Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Statens Naturhistoriske Museum får 166 millioner

Gaveregn — Det nye Statens Naturhistoriske Museum skal stå klar i 2022, men har været ramt af manglende finansiering. Stor pengegave fra A.P. Møller Fonden sikrer nu museets permanente udstilling.

Først skulle det nye Statens Naturhistoriske Museum stå klar i år 2014. Så blev det udskudt til 2020, og derefter 2022. Så sent som i februar kunne Uniavisen berette om, at museet forventedes at have et underskud på 120 millioner frem mod åbningsdagen.

Men nu er størstedelen af museets permanente udstillinger blevet finansielt sikret . Det er A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene forhold, som har doneret 166 millioner kroner til udstillingen med navnet »Vores Planet«. Det skriver museet i en pressemeddelelse.

Statens Naturhistoriske Museum er organiseret som et institut under Københavns Universitet og er sammenlagt af Zoologisk Museum, Geologisk Museum, Botanisk Museum, Centralbiblioteket og Botanisk Have.

Statens Naturhistoriske Museum

Det nye museum i Botanisk Have forventes at stå klar i 2022. I alt 30.000 kvm. skal indeholde én af verdens største naturhistoriske samlinger på over 14 millioner genstande

Museet er tegnet af Lundgaard og Tranberg Arkitekter A/S, som også står bag Skuespilhuset og Tietgenkollegiet

Per Aasleff A/S er udvalgt som hovedentrepenør

Den permanente udstilling Vores Planet skal udformes af Tinker Imagineers

Hollandsk firma skal stå bag udstillingerne

Det bliver det hollandske firma Tinker Imagineers, som skal stå for at udforme den permanente udstilling. Firmaet har tidligere designet udstillingerne på det anerkendte Tirpitz Museum i Blåvand, som tegnestuen BIG tegnede.

Nu skal Tinker Imagineers fortælle Jordens 4,5 milliarder lange historie med udgangspunkt i syv temaer om planeten. Og moderne emner som bæredygtighed og klimakrise kommer også til at få plads blandt dinosaurskeletter og ensomme edderkopper.

»Vi har i de seneste par år oplevet store udsving i vejret. Fra en våd og kold sommer sidste år, til denne sommers ekstreme varme og tørke, og mange har for alvor fået øjnene op for, at menneskeskabte klimaforandringer er en realitet. Men hvordan forholder vi os til det? På Statens Naturhistoriske Museum vil vi gå forrest og sørge for at demokratisere videnskaben, så vigtig viden stilles til rådighed for alle. Med den store og meget generøse donation fra A.P. Møller Fonden har vi nu fået århundredets mulighed for at gøre netop det på det nye museum«, siger museumsdirektør Peter C. Kjærgaard.

Forventningerne til det nye museum er ikke just små. 400.000 besøgende om året skal efter planen komme forbi bygningerne i Botanisk Have. Og udstillingerne skal være i verdensklasse.

Vi skal løfte de nye udstillinger op på et niveau, hvor vi kan måle os med de bedste i verden

Juliette M. Fritsch, udstillings- og publikumschef

»Vi vil sætte nye standarder for, hvad et naturhistorisk museum er og kan. Vores nationale naturhistoriske samling med enestående genstande fra hele Jorden skal i spil på udfordrende og spændende måder. Vi skal løfte de nye udstillinger op på et niveau, hvor vi kan måle os med de bedste i verden. Det kræver, at vi har et professionelt og visionært hold til at hjælpe os med denne opgave«, siger Juliette M. Fritsch, som er udstillings- og publikumschef på museet.

Efter A.P. Møller Fondens pengeindsprøjtning ser museets ambitioner ud til at kunne lykkes.

Seneste