Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Pind ændrer planen for styringen af landets universiteter

Ledelse — Efter massiv kritik har uddannelses- og forskningsminister Søren Pind ændret sin plan for styringen af landets universiter. Studerende og ansatte får alligevel en plads i det udvalg, der udpeger bestyrelsesformanden og de eksterne bestyrelses-medlemmer. Men aftalen er stadig et indgreb i universiteternes selvstyre, siger kritikere.

Studerende og ansatte får fortsat indlydelse, når formanden og de eksterne medlemmer af bestyrelsen for Københavns Universitet skal udpeges. Det er et af punkterne i en ny aftale om ledelsen af landets universiteter, som regeringen tirsdag indgik sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Det oprindelige forslag fra forsknings- og uddannelsesminister Søren Pind, lagde ellers op til, at ministeren selv kunne udpege formanden for det udpegningsorgan, der har til opgave at vælge eksterne medlemmer af universiteternes bestyrelser.

Men det forslag blev kritiseret voldsomt af både Studenterrådet og ansatte på KU. I sidste uge advarede Ingeniørforeningen, Djøf og Dansk Magisterforening i et fælles debatindlæg på Altinget imod forslaget, som de mente ville begrænse armslængdeprincippet og den fri forskning.

Ikke godt nok

KUs bestyrelsesformand Mads Krogsgaard Thomsen er derfor glad for, at regeringen har ændret aftalen, så udpegningsorganet, der udpeger de eksterne bestyrelsesmedlemmer skal vælge sin egen formand. Desuden har kritikken af det oprindelige forslag medført, at studerende og ansatte nu får plads i udpegningsorganet.

»Det er super vigtigt, at de studerende og ansatte er med i den kreds, der udpeger bestyrelsesmedlemmer. Så hvis det er tilfældet med den nye aftale, er det et skridt tilbage i den retning. Det er også positivt, at udpegningsudvalget selv vælger deres formand. Det sikrer armslængdeprincippet.«

Næstformand i Studenterrådet Marie Thomsen er positiv overfor den nye plan, men ikke helt tilfreds. Hun nævner, at Uddannelsesministeriet stadig er repræsenteret i indstillingsorganet for udpegningsudvalget.

»Man kan jo stille spørgsmålstegn ved, hvor den reelle magt er. Og det er jo dem, der indstiller kandidaterne. Og i det udvalg sidder kun én intern fra universitetet. Så de har lige præcis justeret aftalen nok til at, at man ikke kan være helt utilfreds, men det er ikke helt godt nok.«

Ministeren godkender formanden

Ifølge aftalen er det stadig uddannelsesministeren, der godkender den endelige kandidat til bestyrelsesformandsposten på landets universiter. Og det falder uddannelsesordfører i Radikale Venstre Sofie Carsten Nielsen for brystet.

Det er en hånd direkte ind i forskningen

Sofie Carsten Nielsen, uddannelsesordfører, Radikale Venstre

»Der er rigtig mange pæne ting i aftalen, men grundpræmissen er den samme: At ministeren godkender bestyrelsesformanden. Og det er en hånd direkte ind i forskningen. Det er den helt forkerte retning i forhold til mere kontrol og styring af universiteterne. Det er et dårligt signal at sende i en verden, hvor den frie forskning er under pres.«

Evalueres om to år

KUs bestyrelsesformand Mads Krogsgaard Thomsen ser dog ikke noget problematisk i, at ministeren skal godkende bestyrelsesformændene for landets universiteter.

»Hvis politikerne både havde skullet vælge formanden for udpegningsudvalget og godkende udvalgets kandidat til posten som bestyrelsesformand, så havde der været politisk udpegning i hele kæden. Nu er den politiske indblanding heldigvis stort set væk. Og så synes jeg, det er fair nok, at ministeren godt vil se navnet på den, der skal bruge små 10 milliarder om året af statens penge.«

Efter planen skal aftalen evalueres om to år.

Seneste