Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Sjusk — Det er ikke i orden, at ansatte og studerende på Københavns Universitet skal bøde for statens sjusk med byggeriet af Niels Bohr Bygningen. Det skriver tillidsrepræsentanter fra Københavns Universitet og DM i et åbent brev til de ansvarlige ministre.
Til finansordførerne, uddannelses- og forskningsordførerne, transportministeren, finansministeren og uddannelses- og forskningsministeren.
Niels Bohr Bygningen har nu været forsinket i mere end fem år. Allerede inden kemikere og fysikere er flyttet ind, er bygningen på Jagtvej blevet kendt for den ene byggeskandale efter den anden. De forskere, undervisere og studerende ved Københavns Universitet, som skal bruge bygningen, lever i øjeblikket i uvished, for de ved reelt set ikke, hvad byggerodet kommer til at have af konsekvenser for deres forskning og uddannelse.
LÆS OGSÅ: Nyt samråd på vej – minister gav gamle svar om Niels Bohr Bygningen
Det er dybt urimeligt, at de skal bøde for statens byggesjusk. Onsdag er der igen samråd med transportministeren om byggesagen.
Som bekendt skulle laboratorie- og undervisningsfaciliteterne være blevet taget i brug i 2016, men her mere end fem år senere har de studerende og ansatte stadig til gode at se det røde bånd blive klippet over. I mellemtiden har bl.a. Kemisk Institut og Niels Bohr Institutet måttet leve med midlertidige løsninger og dyre flytninger for at få enderne til at mødes i det daglige. Byggeriets pris undervejs er steget med 2,3 milliarder kroner.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
Budgetoverskridelsen betyder nu, at Københavns Universitet måske får en voldsom huslejestigning. For huslejen, som Københavns Universitet oprindeligt var blevet stillet i udsigt, kan som konsekvens af budgetoverskridelsen stige fra 86 millioner kroner til 197 millioner koner. Det er mere end en fordobling. Det vil være en katastrofe, da pengene nok primært vil blive hentet ved afskedigelser af forskere og undervisere, hvilket vil forringe kvaliteten af både uddannelse og forskning.
Hvad gør ondt værre er, at de studerende, forskere og undervisere lige nu lever i uvished. Før jul var transportminister Benny Engelbrechts vurdering, at der formentlig vil gå tre år, før den voldgiftssag, som Københavns Universitet har anlagt mod Bygningsstyrelsen, er afgjort. Der vil altså gå lang tid, før huslejen kan fastsættes. Vi kan simpelthen ikke byde de studerende og ansatte at vente i flere år på at få at vide, hvad konsekvenserne er.
Den lange ventetid med ringe udsigt til en politisk løsning skaber stor usikkerhed i forsknings- og uddannelsesmiljøerne og kan få store konsekvenser, allerede inden noget er afgjort. Usikkerheden kan betyde, at forskningsprojekter bliver droppet, rekruttering af topforskere umuliggjort, og at karrieredrømme ikke forfølges. Det er brandærgerligt og uholdbart.
Vi er nødt til at forholde os til, at det økonomiske ingenmandsland, som Københavns Universitet er efterladt i lige nu, er særdeles ødelæggende, ikke mindst hvis man skal drive forskning og uddannelse på højeste niveau. Vi risikerer, at meget stærke uddannelses- og forskningsmiljøer bliver tabt på gulvet.
Derfor er vores håb og opfordring, at man finder en økonomisk løsning fra politisk hold, der kan skabe ro og stabilitet i miljøet. Den historiske byggeskandale har allerede ført mange negative konsekvenser med sig. Forskere og studerende har fortjent et stabilt fundament, så de kan bruge deres ressourcer og tid på at udvikle forskningen og uddannelserne.
Med venlig hilsen:
Lasse Gliemann, næstformand for Science-KU samarbejdsudvalg, tillidsrepræsentant på Institut for Idræt & Ernæring på KU
Peter Waaben Thulstrup, tillidsrepræsentant på Kemisk Institut på KU
Sune Olander Rasmussen, tillidsrepræsentant på Niels Bohr Institutet på KU
Thomas Vils Pedersen, tillidsrepræsentant på Institut for Matematiske Fag på KU og næstformand for DM
Camilla Gregersen, formand for DM