Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Seks gode råd til neurodivergente studerende

Neurodiversitet — Tag imod hjælpen, find dine ligesindede og gå efter dine store interesser. Bella Neergaard, der selv har autisme og ADHD, giver sine bedste råd til at komme igennem universitetslivet videre til andre, der er i samme situation.

Allerede inden Bella Neergaard startede på sin kandidatgrad i Tværkulturelle Studier på Københavns Universitet, havde hun ansøgt om at få SPS-hjælp af universitetet. Hun har autisme og ADHD, hvorfor det af og til kan være en uoverskuelig oplevelse, at skulle navigere rundt i studielivet. Derfor har hun været taknemmelig for at få en hjælpende hånd.

LÆS OGSÅ: »Den deprimerende sandhed er, at universitetet ikke blev lavet med sådan nogle som mig i tankerne«

»Jeg tror, at der er mange neurodivergente studerende (studerende med atypiske hjernekarakteristika, red.), der slet ikke kender til den hjælp, som de er berettiget til. Ingen fortæller dem det,« fortæller Bella Neergaard.

Hendes egen uddannelsesrejse har været fyldt med bump på vejen, men også med masser af lektioner i at lytte til egne behov. Derfor vil hun gerne give sine bedste tips videre til studerende, der er i samme situation som hende:

1. Tag imod al den hjælp, du kan få

»Allerede før du begynder på dit studie, kan du ansøge om hjælp fra Københavns Universitet. Hjælpen hedder SPS. Da jeg søgte om hjælp, vidste jeg ikke, om den ville være nødvendig, men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg havde brug for den.«

2. Husk på, at akademiske institutioner ikke blev lavet til folk, der er neurodivergente

»Deprimerende, men sandt. Tilgiv dig selv, hvis du synes, at det hele er lidt svært. Det er helt okay!«

3. Find folk, der ligner dig

»At finde andre som dig, giver en følelse af ikke at være alene. Det er også en god ide at finde mennesker, der ligner dig rent interessemæssigt. På den måde kan du få lov til at nørde igennem og ikke kun være sammen med folk, der går på dit hold.«

4. Gå efter din store interesse

»Mange autister har en form for hyperfiksering af et eller andet. Noget, de virkelig interesserer sig for. Hvis du kan få den interesse ind i dit arbejde på universitetet, for eksempel i eksamensopgaver, vil det få dit arbejde til at føles mere meningsfuldt og sjovt.«

5. Tag dig den tid, du har brug for

»Af og til kan det virke som om, mange har travlt med at færdiggøre deres uddannelse. Men det betyder ikke, at du skal skynde dig. Tag dig al den tid, du vil. Brug ikke kun tiden på universitetet til at læse, men også til at udvikle dig selv. Lad være med at hoppe med på andres hastværk efter at komme ud på arbejdsmarkedet, hvis det ikke er det, du vil.«

6. Find venner, som du kan være 100 procent dig selv overfor

»Der kan være øjeblikke, hvor du ikke føler, at du hører til på universitetet. Derfor er det vigtigt at finde venner, som du kan være dit autentiske jeg sammen med, og som giver dig motivation til at studere. Det kan godt tage lidt tid at finde de helt rigtige mennesker, men det er virkelig det værd.«

LÆS OGSÅ: Antallet af studerende med diagnoser stiger

Seneste