Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Medicinstuderende ventede over syv timer på at få svar om coronasmittet til fredagsbar

Studerende, der nu er i karantæne, gik til undervisning på campus og på arbejde på hospitaler i flere dage, efter de var til undervisning og fredagsbar med en coronasmittet medstuderende.

Tirsdag den 10. marts klokken 8.48 skrev studenterbaren Studenterklubben på Panum på sin facebookside, at man var blevet gjort opmærksom på, at en person, der havde været til de medicinstuderendes fredagsbar den 6. marts, nu var testet positiv for COVID-19.

I skrivende stund har opslaget fået over 220 reaktioner og er blevet delt 34 gange. Opslaget blev også delt i den åbne facebookgruppe ‘Medicin – Københavns Universitet’, hvor næsten 700 har reageret. Gruppen har over 5.000 medlemmer.

Studenterklubben skrev i opslaget, at myndighederne ville blive kontaktet, opfordrede alle til at holde øje med symptomer på smitte og sagde, at de ville opdatere med myndighedernes anbefalinger, når de kom. Klokken 9.55 skrev en studerende fra Studenterklubben i kommentarsporet, at de studerende stadig var i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed, og at Københavns Universitet desuden var orienteret og oplyst om, hvem den smittede er.

Klokken 13.55 spurgte en studerende i facebookgruppen, om der var nyt, og kort efter svarede Studenterklubben, at der havde været kontakt med myndighederne siden om morgenen (tirsdag), men at man stadig afventede en endelig udmelding.

Det er en meget uheldig situation, især taget i betragtning af, at vi skal kunne indgå i akutberedskabet, hvis det her stikker helt af.

Jacob Bjerager, medicinstuderende

»Det mest ansvarsfulde er vel, at alle kommer i karantæne, så folk især holder sig fra klinikophold og arbejde hospitaler! Lige nu kan der potentielt være en masse på arbejde på hospitalet og på Panums gange, der går rundt som smittebærere. Vi har jo et ekstra ansvar som sundhedspersonale,« skrev en i kommentarfeltet og fik 13 likes.

En medicinstuderende, som ikke vil have sit navn ud, skrev til Uniavisen klokken 13.20, at de studerende endnu ikke havde hørt noget fra fakultetet om fredagsbar-situationen. Hun var i tvivl om, hvorvidt de studerende burde møde til undervisning – også fordi mange af dem har studiejob i sundhedsvæsenet.

Hun er siden blevet sendt i karantæne, fordi hun havde været i Studenterklubben om eftermiddagen fredag. Tirsdag nåede hun at være til flere obligatoriske undervisningstimer, hvor hun siger, at de studerende også spurgte en underviser, hvordan de skulle forholde sig til opslaget på Facebook om en smittet studerende. Hun siger, at underviseren sagde, de studerende skulle gå hjem, hvis de følte sig syge.

»Jeg synes, det er forfærdeligt, at vi alle sammen har været ude i weekenden, mandag og tirsdag,« siger den studerende, »jeg sad og opdaterede KU’s hjemmeside igen og igen, men der var ingen information.«

Jacob Bjerager, der er medicinstuderende, efterspurgte tirsdag eftermiddag viden i kommentarsporet på et af opslagene på Facebook. Han har nemlig været på arbejde på et hospital med en kollega, der var til fredagsbaren.

»Der går næsten otte timer, før vi får noget at vide. Alle os, der går blandt folk hele dagen, ved ikke, hvordan vi skal forholde os,« siger han til Uniavisen.

»Hvis der har været 600-800 studerende gennem Klubben i fredags, er vi flere tusind, der har været i kontakt med dem siden. Det er en meget uheldig situation, især taget i betragtning af, at vi skal kunne indgå i akutberedskabet, hvis det her stikker helt af.«

Klokken 16.10 blev en pressemeddelelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed så delt på Studenterklubbens facebookside, kort tid efter skrev flere medier nyheden om den smittede studerende fra festen på Panum, og 16.30 delte Københavns Universitet en meddelelse på sin officielle facebookside.

På Facebook skrev universitetet, at studerende, der var i Studenterklubbens fredagsbar i tidsrummet 11-21 fredag den 6. marts eller var til undervisning med den smittede torsdag og fredag, skal gå i karantæne i 14 dage, også selv om de ikke oplever symptomer. Studieadministrationen vil kontakte de studerende, som er på hold med den studerende, som er testet positiv for COVID-19, stod der også.

For lang reaktionstid?

