Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Politrådet: Vi vil gøre KU-systemet lettere for studerende med funktionsnedsættelser

Univalg — Christian Ramon har flere funktionsnedsættelser, som har gjort hans liv som studerende ekstra svært. Som formand for Politrådet har han brugt platformen til at tydeliggøre problemet i systemet. Nu tager han de funktionsnedsattes dagsorden med sig i KU's bestyrelse, hvis han bliver valgt.

Er jeg studerende på lånt tid?

Når jeg ser tilbage på de sidste tre år af min studietid, så fanger jeg nogle gange mig selv i at tænke, om det virkelig kan passe, at jeg stadigvæk går her på økonomistudiet. Hvordan kan det lad sige gøre, når jeg lider af ADHD, ordblindhed, angst og PNES?

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Jeg har kæmpet for at få min funktionsnedsættelse og studiet til at fungere, og jeg har heldigvis fået støtte og hjælp. Men jeg har også oplevet, hvordan systemet på KU har gjort min tid som studerende til en kamp.

Der er faktisk så mange problemer for studerende med funktionsnedsættelse her på Københavns Universitet, at jeg ikke ved, hvor jeg skal begynde for at gøre problemets omfang begribeligt. Det handler om alt. Måden man søger dispensationer på. Hvor ofte man kan få den nødvendige hjælp. Hvor ofte man ikke kan få den nødvendige hjælp.

Med støtte fra Politrådet har jeg brugt de sidste to år på at prøve at råbe de forskellige ledende organer her på KU op for at gøre dem opmærksomme på, hvor problemerne er, og tilbudt løsninger til et kringlet og alt andet end intuitivt system.

Der mangler overblik

Der mangler et overblik over, hvilke muligheder der er for at søge dispensation. Der mangler en fælles instans, man kan søge hos, så man ikke konstant bliver kastet rundt mellem forskellige instanser i et bureaukratisk helvede. Og der mangler information om, hvordan man søger, og hvad man skal have med i ansøgningen for at få den hjælp, som man skal bruge.

Et større overblik ville ikke blot hjælpe de studerende. Jeg tror sådan set også, at universitetet kunne spare mange administrative ressourcer, hvis der ikke skulle bruges energi på, at mange forskellige instanser skal behandle mange ansøgninger ad flere omgange. Det er administrative ressourcer, der i stedet kunne bruges på god undervisning. Og et større overblik ville spare studerende for tid og bøvl, som de ellers kunne have brugt på at fokusere på deres studie.

Alt for ofte får de studerende ikke den hjælp, som de har brug for. Derfor ser vi også alt for høje frafaldsrater blandt studerende med bl.a. ordblindhed. I gennemsnit er de også væsentlig længere tid om at gennemføre. Og det er ikke til gavn for hverken samfundet eller den studerende. Især når vi ved, at studerende med funktionsnedsættelser som ordblindhed kan klare sig præcis lige så godt som andre, hvis de får de nødvendige værktøjer. Det bør være din viden og indsats, og ikke din funktionsnedsættelse, der skal definere, hvad du vælger at studere.

Politrådet ønsker et enkelt og letgennemskueligt system, hvor der tages hensyn til de enkeltes behov, og hvor der er rig adgang til den rigtige vejledning. Det vil spare ressourcer for KU, det vil bidrage til samfundet, og det vil forbedre studietiden for rigtig mange studerende.

Derfor stiller vi op til bestyrelsen.

Læs også: Nej tak til tabuisering af funktionsnedsættelser

Seneste