).
Ifølge Lucas Rigillo vil også foreningens fremtidige protester blive mere direkte og konfrontatoriske end teltlejren.