Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
Fra forsker til folk — Forskningsformidling er vigtig for demokratiet, siger Anja C. Andersen, der er præsident for Selskabet for Naturlærens Udbredelse. Hun glæder sig til at byde velkommen til selskabets jubilæumsudstilling i Rundetaarn.
I år fylder Selskabet for Naturlærens Udbredelse, SNU, 200 år.
Det fejres med udstillingen Fra forsker til folk, som kan opleves i Rundetaarns Bibliotekssal fra 17. august til 20. oktober.
På udstillingen og ved en række foredrag kan publikum blive klogere på, hvilken betydning naturvidenskabelig forskning har haft for vores hverdag de seneste par århundreder.
I tidens løb har mange prominente forskere stået i spidsen for SNU, blandt andre fysiker H. C. Ørsted, havforsker Martin Knudsen, atomfysiker Niels Bohr og i dag altså astrofysiker Anja C. Andersen, som til dagligt holder til på Niels Bohr Institutet under Københavns Universitet.
LÆS OGSÅ: »Det er bedre end få Nobelprisen«
Hun glæder sig til at kunne vise de besøgende, hvilken vigtig rolle naturvidenskaben har spillet de seneste 200 år.
»H. C. Ørsted, som grundlagde SNU i 1824, var meget optaget af at formidle videnskab til folket, så der hurtigst muligt kunne komme gavn af den. Og med denne jubilæumsudstilling vil vi hædre de talrige forskere, som siden Ørsted har arbejdet på at fortsætte den udvikling,« siger Anja C. Andersen.
»Det gælder for eksempel Danmarks første kvindelige fysiker, Kristine Meyer, som blandt andet oversatte alle Ørsteds værker og samlede Ole Rømers (dansk astronom, red.) viden. Vi kan faktisk takke Kristine Meyer for, at Ørsted og Rømers viden er så udbredt i dag.«
Ifølge selskabets præsident, har SNU gennem tiden været et alment dannede projekt, der på forskellige måder har forsøgt at udbrede viden om de naturvidenskabelige fag og skabe et mere forståeligt sprog for svært teoretisk stof.
»Det er vigtigt for demokratiet. Ofte skal vi stemme om ting, hvor en grundlæggende naturvidenskabelig forståelse kan være nødvendig,« siger Anja C. Andersen og fremhæver blandt andet debatten om, hvordan pesticider forurener grundvandet.
»Hvis man skal forstå problemet med grundvandet, er man nødt til at have et ordforråd til at diskutere det. Man skal forstå, hvad en grænseværdi er, og hvad det betyder, at pesticidmolekyler nedbrydes. Derfor er det rigtig vigtigt, at forskere formår at formidle deres viden,« siger hun og fortsætter:
»Så når vi holder foredrag og laver udstillinger i SNU, handler det om, at vi gerne vil klæde folk på og vise, hvilken retning naturvidenskaben bevæger sig i.«
I Rundetaarn kan man glæde sig til at blive klogere på, hvordan forskningsformidling har ændret sig over tid, og på Selskabets mange prominente præsidenter gennem tiden.
Udstillingen ledsages af en række foredrag med blandt andre Anja C. Andersen, fysiolog Liselotte Højgaard, kemiker Karl Anker Jørgensen og KU’s nobelprisvinder fra 2022, kemiker Morten Meldal.