Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studerende bag Støjberg-protest brugte falsk identitet

Gruppen af studerende, der afbrød arrangement med Inger Støjberg, har indsendt et debatindlæg fra en opdigtet talsperson. Uniavisen har nu slettet indlægget, og gruppen beklager.

Gruppen af studerende på Københavns Universitet, der demonstrerede mod udlændinge- og integrationsminister Ingen Støjbergs asylpolitik, da hun deltog i samtaleinterview på Center for Sundhed og Samfund den 20. februar, har indsendt et debatindlæg med en talsperson, som har vist sig at være opdigtet.

Uniavisen har nu slettet indlægget, da dette medie ikke bringer anonyme debatindlæg.

Indlægget, der blev sendt per e-mail til redaktionen fra en person, som Uniavisen ved var involveret i aktionen mod Inger Støjberg, var krediteret gruppens talsperson Emma Guldmand.

Men gruppen har nu indrømmet, at der er tale om en opdigtet person.

Sandsynligvis navnet på anarkist

Det var en læserhenvendelse, der gjorde redaktionen opmærksomme på, at Emma Guldmand muligvis var et opdigtet navn.

Da Uniavisen forsøgte at verificere Emma Guldmands identitet, sendte en repræsentant for demonstrantgruppen i første omgang en falsk e-mailadresse, der foregav at tilhøre Emma Guldmand.

Der findes ingen af det navn indskrevet ved KU – og en Googlesøgning fører ikke til meget andet end en Facebookprofil af tvivlsom ægthedskarakter, der senest blev opdateret 6. september 2016.

Til gengæld kan man læse en masse om den russiske-amerikanske anarkist Emma Goldman (1869-1940) på nettet.

Cristina Eriksson, der læser Antropologi på KU og som deltog i Støjberg-protesten, beklager, at medlemmer af demonstrantgruppen har brugt et opdigtet navn.

»Vi har ikke ønsket at sætte Uniavisen i en vanskelig situation,« siger hun.

Har ingen talsperson

Cristina Eriksson siger, at gruppen ønskede at udtale sig med en kollektiv stemme, og at man slet ikke har en talsperson.

»Fokus skulle ikke være på os som personer, men på Støjbergs politik, så vi brugte et opdigtet navn, som vi kunne udtale os via som kollektiv. Det vil jeg gerne beklage på gruppens vegne,« siger hun.

Men bør man ikke stå frem med sit navn, hvis man ønsker at deltage i den offentlige debat?

»Vi har stået frem med vores ansigter og med vores personer under vores aktion,« svarer Cristina Eriksson, der ikke ønsker at svare på, om gruppen ønsker at være anonym af frygt for repressalier.

Er det så ikke en idiotisk løsning at stå frem med et opdigtet navn?

»Vi står ved, at vi brugte en kollektiv identitet, og det ser vi ikke som sådan som problematisk, men vi beklager, at vi har sat Uniavisen i en dårlig situation.«

Det sidste citat er ændret efter ønske fra Cristina Eriksson fredag den 23. februar kl. 11.07.

Seneste