Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Andet
Lara Osorio læser Østeuropastudier og var som led i sin uddannelse i praktik på den danske ambassade i Kyiv. Indtil for to uger siden. Der blev hun flyttet til Bukarest. For sin sikkerheds skyld.
Rettelse 28/2/21: I den oprindelige udgave af denne artikel stod der, at KU ikke havde udvekslingsstuderende i Rusland. Dette er ikke korrekt, to studerende er på udveksling i Rusland. Uniavisen beklager!
Indtil for to uger siden var Østeuropa-studerende Lara Osario i praktik i Kyiv.
Egentlig ville hun gerne være blevet længere, men ambassaden i Kyiv opfordrede hende til at flytte i sikkerhed i Bukarest. Da hun forlod byen, var der ikke invasion i luften.
»Alt var helt normalt. Jeg og mine venner havde en normal hverdag, folk tog på arbejde, og vi tog på cafeer og spiste ude på barerne. Vi var ude og feste hver weekend. Jeg arbejdede på ambassaden, og der bliver man eksponeret for konstante nyhedsopdateringer, mere end den almindelig ukrainer gør. Jeg tror, jeg var den mest bekymrede i vennegruppen,« siger hun.
Uniavisen har spurgt Københavns Universitet om, hvor mange studerende, der befinder sig i Ukraine eller Rusland som en del af deres studie lige nu.
Der er ingen studerende på udvekslingsophold på universiteter i Ukraine, oplyser kontoret for Uddannelse og Studerende på universitetet. To studerende er på udveksling i Rusland.
INVASION AF UKRAINE
Torsdag 24. februar 2022 klokken 05.55 Moskva-tid meddelte Ruslands præsident, Vladimir Putin, at en militæroperation ville blive indledt i Ukraine.
Siden udviklede operationen sig til en regulær invasion af Ukraine.
Civile ukrainere og både russiske og ukrainske soldater meldes dræbt i krigen, mens tusinder af ukrainere er på flugt.
Derudover er to studerende på praktikophold i Sankt Petersborg, og to er i projektorienterede forløb på den danske ambassade i Moskva. Universitetet er i løbende kontakt med de studerende, lyder det.
Ukraine har været i konflikt med Rusland i otte år, siden russerne annekterede Krim-halvøen, og de ukrainere, som Lara Osario er venner med, har nærmest vænnet sig til den evige bekymring, siger hun.
»De venner, jeg snakkede med, havde altid en lettere sarkastisk tone, lettere jokende, når emnet var Rusland. Jeg lagde meget mærke til, at når emnet blev bragt op, så var der altid en tung stilhed, der blev hængende i et sekund, og så skiftede man emne eller begyndte at joke. De havde ikke en særlig bekymring denne gang. Stemningen var mere, at det var endnu en fortsættelse af konflikten,« siger hun.
Men sådan er det ikke længere.
Lara Osario har stadig halvdelen af sine ting i sin lejlighed i Kyiv, for det var meningen, at hun blot skulle flytte til Bukarest, indtil der var faldet ro på situationen igen.
Den ro ser ikke ud til at vente lige om hjørnet. Hun er i daglig kontakt med sine venner, der alle prøver at sikre sig mod de russiske angreb i Kyiv.
»Ingen af mine venner troede, det her ville ske for 48 timer siden, men så blev de vækket af eksplosioner i går. De fleste er enten taget væk fra Kyiv, fx i sommerhuse med deres familier, nogle holder til i metrostationer, og en har gemt sig i den kælder, hvor han har musikstudie. Der er supermarkeder, der stadig er åbent, så folk kan få mad og vand,« fortæller hun.
Hun håber, at hun en dag kommer tilbage til Kyiv.
»Ukraine er et fantastisk land med et fantastisk folk, så jeg ville rigtig gerne tilbage på et tidspunkt for at være der og gense de folk, jeg har mødt. Men man kan kun håbe,« siger hun.
Indtil da holder Lara Osario døren til sin lejlighed i Rumæniens hovestad åben for de af hendes venner, der måtte flygte fra Ukraine.
»Det er det eneste, man kan gøre lige nu.«