Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Psykologhjælp — I KU’s strategi for 2030 er de studerendes trivsel kun nævnt med en enkelt sætning. Det er useriøst. Frit Forum vil tage trivslen alvorligt og indføre fakultetspsykologer på campus. Pengene skal findes i KU’s administrationsreform.
På Københavns Universitet befinder vi os i en alvorlig situation. 21 procent af de studerende er i stor risiko for enten stress eller depression, og 52 procent oplever stærke stresssymptomer enten nogle gange, ofte eller altid.
Statistikkerne taler sit klare sprog: KU står over for en trivselskrise. Det er KU’s pligt at skabe et studiemiljø, som ikke gør de studerende deprimerede eller stressede. Desværre synes KU’s ledelse at være næsten fuldstændig ligeglade med denne opgave.
I KU’s ledelses udkast til en ny 2030-strategi bliver de studerendes trivsel blot nævnt i en enkelt sætning. Ledelsens negligering af et så stort problem kan ikke tydes på anden måde end et kæmpe svigt.
LÆS OGSÅ: Frit Forum: Vi vil have fri psykologhjælp og gratis tamponer
Det er vanvittigt, at KU ikke tilbyder noget lignende
Vi skylder den femtedel af de studerende, som er i stor risiko for enten stress eller depression, at tage problemerne alvorligt. I Frit Forum København foreslår vi derfor at indføre psykologer på samtlige af KU’s fakulteter. Lige nu er det muligt for studerende på DTU, KEA, AAU i København, Københavns Professionshøjskole, og CPH Business at booke psykologsamtaler på deres fakultet direkte gennem studenterrådgivningen.
Det er vanvittigt, at KU ikke tilbyder noget lignende. Sådan en ordning bør indføres på KU’s fakulteter med det samme.
Men i Frit Forum går vi længere endnu. Psykologsamtaler gennem studenterrådgivningen er selvfølgelig et skridt på vejen. Men der skal også være fast tilknyttede psykologer på de enkelte fakulteter.
Det vil sikre, at de studerende altid kan få specialiseret psykologhjælp. Derudover skal fakultetspsykologer tilbyde og udbrede mindfulnesskurser, som har vist sig at have en markant positiv effekt på de studerendes trivsel. Fakultetspsykologerne skal finansieres via de 300 millioner kroner, som KU årligt sparer på sin administrationsreform.
LÆS OGSÅ: Mindfulnesskurser giver bedre trivsel. Men kursernes fremtid er usikker
Der er ikke nogen hurtig løsning på KU’s trivselskrise. Det er en lang og sej kamp, som både kræver forebyggelse, workshops og strukturændringer. Men det er på tide, at ledelsen for alvor tager stress og depression på KU seriøst og indfører fakultetspsykologer.