Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Rektor: Pilen peger ikke kun på ledelsen, men på os alle

Sexisme — Henrik C. Wegener håber, at flere kvinder vil gå til ledelsen, hvis de oplever krænkende adfærd fremover.

Det var med en vis bæven, men også glæde, at rektor Henrik C. Wegener åbnede sin morgenavis i dag. Her kunne han nemlig læse, at næsten 700 ansatte på landets universiteter havde skrevet under på, at de har oplevet sexisme på deres arbejdsplads.

Siden er tallet steget til over 750.

»Efter den første runde af #metoo og den hidtidige krænkelsesdiskussion, vi har haft på universitetet var det jo ikke nogen hemmelighed, at der finder sådan noget sted,« siger han.

Han er glad for, at der bliver kastet lys over den kultur, der angiveligt findes nogle steder på universitetet. En kultur, hvor skæve magtrelationer og usikre arbejdsforhold betyder, at kvinder ifølge Henrik C. Wegener i nogle tilfælde har »ringere muligheder en mænd.«

»Det skal vi have gjort noget ved. Det er ikke noget der sker overnight, men det bliver et langt, sejt træk,« siger han.

LÆS OGSÅ: 750 har skrevet under, men initiativtagerne er mest overraskede over alle dem, der ikke turde

Bøn til kvinderne

I 2019 vedtog ledelsen på Københavns Universitet et sæt reviderede retningslinjer, der skulle komme krænkende adfærd til livs. Desuden er universitetet ved at uddanne alle institutledere og tillidsvalgte i, hvordan man håndterer krænkelsessager bedst.

Henrik C. Wegener mener, at Københavns Universitet med retningslinjerne er på rette vej, men erkender også, at effekten lader vente på sig.

Kultur spiser strategi til morgenmad.

Rektor Henrik C. Wegener

»Som man siger, så spiser kultur strategi til morgenmad. Vi vedtog et sæt retningslinjer i 2019, for hvordan vi forebygger og håndterer den her type adfærd, vi har endnu ikke set effekterne af det,« siger han, men påpeger, at det ikke kun er et ledelsesansvar at gøre op med en krænkelseskultur. Kulturen skabes af de mennesker, der tager del i den, og skal også ændres af dem, heriblandt af de kvinder, der oplever sexisme.

»Alle skal gøre noget for at komme den her kultur til livs, pilen peger bestemt ikke kun på ledelsen, heller ikke kun på alle mænd, den peger på os alle. Så har vi jo forskellige roller og vi skal gøre forskellige ting. Ledelsen skal sørge for at rammerne er i orden og at ledelsen udtrykker og står vagt om den kultur, der skal være fremherskende.«

»Men jeg har også en bøn til de kvinder, der oplever de her ting. Stå nu frem, når det sker. Gå til ledelsen, tillidsrepræsentanten eller en kollega, du stoler på, men lad for filan ikke være med at reagere. For hvis vi ikke hører om det, kan vi ikke skride til handling i de enkelte sager.«

LÆS OGSÅ: Leder: Slut med at være tilskuer

Tør ikke dele oplevelser

Det er 16 kvinder på tværs af landets videregående uddannelsesinstitutioner, der har taget initiativ til indsamlingen af underskrifter og anonyme beretninger om sexistiske hændelser.

Initiativgruppen er blevet kontaktet af flere kvinder, som ikke tør dele deres oplysninger af frygt for at miste deres job. Og der er flere kvinder, der ikke har turdet være med i initiativgruppen af samme årsag.

Hvilket indtryk gør det på dig, at der er ansatte, der ikke tør stå frem af frygt for at miste jobbet?

»Det er sikkert fuldstændig rigtigt, at det kan opleves som meget risikabelt at stå frem, og man kan sågar læse eksempler på, at det har haft store negative konsekvenser for den, der står frem, hvorimod det ikke synes, at have haft det for krænkeren,« siger Henrik C. Wegener.

»Det er ødelæggende, og der har ledelsen et ansvar for at reagere klogt, hvis jeg skal sige det bredt. Derfor er det, mener jeg, magtpåliggende at det her kommer frem. Jeg vil trutte lige så højt i trompeten som jeg kan med budskabet om, at det for mig og den øvrige ledelse er fuldstændig uacceptabelt, at det forekommer og ødelægger kvinders liv og karrierer.«

Danske Universiteter: Systemet skal have et eftersyn

Underskriftsindsamlingen og vidnesbyrdene har også givet anledning til refleksion hos Danske Universiteter, der nu vil granske de muligheder, der er for at henvende sig, hvis man har oplevet eller været vidne til sexisme.

Det siger Anders Bjarklev, formand for Danske Universiteters rektorkollegium og rektor på DTU, i en pressemeddelelse.

»Debatten aktualiserer også, at vi ser på de redskaber vi har til at håndtere uhensigtsmæssig kultur og adfærd. Det som blandt andet står klart er, at vi skal have en klar indgang for de ansatte, hvor man trygt kan henvende sig, hvis man oplever uacceptabel adfærd fra kollegaer eller ledelse. Det system vi har i dag, skal vi have set efter, for at sikre at det fungerer.«

Seneste