Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Coronavirus
Liv Broe er en af de studerende, der den seneste måned har måttet opgive at studere og læse op til sine eksamener for at undervise og passe sine børn. Københavns Universitet arbejder på 'fast track'-model til behandling af dispensationer.
Klokken ni om aftenen ringer jeg Liv Broe op. Hun undskylder, at vi først kan snakke nu, men tidsplanen er skredet for hende, så hun kom bagud med alt det, hun skulle nå. Sådan har dagene set ud for Liv Broe den seneste måned. Hun har skullet balancere et liv som fuldtidsstuderende med et liv som lektiehjælper, mægler ved slåskamp om legetøjet og forplejer, når maden har skullet stå klar på bordet morgen, middag og aften.
29-årige Liv Broe er mor til tre drenge på henholdsvis otte år, fire år og fire måneder.
»Tidligere har jeg kun kunnet gå på universitetet, fordi jeg har bedsteforældre i nærheden,« siger Liv Broe, der på trods af en fødsel for fire måneder siden ikke er på barsel.
Bedsteforældrene har taget sig af de tre drenge, når hun skulle passe studiet, men da anbefalinger under COVID-19 har lydt på, at bedsteforældre ikke bør passe børnebørn på grund af risiko for smitte, har Liv Broe haft børnene derhjemme hele den sidste måned nonstop. Hendes mand arbejder på trods af coronakrisen stadig fuld tid og er derfor væk 9-17 de fleste dage.
Liv Broes dage starter omkring klokken seks og slutter ved midnat.
SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER
Hun er i gang med sit sjette semester på uddannelsen Informationsvidenskab og kulturformidling på Københavns Universitet, hvor hun skal skrive bachelor og aflevere en portefølje-eksamen i sit sidefag. Jeg spørger hende, hvornår hun plejer at studere i den nye isolations-hverdag:
»Jeg prøver at bruge aftenen på at studere, men jeg er som regel helt brugt efter en dag herhjemme. Det er hårdt at skulle sidde og fokusere på, hvad der står i en akademisk artikel. Når ungerne er kommet i seng, vil man jo også gerne have tid til bare at sidde for sig selv og få noget ro,« siger Liv Broe.
Ro lyder ikke til at være en luksus, som Liv Broe har kunnet nyde de sidste uger. »Selv når børn ikke larmer, så larmer de alligevel,« siger Liv Broe i telefonen.
Det er hårdt at skulle sidde og fokusere på, hvad der står i en akademisk artikel. Når ungerne er kommet i seng, så vil man jo også gerne have tid til bare at sidde for sig selv og få noget ro.
Studerende Liv Broe
»Der er altid støj i nærheden, så at koncentrere sig, mens en underviser snakker, eller at stille spørgsmål til en onlineforelæsning, så andre kan høre det uden børnestøj i baggrunden, det har jeg opgivet.«
Undervisningen under nedlukningen har ifølge Liv Broe bestået af, at de studerende får sendt et PowerPoint-dokument ud til hver undervisningsgang med spørgsmål, der skal besvares til næste undervisningsgang, som de så får skriftlig feedback på.
»Det synes jeg er lidt lige meget,« siger Liv Broe. »Der hvor jeg får noget ud af undervisningen, er når underviseren gennemgår materialet.«
LÆS OGSÅ: Københavns Universitet: »Vi ønsker ikke, at der opstår coronaårgange«
Liv Broe siger dog også, at underviseren i sidste uge skulle være gået i gang med at lave fjernundervisning, hvor »man kunne se ham, og han kunne se de studerende,« men Liv Broes travle og nye hverdag tillader ikke, at hun kan deltage i den undervisning: »Jeg kan ikke deltage med børnene omkring mig, det kan jeg bare ikke,« siger hun.
At aflevere en bacheloropgave og bestå en porteføljeeksamen i maj virker urealistisk for Liv Broe. Hun har selv haft travlt, og dertil kommer, at hendes bachelormakker, Camilla, har været syg »med alt, der ligner corona,« og ude af stand til at kunne læse og koncentrere sig. Derfor håber Liv Broe og makkeren, at de kan få dispensation og lov til først at aflevere bacheloropgave i juni. Men det har ikke været så ligetil, ifølge Liv Broe.
»Efter jeg fandt ud af, at eksamensdatoerne for digitale eksamener ikke ville ændre sig, skrev jeg til studievejledningen, at jeg gerne ville høre om dispensation, og hvor lang tid jeg ville kunne få. Jeg ville også gerne vide, om det kommer til at påvirke min start på kandidaten,« siger Liv Broe.
