Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Kvinderegensen: Alle køn er velkomne her, hvor historien kan mærkes

Tour de chambre — Kvinderegensens historie er til at tage og føle på i den gamle bygning på Amager, hvor der tidligere kun måtte bo kvinder. I dag er kollegiet åbent for alle, og det er oven i købet en smule lettere at få et værelse, hvis du er mand.

Kvinderegensen blev stiftet i 1931 af Dr. med. Eli Møller som det første danske kollegium til kvindelige universitetsstuderende. Men du behøver ikke længere være kvinde for at bo på kollegiet på Amager; faktisk er det en del nemmere at få et værelse i dag, hvis du er mand.

Kvinderegensen

Adresse: Amager Boulevard 101, 2300 København.

www.qr.dk

Månedlig husleje: 2.600 kroner.

Gennemsnitsalder: 24-25

Ansøgningsproces: Venteliste. Ansøgningen afleveres fysisk. Man skal være indskrevet på Københavns Universitet.

»Der er bare mange flere piger på ventelisten end drenge,« fortæller beboer Anne Sofie Christensen. Sammenholdt med kollegiets krav om lige kønsfordeling på alle køkkener, betyder det, at kvinder kan se frem til at tilbringe et par år på ventelisten, mens ventetiden typisk er omkring et år for mænd.

Drivhusfest og endagsfestival

Ellers stilles der ikke mange krav til beboerne, siger Anne Sofie Christensens bofælle, Lasse Strand. »Det er virkelig et kollegium, hvor der er plads til alle.«

Med kun 56 værelser er der næppe plads til alle, men hvis du er indskrevet som studerende på Københavns Universitet og interesseret i at bo på Kvinderegensen, skal du blot aflevere en ansøgning fysisk og ellers væbne dig med tålmodighed.

LÆS OGSÅ: Kvinderegensen – en gammel dames ansigtsløft

For den månedlige husleje på 2.600 kroner får du eget værelse og adgang til fælles køkken, toilet og bad såvel som den nyanlagte have. Her er der blandt andet opført et drivhus, som godt nok ikke huser mange planter, men til gengæld har mange andre funktioner, som Anne Sofie Christensen påpeger:

»Vi holdt for nylig fest i drivhuset, og der kan for eksempel blive rigtig røget til derinde, når man får gang i en røgmaskine.«

Haven benyttes også til kollegiets årlige endagsfestival, hvor der bliver spillet musik på en lille scene opført til formålet – selvfølgelig med et lineup, der består af 50 procent kvinder.

Før Facebook kommunikerede beboerne med hinanden gennem fællesbøger.
billede: Anna Trads Viemose
De gamle køkkenskabe er dekorerede med avisudklip.
billede: Anna Trads Viemose
Et værelse på Kvinderegensen, udstyret med skab og egen vask.
billede: Anna Trads Viemose

Alt skal holdes i kollegiets ånd

Kvinderegensens historie, eller det, de to beboere kalder »kollegiets ånd«, er til at tage og føle på, når man bevæger sig gennem den gamle bygning, der, udover en flittigt benyttet bar i kælderen, blandt andet også huser et lille bibliotek og en festsal, der kan lejes af beboere og alumner til specialefest eller bryllup.

SERIE TOUR DE CHAMBRE

Uniavisen besøger Københavns kollegier.

LÆS OGSÅ: Sådan skriver du ansøgningen, der får dig ind på et fedt kollegie

»Det er mega fedt, at man bor et sted, hvor man kan mærke, at der har boet mange før én selv,« siger Anne Sofie Christensen. »Der er så mange små detaljer, man ikke ser i starten, men som man langsomt begynder at lægge mærke til.«

For eksempel er navnene på de oprindelige bidragydere indgraveret over dørene til de forskellige værelser, og i køkkenerne kan man finde gamle fællesbøger – fortidens svar på Facebook-gruppen – som beboere gennem årene har brugt til at efterlade små hilsner til hinanden eller arrangere fællesmiddage.

Der er dog et enkelt minus ved at bo på Kvinderegensen, siger Anne Sofie Christensen: dets placering lige i smørhullet mellem Amager Boulevard og den lige så trafikerede vej Ved Stadsgraven.

»Det eneste dårlige, jeg vil sige om stedet er, at når man har boet her, skal man ikke bo mellem to så store veje igen.«

LÆS OM FLERE KOLLEGIER: Den store kollegieguide

Seneste