Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Bæredygtighed skal skrives ind i Universitetsloven

Kommentar — Gennem uddannelse og forskning skal universiteterne bidrage til bæredygtighed. Studenterrådet er blandt initiativtagerne til kampagnen Uddannelser for fremtiden.

Uddannelser er det fundament, som fremtiden står på. De kompetencer, vi tilegner os nu, kommer til at definere fremtidens samfund.

Derfor er vi i Studenterrådet gået sammen med resten af elev- og studenterbevægelsen og Den Grønne Studenterbevægelse, om at stille grønne krav til uddannelsessystemet. Helt fra grundskolen til universiteterne.

DEBAT

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Vi mener, at uddannelser skal bidrage til bæredygtig dannelse, at uddannelserne skal reducere deres økologiske fodaftryk, og vi mener, at uddannelsesinstitutioner aktivt skal bidrage i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Fordi uddannelser danner fremtidens generationer, som skal løse nutidens og fremtidens problemer.

Vores løsninger retter sig til alle i sektoren. For vi tror på, at når hele sektoren går i den samme retning, så kan vi rykke noget. Vi mener, at politikerne bør indskrive i universitetsloven, at universiteterne gennem uddannelse og forskning skal fremme bæredygtig dannelse og omstillingen til et bæredygtigt samfund.

Som det er nu, skal universiteterne »bidrage til at fremme vækst, velfærd og udvikling i samfundet«. Det er også nødvendigt for vores samfund, men uden fokus på klima og bæredygtighed er spørgsmålet: Til hvilket samfund skal universiteterne bidrage?

Men det er ikke kun politikerne, som er en del af løsningen, det er de enkelte universiteter også. På Københavns Universitet er vi allerede i gang – og tak for det. Den 8. februar blev den længeventede Klima- og Bæredygtighedsplan for Københavns Universitet underskrevet.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Københavns Universitet skal frem mod 2030 reducere sit CO2-aftryk med 50 procent. Det skal ske i forhold til 2018, så allerede foretagne reduktioner tæller ikke med, og det er på alt fra strøm og bygninger til emballage og pipettespidser. Det er ambitiøst for en institution af KU’s størrelse, og der skal arbejdes hårdt for, at vi i fællesskab kan komme dertil.

Men at KU allerede er i gang, skyldes også i høj grad jer studerende. Tilbage i 2019 stillede Studenterrådet sammen med de grønne foreninger nemlig fem klimakrav. De klimakrav var I med til at give luft under vingerne ved, at 1.736 af os skrev under på dem. Det gav os som studerende det momentum, der skulle til for at gå til KU’s ledelse og kræve, at KU gjorde langt mere for den grønne omstilling. Det er de fem klimakrav, som vi nu begynder at se handling på.

… vi mener stadig, at vi skal lukke Center for Olie og Gas.

Og det er også derfor vi igen stiller krav til vores uddannelser, denne gang sammen med mere end en million andre studerende. For de fem klimakrav viser os, at når vi står sammen og stiller krav til vores uddannelser, kan vi skabe handling.

Forhåbentlig kan det også hjælpe os med at flytte os fremad på KU. For de fem klimakrav vi sammen stillede til KU tilbage i 2019, er ikke indfriet endnu. Studenterrådet arbejder stadig for en ansvarlig og bæredygtig transportpolitik, hvor CO2-udledningen er den vigtigste parameter. Vi kæmper for, at alle studerende får undervisning i klima og bæredygtighed. Og vi mener stadig, at vi skal lukke Center for Olie og Gas.

LÆS OGSÅ: Det sorte center (som de studerende gerne vil lukke)

Derfor er vi med i kampagnen Uddannelser for Fremtiden. Fordi uddannelser er fremtidens fundament. Og fordi vi som studerende skal turde stille krav til vores uddannelser og til vores fremtid.

Seneste