Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Overblik: Hvorfor stiger renten på SU-lån, og hvad betyder det for dig?

Dyrt — Det er blevet markant dyrere at have og tage et SU-lån. Er det stadig det bedste lån, du kan tage? Læs forbrugerøkonomens guide til alt, du har brug for at vide om SU-lånet anno juni 2023.

Det billigste lån, der findes.

Sådan har fortællingen om SU-lånet lydt de sidste mange år, hvor studerende med ro i maven har kunnet låne til husleje, mobilabonnement og billige dåseøl for at få det månedlige regnskab til at gå i nul.

Men ligesom alt andet er renten på SU-lånet steget. Markant.

De sidste otte måneder er en historisk lav rente blevet næsten firdoblet fra 1 procent til 3,85 procent. Det betyder, at mange studerende står med en SU-gæld, der pludselig er meget dyrere, end de havde regnet med.

Er du i tvivl om, hvorfor renten stiger, hvad det betyder for dig, og om SU-lånet stadig er et godt og sikkert lån?

Så læs med her, hvor Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom i Nordea, svarer på alt, hvad du har brug for at vide om SU-lån lige nu.

Hvad er et SU-lån?

»Et SU-lån er et lån, studerende kan tage af staten. Det er derfor en politisk beslutning, hvordan vilkårene for lånet er indrettet. Modsat mange andre typer af lån, fx banklån, realkreditlån eller kviklån, bliver man ikke kreditvurderet, inden man optager et SU-lån. Det giver blandt andet studerende, som er pressede på økonomien, mulighed for at optage et lån, de ikke kunne have fået andre steder.«

LÆS OGSÅ: Hver tiende har sprunget et måltid over for at spare penge

Hvad bestemmer renten på et SU-lån?

»Det er fra politisk side besluttet, at renten på et SU-lån følger Nationalbankens rente, diskontoen, plus 1 procentpoint. I mange år har Nationalbankens rente ligget på 0 procent, eller endda været negativ. Det har betydet, at SU-lånets rente har ligget helt nede på 1 procent. Renterne har i mange år været unaturligt lave. Nationalbankens rente følger Den Europæiske Centralbanks rente, og efter finanskrisen i 2008 valgte man at sænke renten og holde den kunstigt lav i hele EU for at sætte gang i økonomien og minimere problemer med galoperende statsgæld i Sydeuropa. International storpolitik har altså i sidste ende også indflydelse på et SU-lån, og det er derfor, at den har været så lav i mange år.«

Man skal tænke sig om, hvis man bare låner til sjov og ballade og ikke til at dække faste udgifter

Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom, Nordea

Hvorfor stiger renten nu?

»Renten stiger på grund af inflationen, som særligt tog fart, da Rusland invaderede Ukraine og energi- og fødevarepriserne eksploderede. Siden da har den Europæiske Centralbank valgt at hæve renten ad flere omgange for at skabe modsat effekt af det, man gjorde efter finanskrisen. Når man hæver renterne, sænker man aktiviteten i samfundet, og dæmper derved inflationen. Det rammer renten på SU-lånet direkte. Det betyder også, at dem, der allerede har taget et SU-lån, lige nu oplever, at renten pludselig er stiget.«

Vil renten fortsætte med at stige – og hvor meget?

»Lige nu er der ikke noget loft på, hvor meget renten på SU-lånet kan stige. Den følger Nationalbankens rente, og så længe den stiger, vil renten på SU-lånet følge med. Jeg tror dog ikke, vi skal regne med, at den vil fortsætte med at stige så kraftigt, som den har gjort det seneste år.«

Jo hurtigere du betaler gælden af, jo mindre ender du med at betale i renter

Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom, Nordea

Hvornår ved vi, om renten stiger igen?

»Renten besluttes på fastlagte møder i Den Europæiske Centralbank. På de sidste mange møder har man valgt at hæve renten en smule hver gang – omkring 0,25-0,50 procentpoint. Næste rentemøde i Den Europæiske Centralbank er 15. juni 2023. Der finder vi ud af, om renten hæves igen.«

Hvad gør man med en SU-gæld og nye, høje renter?

»Man begynder typisk at afdrage på sit SU-lån hver anden måned cirka et år efter, man er færdiguddannet. Her er det muligt at strække tilbagebetalingen over mange år – i nogle tilfælde helt op til 15 år. Men står du i situation, hvor du har fået fuldtidsarbejde og måske har mulighed for at afdrage lånet hurtigere, kan det være smart at gøre. For hvert år kommer der nye rentetilskrivninger, så jo hurtigere du betaler gælden af, jo mindre ender du med at betale i renter.«

LÆS OGSÅ: »Mit kort bliver afvist oftere«

Er SU-lånet stadig det bedste lån, du kan tage?

»Selvom renterne er steget, vil jeg stadig sige, at SU-lånet er en god mulighed for studerende, der har svært ved at få økonomien til at række. Som studerende har man heller ikke så mange andre muligheder, for SU-lånet kræver ikke det rådighedsbeløb, mange andre typer lån gør ved kreditvurdering. Man skal dog stadig være opmærksom på, at SU-lån er et forbrugslån, og derfor er det en god ide at overveje, hvad pengene skal bruges til. Man skal tænke sig om, hvis man bare låner til sjov og ballade og ikke til at dække faste udgifter.«

Seneste