Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Rustur er ikke for alle. Og det er okay

Sjælesorg — Vi studenterpræster hører tit om nervøsitet og endda frygt for rusturen. Flere inkluderende tiltag er godt, men husk også, at du faktisk selv bestemmer, om du vil tage med.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Der er altid nogen, der har brug for at tale om ting, de oplevede i rusforløbet. Vi studenterpræster møder ofte først de studerende, når de er godt i gang med studiet. Men alle årene har vi mødt studerende, der ville vende oplevelser eller ting, de fortrød, fra studiets første uger.

LÆS OGSÅ: Undskyld, jeg er introvert

Det behøver ikke kun være introverte. Vi har også samtaler med ekstroverte, som kan ærgre sig eller være flove over forskellige hændelser eller ting, de fik sagt, mens de andre endnu ikke havde lært dem rigtigt at kende.

Det er helt naturligt. Og måske gør det heller ikke noget, hvis man går glip af noget af introforløbet. For det er svært at tilpasse alle aktiviteter, så de passer til alle.

Frygter at falde igennem

Vi oplever som studenterpræster ikke en stor stigning i samtaler om decideret angst i forbindelse med studiestart. Men vi oplever, at næsten alle er i hvert fald spændte og også lidt eller endda meget nervøse. Og der er enkelte, som ligefrem frygter rusturen, hvor man partout skal rystes sammen.

Rusturen er få dage, resten af studiet er flere år

Nogle udtaler ønske om en mere rolig start med mindre intensitet. For alt er nyt i denne periode. Mange er flyttet fra det velkendte, fra familie og vennekreds, og skal nu strukturere en hverdag selv og begå sig i et akademisk miljø.

Folk er spændte og optagne af studiet, men kan samtidig frygte at falde helt igennem. En frygt, de fleste nok oplever på et tidspunkt i livet. Man kan være bange for at føle sig anderledes og ikke møde nogen, man kan danne læsegruppe med.

Dybest set er det bare heftigt at begynde på studie, og de fleste er på overarbejde både mentalt, socialt og fagligt. Ikke kun i introdagene, men de første mange måneder.

Du behøver ikke tage med

Debatten om studiestart har skiftet karakter de senere år. Det skyldes blandt andet, at de unge i dag taler mere åbent og har flere ord for, hvad de føler og oplever. Det skyldes også, at der er mere fokus på rummelighed og inklusion. Og endelige skyldes det, at der er store forventninger til studielivet. Det skal helst bare være godt fra dag ét.

Med til forventningerne hører også mange idealer og uudtalte normer for det gode liv. Det er vores erfaring, at en af de mange uudtalte normer er, at man skal være social og udadvendt. Det lægger et ekstra pres på de introverte.

LÆS OGSÅ: Sådan skaber vi tutorer dit introforløb

Vi har en klar fornemmelse af, at rusvejledere og tutorer mange steder gør meget for, at der bliver plads til både fest og sjov og mulighed for at få ro og trække sig. Men det er nok umuligt at lave en perfekt rustur for alle.

Derfor kan det for nogle være en god mulighed kun at være med en dag eller to. For andre er det måske bedre at droppe rusturen. Rusturen er få dage, resten af studiet er flere år. Mange steder er der også en meget fin intro på campus, hvor man for eksempel ikke behøver sove på sovesal.

Prøv andre fællesskaber

Alle fællesskaber er ikke for alle, alle kan ikke være ens. Vi kan heller ikke alle være lykkelige hele tiden. Men det hjælper efter vores erfaring at tale om det, vi frygter og håber – både det svære og det glædelige.

Det er nok umuligt at lave en perfekt rustur for alle

Ofte vil du opleve, at andre går med de samme tanker. Er rusturen ikke for dig, eller har du svært ved at falde til på dit hold, så er der mange andre faglige og sociale fællesskaber på universitetet. Vi anbefaler, at du undersøger mulighederne og prøver af, hvad der er et godt sted for dig.

Har du selv nogle udfordringer, eller synes du ikke, det går godt, så vil tutorer, studievejledning og andre vil som regel gerne hjælpe. Du kan også booke en samtale hos Studenterrådgivningen. Og så er du altid velkommen hos os studenterpræster.

Seneste