Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Studerende laver filmfestival, der skal få os til at tænke dybt over verdenssundhed

Global Health — Tre studerende fortæller om deres arbejde med filmfestivalen Global Health Film Days, der begynder 25. april. De vil gøre spørgsmålet om verdenssundhed mere kendt og skabe debat om det.

Global Health er navnet på et forskningsområde ved Københavns Universitet. Det har også inspireret til navnet på en filmfestival, Global Health Film Days, der viser film inden for ni temaer om verdenssundhed i de 12 dage fra 25. april til 5. maj.

Formålet er at vise, at verdenssundhed ikke kun drejer sig om sygdomme og ernæring, men også om kvinders seksualitet, abortrettigheder, oprindelige folks helbred i USA, fødevaresikkerhed, klimakrisen og demens.

»Filmfestivalen skal vise, at spørgsmålet om verdenssundhed er alle steder rundt om os. Det er et relativt nyt område, så der er sikkert emner inden for verdenssundhed, andre aldrig har hørt om før,« siger Fay Brasser, studerende på kandidaten i Global Health ved KU, og som har været med til at lave festivalen.

Fay Brasser kan lide, at en filmfestival er en kreativ måde at engagere andre mennesker på, og hun er også en af tre studerende ved KU, som Uniavisen har talt med, og som har været med til at finde og udvælge festivalens film og temaer.

De håber, filmene giver biografgængerne lyst til at engagere sig for sagen om verdenssundhed, også selvom nogle af problemstillingerne umiddelbart kan virke tunge.

Vigtigt at pege på løsninger

Astrid Bjerregaard læser på en bachelor i Film- og Medievidenskab. Hun forklarer, hvorfor Global Health Film Days er vigtig:

»Den er anderledes end andre filmfestivaler, for vi fokuserer ikke kun på problemerne, men også på løsningerne. Og vores mål er at engagere publikum, så vi ved, at når de går ud af biografen, vil de engagere sig i samfundet,« siger Astrid Bjerregaard.

Hun gik ind i arbejdet med Global Health Film Days, fordi hun har interesserer sig for samfundsforhold.

Præsentation og billetSALG

Alle ni temaer på Global Health Film Days bliver vist i København. Læs mere i programmet.

Billetterne kan købes eller bestilles fra fredag 25. marts, og Cinemateket i København står for salget.

Det er andet år med Global Health Film Days, og Uniavisen skrev om det sidste år: »Når du har set den her film, er ingenting helt det samme længere«

Her kan du læse mere om studiet i Global Health ved KU.

»Med filmfestivalen har jeg fået mulighed for at forbinde den kreative filmverden med forskellige samfundsproblemer,« siger Astrid Bjerregaard.

Cirka 15 studerende ved KU har igennem det sidste halve års tid været med til at finde og udvælge filmene til de ni temaer på festivalen.

Hver enkelt film repræsenterer en vigtig problemstilling inden for verdenssundhed, og de studerende har koncentreret sig om at finde film, der gerne skulle være nye for et dansk publikum.

Film kan være fantastiske til at skabe debat

Men Global Health er et meget bredt forskningsområde, fortæller Cecilia Price, som læser en kandidat i Global Health. Hun glæder sig derfor over at få chancen til at kunne skille skarpt på det med særligt udvalgte temaer.

»En filmfestival er en god måde at dykke ned i mange af områdets problemstillinger på i løbet kort tid, og film er et fantastisk medium til at kaste lys over ukendte problemstillinger – og skabe noget forargelse,« siger Cecilia Price.

Måske det kan skabe noget engagement.

»Mit håb er, at filmene giver andre mennesker forståelse for nogle vigtige sager, lægger an til debat og starter nogle interessante samtaler.«

En uformel Q&A kan være at foretrække

Filmene har en varighed på fra fem til 90 minutter, og hver af festivalens temaer viser fra 1-3 film.

Alle film er i øvrigt blevet set af mindst fire studerende – der også har ansvaret for at løfte filmene frem for publikum.

»Den sjove del er at finde filmene, researche på dem og se dem. Derefter skal man afgøre, om man fx vil lave en paneldiskussion efter en film. Hvis du vælger det, skal du ud og finde nogle som regel meget travle mennesker, der kan være svære at få til at afsætte tid til at komme og være med. Det er en udfordring, men det er også sjovt,« siger Fay Brasser.

Selv valgte hun at arrangere en Q&A med instruktøren til den film, som hun skal præsentere på Global Health Film Days, for at skabe så meget debat som muligt.

Filmen hedder In Search … og handler om omskæring af kvinder. Den fortæller historien om en ung kvinde, der vælger at kæmpe for at få rekonstrueret sine kønsorganer ved hjælp af kirurgi.

Forandring kan begynde med en person

Astrid Bjerregaards valg af film faldt på Gather. Den er et portræt af en voksende bevægelse blandt oprindelige folk i Nordamerika, der forsøger at genvinde deres kulturelle identitet via fødevaresuverænitet.

»Mad er også vigtig for deres kultur, og selvom det i dag er blevet muligt at få mad transporteret til sig fra den anden side af jorden, kan det alligevel være svært for oprindelige folk at få fat i de fødevarer, som de altid har spist,« siger Astrid Bjerregaard.

Filmen handler også om mennesker i små samfund og om deres aktivisme:

»Et af budskaberne i filmen er desuden, at forandring kan begynde med, at én person i et lokalsamfund kan gøre en forskel. Filmen følger blandt andet en kok, der åbner en restaurant med lokal og oprindelig kost, og han gør det med det formål at være med til at forbedre oprindelige folks almene helbredstilstand,« siger Astrid Bjerregaard.

En lidt mere kreativ festival i år

Cecilia Price har valgt at stå for filmen Everything is Now, der handler om demens og den omsorg, demente får – eller nogle gange ikke får.

Filmen følger en familie, der bliver konfronteret med, at et familiemedlem efter et langt arbejdsliv ikke får forløst sine drømme på grund af sin sygdom.

Cecilia Price har valgt at tilbyde publikum et sæt VR-briller efter filmen. Med dem på hovedet kan de lære noget om hvilke terapiformer, det er muligt at gøre demensramtes liv bedre med i dag.

»Jeg håber, det kan være med til at give publikum noget håb. Jeg synes også, at vi studerende i år har valgt at være mere kreative i vores måde at præsentere filmene på i forhold til sidste år,« siger Cecilia Price, der også er med til for andet år i træk at præsentere filmene på Global Health Film Festival.

Seneste