Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Pusterum for studerende vinder studiemiljøpris

Studiemiljø — Aktive Studerendes Pris gik i år til Pusterummet - en studenterforening på SUND, der arbejder på at aftabuisere og forebygge stress blandt studerende.

Overalt på KU’s forårsfestival var der glade ansigter. To af årets festivaldeltagere havde dog en særlig grund til at smile stort. Sara Enggaard Kaae og Ditte Brunsgaard fra studenterforeningen Pusterummet modtog nemlig de Aktive Studerendes Pris og en pengepræmie på 25.000 kroner for deres arbejde med at forebygge stress hos de studerende på SUND.

»Det betyder virkelig, virkelig meget. Særligt fordi det er studerende, der nominerer andre studerende. Det handler ikke om kontakter, men at man hylder hinanden for det man oplever er fedt og som virker i hverdagen. Vores arbejde handler ikke en skid om at få noget på CV’et, og det er bare helt vildt dejligt, at der sidder nogen derude, som rent faktisk synes det virker, det vi laver,« siger Ditte Brunsgaard.

Aktive Studerendes Pris uddeles af Studenterrådet ved KU i samarbejde med Tuborgfondet hvert år til et studenterdrevet initiativ, der gør en forskel for andre studerende. Det er både et anerkendende skulderklap og et økonomisk bidrag til initiativets videre arbejde.

Præstationspresset fra gymnasiet er fulgt med

Pusterummet, som Uniavisen lavede et portræt af i februar i år, er en frivillig forening der drives af medicinstuderende fra KU. Foreningen arbejder på at forbedre trivslen, studiemiljøet og sammenholdet blandt de studerende for at forebygge stress. Og det var lige præcis oplevelsen af dårlig trivsel og stresssymptomer blandt hendes medstuderende, der fik Ditte Bruunsgaard til at stifte foreningen.

»Det startede med, at jeg begyndte at lægge mere og mere mærke til studiekulturen omkring mig. Og den var ikke altid speciel positiv. Den største forventning man havde til uni, da man startede, var, at der var tid til fordybelse, og at man virkelig ville brænde for sit fag. Men studiekulturen er virkelig præget af, at præstationspresset fra gymnasiet er fulgt med,« siger Ditte Bruunsgaard og fortsætter:

»Jeg snakkede med flere og flere, som havde det, du ved, faktisk rigtig dårligt. Også fysisk. Og det er bare ikke sådan, det skal være at være studerende.«

Vores arbejde handler ikke en skid om at få noget på CV'et
Ditte Brunsgaard, stifter af Pusterummet

Stress blandt studerende er et veldokumenteret problem. KU offentliggjorde i 2014 en rapport om de studerendes trivsel og tilfredshed, der viste, at 47 procent af de studerende på SUND oplever fysiske stress-symptomer som hjertebanken, ondt i maven, nedtrykthed, koncentrationsbesvær, søvnproblemer og lignende i hverdagen, mens helt op til 70 procent oplever fysiske stress-symptomer i forbindelse med eksamen.

Alligevel mener Ditte Bruunsgaard og hendes medfrivillige i Pusterummet, at emnet stadig er tabuiseret. Derfor forsøger de at italesætte de udfordringer, som mange studerende har.

Brætspil og mentorer skal afhjælpe stress

Pusterummets aktiviteter og tiltag tæller både temaaftener, alkoholfrie torsdagsbarer og en mentorordning.

Mentorordningen er foreningens største aktivitet, og her uddannes kandidatstuderende til at kunne spotte tegn på og tale om stress og dårlig trivsel, for så at matches med en gruppe af yngre studerende (mentees). Herefter styrer mentorgrupperne selv, hvor ofte de mødes. Ditte fortæller, at formålet er at skabe et rum, hvor det er normen, at man snakker om de ting, der kan være svære. På to år har mentorordningen parret omkring 200 mentees med mentorer.

Pusterummet har også holdt en temaaften, der skulle lære de studerende at forebygge stress og give dem konkrete værktøjer til at indrette en så overskuelig hverdag som muligt, og en gang om måneden står de for at arrangere en alkoholfri torsdagsbar, hvor man kan samles om at spille brætspil istedet for at drikke øl.

Her er der lagt op til, at man snakker om alt andet end forelæsninger og opgaver

Ditte Bruunsgaard

»Vi savnede at kunne være sociale uden at der var alkohol involveret. Her er der lagt op til, at man snakker om alt andet end forelæsninger og opgaver, for det er tit det, man ender med at snakke om, når man mødes med sine venner. Og det bliver så snævert. Det øger presset, fordi man glemmer, at man også har et liv udenfor studiet, og faktisk er meget andet end bare ‘en studerende’,« siger Ditte Bruunsgaard.

De frivillige i Pusterummet vil bruge de 25.000 kroner fra Aktive Studerendes Pris til at etablere et nyt initiativ – et fysisk pusterum på Panum.

»Det bliver et puste-, fri- eller stillerum med sækkepuder og sofaer. Det skal være forbudt at læse faglitteratur. Der skal være helt ro, og det skal være et sted, man kan gå hen, når man lige har brug for en pause,« siger Ditte Brunsgaard om det lokale, de har arbejdet på at få op at stå i snart halvandet år.

Det har dog vist sig at være svært. Da de studerende præsenterede ideen for studieledelsen, var de positivt stemt, men Ditte Brunsgaard siger, at de studerende endnu ikke har fået tildelt et lokale.

Jeg snakkede med flere og flere som havde det, du ved, faktisk rigtig dårligt. Også fysisk. Og det er bare ikke sådan det skal være at være studerende
Ditte Bruunsgaard, stifter af Pusterummet

»Det er frustrerende. Det er halvandet år siden, vi kom med ideen. De havde egentlig sagt, at vi ville blive kontaktet her i foråret, men selv om vi presser på, sker der ingenting. Vi får simpelthen ikke svar på vores mails. Det mest irriterende er, at det ikke koster dem noget. Vi har alle de penge vi skal bruge, og det bliver et sted, alle på SUND har adgang til og glæde af.«

Hvis det ikke lykkes for de studerende at indrette deres fysiske frirum, skal pengene bruges på foreningens mentorordning. Pusterummets frivillige har allerede hjulpet studerende fra Institut for Psykologi med at oprette en lignende mentorordning, og flere andre studier har henvendt sig med samme formål.

De sidste to år er Pusterummet blevet indstillet til KU’s samlede studiemiljøpris, der hvert år uddeles til nogen der har gjort en ekstraordinær indsats for at udvikle et godt og attraktivt studiemiljø for universitetets studerende.

Seneste