Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Q&A — Man burde anerkende, at den nuværende regering »virkelig prioriterer uddannelse«, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.
Mike Gudbergsen fra Danske Studerendes Fællesråd siger, at regeringen generelt ikke tilgodeser de studerende, han repræsenterer. Har han ret?
»Jeg mener ikke, at han har ret i sin kritik, nej, og jeg mener også, at den faktuelt savner begrundelse. Det var et kæmpe problem i hele sidste valgperiode, at der hvert år blev sparet på uddannelse i form af omprioriteringsbidraget, det fjernede den nye regering med det samme, ligesom uddannelsesloftet blev afskaffet. Nu foreslår vi at bruge to og en halv milliard kroner ekstra på uddannelse, som vil være de største nye investeringer i uddannelse i mange, mange år,« siger Jesper Petersen (S), der overtog posten som uddannelses- og forskningsminister i august.
LÆS OGSÅ: Arne kommer før den unge akademiker
»Det er et udtryk for lige præcis at prioritere uddannelse og unge – både deres muligheder som enkeltpersoner, men i sidste ende til gavn for hele samfundet.«
Men regeringen har lavet et par udspil i træk, der tager noget fra dem, DSF repræsenterer, til fordel for provinsen og Arne-segmentet. Kan du forstå, at de studerende i det lys kan føle, at de er i politisk modvind?
»Nej, det kan jeg faktisk ikke. Der er ikke nogen grund til at lade, som om man ikke vil sidde strammere i det, hvis man i en periode får en lavere dimittendsats. Men vores prioritering er, at vi ender med at få et bedre dagpengesystem i det hele taget, som også nutidens unge vil få gavn af, hvis de bliver ledige efter at have været i job. Og det skaber samtidig muligheden for at investere massivt i uddannelse.«
Jesper Petersen henviser til, at Socialdemokratiet ikke bare vil skære i dagpengesatsen for nyuddannede, men samtidig vil hæve satsen med 5.000 kroner i de første tre måneder for dem, der mister jobbet senere i karrieren.
Samtidig har regeringen afsat 2,5 milliarder kroner til investeringer bredt i uddannelsessystemet, herunder et endnu ukendt beløb til videregående uddannelser.
»Hvad angår udflytningen har Mike (Gudbergsen, red.) et perspektiv, der handler om universitetsstuderende i København. Der findes unge mennesker andre steder i landet, hvor vi synes, der skal være bedre uddannelsesmuligheder efter en årrække med centralisering i Danmark. Alternativet er ikke bare, at tingene forbliver, som de er nu, men at flere uddannelser vil lukke. Fordi ungdomsårgangene bliver mindre,« siger Jesper Petersen.
Er det rigtigt at sige, at den her regering prioriterer produktionsdanmark og erhvervsuddannelser højere end unge akademikere i storbyen?
»Vi prioriterer uddannelser af alle typer. Det her er en regering, der har fjernet omprioriteringsbidraget og tilført midler til uddannelser på flere områder, og nu lægger vi op til en meget kraftig investering hvert år i uddannelse.«
Så når DSF kommer med den her kritik, hænger de sig for meget i det negative og glemmer det positive?
»Det er da fair nok at være kritisk, når man går ned i dagpengesats, men jeg appellerer til, at man har blik for, hvad regeringens politik faktisk gør. Nemlig at vi samlet set får et bedre dagpengesystem, der også vil komme dem, der er unge i dag til gode. At man har blik for, at der findes unge, der har brug for gode uddannelsesmuligheder andre steder end i København, og at det her en regering, der i modsætning til den tidligere, virkelig prioriterer uddannelse. Det burde man faktisk anerkende, synes jeg.«
»Jeg har respekt for, at Mike (Gudbergsen, red.) repræsenterer en bestemt gruppe og har udgangspunkt i, at han er i København, men jeg er nødt til at have blik for unge og studerende af alle typer og i hele landet.«
Kunne man ikke bare ærligt sige til de studerende i storbyen: Ved I hvad, det er simpelthen ikke jeres tur, det er erhvervsuddannelserne, det er provinsen, der har brug politisk handling lige nu, så I må acceptere at afgive lidt til dem?
»Jo, men vi lægger heller ikke skjul på, at vi tager et aktivt politisk valg, at vi vil vende retningen og gå op imod den centralisering, der har været i en årrække, herunder at mere og mere uddannelse er blevet koncentreret i de største byer. Det lægger vi ikke skjul på.«