»Studievejlederen fortalte mig, hvordan jeg søgte dispensation, men sagde at hun ikke vidste noget om det andet.«
Liv Broe sendte en mail til studienævnet med en forespørgsel om dispensation for bacheloren og modtog et autosvar, hvor der stod, at der kunne gå op til seks uger, før hun ville få svar.
»Hvis der går seks uger, skal jeg jo stadig have alle mine eksamener bestået til den rigtige tid, og så kan det jo næsten være lige meget,« siger Liv Broe, der føler sig lidt glemt i universitetssystemet:
»Jeg synes, at universitetet har lagt meget fokus på, om fjernundervisning har fungeret. Det har slet ikke været en mulighed for mig.«
Ved statsministerens pressemøde den 6. april blev det meddelt, at børnehavebørn og folkeskoleelever fra 0.-5. klasse – under tilpassede forhold – skal tilbage til skolelivet efter påske. Liv Broes to drenge på otte og fire år skal tilbage i henholdsvis skole og børnehave. Den ældste skal have undervisning med halvdelen af sine klassekammerater fra 8-12, som også bliver det tidsrum, den mellemste kommer til at være i børnehaven. Jeg spørger Liv Broe, hvad hun tænker om det nye tiltag.
Jeg forventer lidt, at der går en uge eller to, og så er alle børnene syge, eller også bliver det alle forældrene og pædagogerne.
Studerende Liv Broe
»Jeg forventer lidt, at der går en uge eller to, og så er alle børnene syge, eller også bliver det alle forældrene og pædagogerne. Jeg tror ikke, at det, de siger, kommer til at lykkes, for det kan ikke lade sig gøre – det er der jo ikke personale til,« siger Liv Broe.
Ikke desto mindre siger Liv Broe, at det nye tiltag vil give lidt luft til forældre, der skal studere hjemme:
»Jeg tror, at det kommer til at blive så meget lettere at studere. De to store får jo en hverdag igen, hvor de skal i skole og børnehave. Så har jeg nogle timer, hvor jeg kan sidde og få læst. Det tror jeg vil give rigtig meget.«
Liv Broe er dog allerede blevet forsinket en måned i studierne, og hun siger, at hun næppe kan indhente det. Accept af dispensationen er altså afgørende for både hende og hendes bachelormakker, og de håber på det bedste:
»Jo hurtigere vi får noget at vide, jo bedre er det. Vi satser på at få bacheloren og den anden eksamen lavet, så vi kan nå at starte på kandidaten til september.«
LÆS OGSÅ: Er du blevet sendt hjem fra dit studiejob uden løn? Få styr på dine rettigheder
Rie Snekkerup, der er vicedirektør i Afdelingsledelsen for Uddannelser og Studerende ved Københavns Universitet, siger, at universitetet har stor forståelse for, at studerende kan have svært ved at følge undervisningen eller deltage i prøver, når de også skal passe deres børn.
To vigtige ting, når du søger dispensation som forælder
1. Beskriv din situation og forhold i hjemmet grundigt. Det er fx relevant at vide, om der er en partner til stede, som også tager sig af børnene.
2. Vedlæg kopi af børnenes sygesikringskort som dokumentation.
»Hvis de studerende af denne grund ikke kan opfylde et aktivitetskrav, deltage i en prøve eller leve op til en frist, skal de søge om dispensation,« siger Rie Snekkerup.
Hun siger, at der arbejdes på en ny fast track-model, og når den er helt på plads, burde de studerende få svar på deres dispensationsansøgninger indenfor to-tre dage i stedet for de seks uger, som Liv Broe blev stillet i udsigt.
I ansøgningen skal man beskrive forholdene derhjemme grundigt, så studienævnet kan få så god en forståelse af situationen som muligt, og hvis man er forælder, skal børnenes sygesikringskort vedhæftes som dokumentation:
»Der er jo forskel på, om børnene er to, fire og seks år gamle, eller om de er 10, 12 og 14 år gamle,« siger Rie Snekkerup.
Opdatering 17. april 2020: Formand for studienævnet på Institut for Kommunikation lektor Morten Ebbe Juul Nielsen oplyser, at studienævnet bestræber sig på at »behandle henvendelser så hurtigt som muligt, og inden for højst fem arbejdsdage.«