Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
SU — Den tidligere annoncerede SU-reform er sparket til hjørne med regeringens forslag til Finanslov 2019. I stedet for at spare vil regeringen nu hæve friløbet med 1.000 kroner.
Først ville regeringen skære i SU’en og gøre stipendiet på kandidaten til et lån. Så ville de vente. Så ville de skære igen. Så var de indbyrdes uenige.
Og nu, efter flere års slingrekurs, ser det ud til, at regeringen endegyldigt har droppet at få SU-reformen gennemført før næste folketingsvalg. Det fremgår af regeringens forslag til Finanslov 2019 – og af en pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Næste års Finanslov indeholder således ingen nedskæringer af SU’en. I stedet vil uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers nedsætte et ekspertudvalg, der skal undersøge »hvordan SU’en påvirker unges tilbøjelighed til at uddanne sig.«
»Jeg vil vente med at tage stilling til eventuelle justeringer af SU-systemet, til jeg har fået mere viden på området,« siger ministeren i pressemeddelelsen.
Udvalgets undersøgelse skal være færdig mod udgangen af 2019. Dermed rykker mulige justeringer af SU-systemet hen på den anden side af det Folketingsvalg, der senest skal afholdes 17. juni 2019.
I stedet for de tidligere annoncerede besparelser på SU’en kan de studerende med næste års finanslov se frem til – potentielt – at få flere penge i hånden.
Regeringen foreslår at hæve de studerendes fribeløb, så de fremover kan tjene 1.000 kroner mere om måneden før skat. Studerende på videregående uddannelser har i øjeblikket et fribeløb på 12.222 kroner om måneden.
»Jeg ønsker at give de studerende flere muligheder og mere fleksibilitet, mens de studerer. Hvis nogle studerende ønsker at arbejde lidt mere, for eksempel i sommerferien, skal de have mulighed for det,« siger Tommy Ahlers.