Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

SU-reform er tilbage på bordet

Nedskæring — Fra 2019 bliver SU'en 20 procent lavere og begrænset til fem år. Regeringens 2025-plan fastholder SU-nedskæringer.

Først skulle der skæres i SU’en, så blev forslaget sat på standby i starten af 2017, men nu er regeringens udskældte SU-reform tilbage på forhandlingsbordet. Som en del af den nye 2025-plan, som blev fremlagt på et pressemøde tirsdag den 30. maj, barsler regeringen med en række reformer, der skal øge væksten og få flere mennesker i job.

»Når vi gennemfører reformer, der øger arbejdsudbud, og som forbedrer vores fremtidsudsigter, har vi mulighed for at gøre lidt mere her og nu« , siger finansminister Kristian Jensen til DR om den omfattende 2025-plan. Planen ændre ikke i regeringens SU-reform, som blev fremlagt i august.

10.000 unge i arbejde

Ifølge 2025-planen skal væksten i Danmark øges med 80 milliarder kroner. Det skal ifølge regeringen ske igennem højere produktivitet og øget beskæftigelse. Målet er at øge beskæftigelsen med 55-60.000 personer i de kommende år. Også de unge skal hurtigere igennem uddanelsessystemet og i job – regeringens SU-reform skal øge beskæftigelsen med ca. 10.000 personer.

Ifølge udspillet ‘Et mere robust SU-system’ skal SU’en skæres med cirka 1.200 kroner om måneden før skat, svarende til cirka 800 kroner, når skatten er betalt. Til gengæld får de studerende mulighed for at tage et rentefrit lån og vil kunne arbejde mere ved siden af studiet uden at blive trukket i SU.

Desuden reduceres SU-rammen til 5 års SU (58 måneder) for studerende på videregående uddannelser. De studerende, der har opbrugt deres SU, har mulighed for at få slutlån i op til to år.

Ifølge SU-udspillet skal en udeboende studerende, der tager en universitetsuddannelse fremover låne 46.000 kroner under sin uddannelsefor at have samme beløb til rådighed, som han eller hun har i dag. Samlet set kommer ændringerne af SU-systemet til at give cirka 3,3 milliarder i statskassen.

10.000 flere praktikpladser

Ifølge regeringens plan skal der skaffes 8.-10.000 flere praktikpladser om året. Og så skal der nedsættes et udvalg, der skal se på, hvordan universitetetsområdet skal udvikle sig – bl.a. med henblik på, at flere færdiguddannede bliver beskæftiget i erhvervslivet.

Desuden oprettes der en kompetencepulje på 1 milliard om året, der skal gå til mere kvalitet i erhvervsuddannelser, videregående uddannelser, styrket erhvervsrettet forskning og kompetencer inden for digitalisering. SU-reformen træder i kraft fra 2019.

Seneste