Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

SF halter bagefter, siger Brosbøl

REAKTION - SF har budt ind med en tekst til ny universitetslov, men hvad mener Socialdemokraterne, som var med til at vedtage den nuværende lov?

I kølvandet på en omdiskuteret evaluering af universitetsloven, kaster SF et udspil til en ny lov på bordet. Og det må Socialdemokraterne acceptere, hvis de skal i regering med SF. Sådan udlagde Information teksten 10. februar, da avisen som den første kunne bringe SF’s nye universitetslovsforslag.

LÆS: SF vil have ny uni-lov.

Socialdemokraterne har vedtaget den nuværende lov sammen med regeringen og er dermed forligspartner med ansvar for den nuværende linje i styringen af universiteterne. Efter Universitetsavisens oplysninger, var historien om det ultimative krav fra SF imidlertid en and.

Socialdemokraternes forskningsordfører Kirsten Brosbøl var også overrasket over at læse, »at det var med den på.« Men hun har selv efterfølgende forstået på SF, at man var blevet fejlciteret i Information.

LÆS: Om evalueringen af universitetsloven.

SF’s solo

Men selv om SF altså ikke har valgt at trække universitetspolitikken helt frem som et politisk kardinaltema, er det alligevel påfaldende, at SF’erne går solo og fremlægger et udspil, der ligger så langt fra, hvad de allierede i S har vedtaget.

Kirsten Brosbøl hilser velkommen, at SF byder ind. »Hvis man vil have indflydelse, må man jo melde sig på banen, så man kan tage forhandlingerne i forligskredsen.«

Det lyder som om, du ser, at det her også frem over skal foregå i den forligskreds, I er med i nu. Gælder det også efter næste valg?

»Skal vi i regering, så skal vi og SF og de Radikale også finde fælles fodslag, når det gælder universiteterne.«

Knast for samarbejde: Bestyrelserne

SF vil afskaffe den nuværende ordning med eksternt styrede universitetsbestyrelser.

Men Kirsten Brosbøl vil helst ikke tage diskussionen om universiteternes styringsform nu. »Vi kommer med vores eget udspil,« siger hun.

Når det gælder forslaget om at skrue op for midlerne til de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser, løber folkesocialisterne ifølge Brosbøl en åben dør ind.

»Der er vi sådan set allerede på forkant med SF. Det er ikke nogen hemmelighed, at Socialdemokraterne kæmpede i efteråret for at få forhøjet taxametrene til de uddannelser, da vi forhandlede i forligskredsen.«

SF har foreslået, at en revideret universitetslov skal forpligte universiteterne til at have ledelsesuafhængige medier – det er en model, der med de senere års oprustning inden for ledelseskommunikation, i dag kun findes på Københavns Universitet (KU) og CBS. Men her er Kirsten Brosbøl heller ikke enig med sin mulige regeringspartner.

»Det synes jeg ikke skal stå i loven,« siger hun. »Vi går ind for ytringsfrihed på universiteterne, men det må være op til universiteterne selv at finde en model, der kan sikre det.«

Endnu en åben dør

På KU klager ledelsen ofte over først at kende sin økonomi samtidig med vedtagelsen af finansloven. De sidste to år har KU fyret en hel del ansatte, og ledelsen begrunder det ikke mindst med usikkerhed om økonomien på grund af Folketingets vane med at udstikke rammerne i ellevte time. SF foreslår en treårig bevilling til universiteterne.

LÆS: KU’s svar på evalueringen af universitetsloven.

Hvad mener du om flerårige bevillinger? KU’s ledelse har selv foreslået finansiering over fem år.

»Her kommer SF også haltende bagefter. Socialdemokraterne har længe kæmpet for flerårige forskningsbevillinger for at skabe stabilitet og mulighed for langtidsplanlægning på universiteterne. Det fremgår også af vores finanslovsudspil. Sammen med vores krav om 60 procent basismidler ville det have givet for eksempel KU bedre muligheder for at undgå de fyringer, som vi ser i øjeblikket,« siger Kirsten Brosbøl.

chz@adm.ku.dk

Seneste