De studerende skrev tirsdag formiddag, at de havde orienteret universitetet, og flere har udtrykt frustration over den lange reaktionstid, men fakultetsdirektør på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Jess Pilegaard siger, at han først »fik et faktuelt overblik over hændelsen«, da han blev kontaktet af Styrelsen for Patientsikkerhed klokken 14 tirsdag eftermiddag.

»Vi aktiverede vores krisestab umiddelbart efter,« siger han. »Vi har en fast rutine, når der sker hændelser af den her karakter, og så er vi i meget tæt dialog med KU inde i Nørregade [Københavns Universitets øverste ledelse har kontor i Nørregade, red.].«

En studerende skriver, at de har underrettet KU tirsdag formiddag, men du blev først bekendt med situationen klokken 14 – ved du, hvem de har hevet fat i?

»Det ved jeg faktisk ikke. Jeg ved ikke, hvilken vej kommunikationen er gået, men det er først klokken 14, at vi ved, hvad der er sket.«

Jeg kan godt se, at det kunne ligne administrativt nøl, men tro mig, vi arbejder alle på højtryk for at balancere mellem rettidig omhu og risikoen for at skabe unødig frygt.

Jess Pilegaard, Fakultetsdirektør på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Flere studerende har været bekymrede, og der har været snak om situationen i åbne facebookgrupper for studerende hele dagen. Vi har talt med flere studerende, som undrer sig over, at det har taget over syv timer at komme med en udmelding – de har siddet til undervisning på campus og været på arbejde på hospitaler med folk, der nu er i karantæne – hvad er der foregået i de syv timer?

»Det skal du nok tale med Styrelsen for Patientsikkerhed om. Jeg vil tro, at de har forsøgt at kortlægge, hvem der er tale om, omfanget, hvor vedkommende var, hvornår vedkommende er blevet testet, hvornår vedkommende er gået i hjemmeophold – det er alle de oplysninger, der er nødvendige. Hvis man ikke har en kortlægning af, hvad det reelle forløb er, og hvad smitterisikoen er, så er det svært at kommunikere på en fornuftig måde.«

De studerende har skrevet ud på flere facebookgrupper til mange tusind medicinstuderende, at der har været en coronasmittet i fredagsbaren og at man venter på yderligere informationer. Burde man som universitet for en sikkerheds skyld sige: ’Jer, der var i fredagsbaren på det her tidspunkt, start lige med at gå hjem, og så må vi se, hvad der sker.’ Er det forsvarligt, at folk går rundt på universitetet og på arbejde på hospitaler i syv timer, mens man kender til det?

»Vi er nødt til at have et vidensgrundlag, for at vi kan tage stilling til, hvad der kan kommunikeres. Den kommunikation, man kunne udsende på det grundlag ville være meget begrænset. Der manglede klarhed over, hvad der rent faktisk er sket. Og det er jo Styrelsen for Patientsikkerhed, der skal lave den grundlæggende kortlægning.«

Vi har fået at vide, vi skal være ultra-forsigtige, og medicinstuderende bliver også omtalt som nogle, der skal være en del af at eventuelt nødberedskab – nu er der måske 600 mennesker, der har været igennem Klubben i fredags, der er flere tusind mennesker, der siden har været i berøring med de potentielt smittede – kunne man have været mere forsigtig, nu hvor det drejer sig om medicinstuderende, og man faktisk ved, at der har været en coronasmittet i fredagsbaren – har man været for afventende?

»Jeg skal simpelthen ikke kunne sige det. Jeg har ikke viden nok om forløbet og den måde, Styrelsen for Patientsikkerhed har kortlagt det på, til at kunne sige, om det havde været rimeligt ud fra et forsigtighedsprincip at melde ud tidligere. Jeg har tillid til, at de ved, hvad de laver, og at de tager det endog meget alvorligt.«

»Jeg kan kun understrege over for dig, at vi er i daglig kontakt med de andre sundhedsvidenskabelige fakulteter i Danmark, med de danske regioner og med KU centralt om, hvad vi gør i den givne situation,« siger Jess Pilegaard, som efterfølgende uddyber på e-mail:

»Jeg kan godt se, at det kunne ligne administrativt nøl, men tro mig, vi arbejder alle på højtryk for at balancere mellem rettidig omhu og risikoen for at skabe unødig frygt. Så snart Styrelsen for Patientsikkerhed udsendte en pressemeddelelse lidt over klokken 16 i går, kunne vi informere på alle KU’s kanaler.«

Uniavisen har været i kontakt med og forsøger at få en kommentar fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Artiklen opdateres, skulle de vende tilbage på vores henvendelse.

LÆS OGSÅ: Fredagsbarer lukkes ned og fester aflyses på grund af smittefare

Seneste