Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Strid om ventilationsopgave giver nye problemer for Niels Bohr Bygningen

Niels Bohr-nyt — Virksomheden Proventilation som har skullet udbedre de enorme problemer med ventilation i Niels Bohr Bygningen har standset deres arbejde på grund af en strid om penge og ansvar for fejl.

I september rykkede studerende og deres undervisere ind i Niels Bohr Bygningen på Københavns Universitets Nørre Campus, men hvis man troede, at det betød at problemerne var løst i det forsinkede og fordyrede byggeri, tog man fejl.

LÆS OGSÅ: Breaking: Studerende har nu timer i Niels Bohr Bygningen.

Entreprenøren Proventilation, som i 2017 blev hyret til at ombygge fejlbehæftede ventilationsinstallationer for hundredevis af millioner, har 18. november udsendt en pressemeddelelse om, at de standser deres arbejde.

Bebrejder bygherren

Ifølge administrerende direktør i Proventilation Flemming Kragerup er årsagen, at Proventilation mangler at få mere end 50 millioner kroner for arbejde, de allerede har udført.

»Samtidig er samarbejdet med storentreprenøren, byggeledelsen og bygherre blevet stadig dårligere, og vi er blevet truet med totalt udokumenterede og uberettigede økonomiske krav. Det kan og vil vi ikke stå model til længere og samtidig har vi et ansvar overfor de mange selvstændige montører der har udført arbejdet på byggeriet. Standsningen af arbejdet er påkrævet og berettiget rettidig omhu fra vores side,« siger Flemming Kragerup ifølge pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Din plads her? Bygningsstyrelsen frataget styringen af Niels Bohr-byggeriet.

Flemming Kragerup lægger ansvaret på Vejdirektoratet, som overtog Niels Bohr-byggeriet 1. november 2017, efter at Bygningsstyrelsen ikke havde formået at løse opgaven. Kragerup beskriver et byggeprojekt, der mangler styring af såvel opgaven som økonomien:

»Det virker som om byggeledelse og totalrådgiver slet ikke har haft overblik og kontrol over projektet. Vi blev engageret til at løse en opgave til 30 mio. kroner i 2017. Siden er der blevet tilføjet flere og flere opgaver der til tider har beskæftiget mere end 200 mand på pladsen, og arbejde for over 400 mio. kroner.«

Vejdirektorat giver Proventilation skylden

Ifølge Vejdirektoratet vil standsningen ikke få konsekvenser for fremdriften i den resterende del af byggeriet:

»ProVentilation forlod Niels Bohr-byggeriet i oktober og har efterladt mindre restarbejder til Wicotec Kirkebjerg, som har påtaget sig den ekstra opgave uden konsekvenser for fremdriften,« skriver Vejdirektoratet i en e-mail.

Ifølge Vejdirektoratet er det Proventilation, som ikke har haft styr på deres sager:

»Eksempelvis har ProVentilation forsømt at lede deres arbejder i forbindelse med bestilling af materialer, ligesom ProVentilation har forsømt deres pligt til at koordinere egenprojekterede arbejder med andre entrepriser,« skriver Vejdirektoratet, og videre:

»Vejdirektoratet har haft store omkostninger til forcering af efterfølgende entreprenører og andre afledte omkostninger som følge af ProVentilations mangelfulde planlægning af egne arbejder.«

Budget mindst omkring 3,2 milliarder

Københavns Universitets ledelse melder, at de ikke kender til sagen. I en skriftlig udtalelse siger vicedirektør for kommunikation Jasper Steen Winkel:

»Vi kender ikke til sagen. Som lejer håber Københavns Universitet at byggeriet samt udbedringerne af de mange fejl og mangler snart bliver afsluttet, så den planlagte forskning og uddannelse kan komme i gang. Vi har mange forskergrupper, der bliver generet af, at de ikke kan flytte ind i bygningen. Vi ved ikke, hvad den konkrete sag betyder for tidsplanen. Vi håber at blive orienteret om det af enten bygherren (Vejdirektoratet) og/eller ejeren/udlejeren (Bygningsstyrelsen).«

Niels Bohr Bygningens endelige pris kendes ikke. Den senest kendte officielle pris er 2,9 milliarder kroner (oprindelig pris 1,6 milliarder). Men Folketingets Finansudvalg bevilgede 12. juli 2019 endnu en sum til færdiggørelsen. Beløbet er hemmeligt, men da Finansudvalget kun skal godkende budgetoverskridelser på mindst 10 procent, er det mindst  omkring 300 millioner kroner.

Seneste