Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

»Til gavn for flere:« Her er KU’s 2030-strategi

Strategi — Efter mange tovtrækkerier og flere foreløbige udkast er KU’s 2030-strategi nu endelig landet. Bliv klogere på indholdet her.

Københavns Universitets længe ventede 2030-strategi er landet.

Det skete torsdag 14. december, da bestyrelsen gav den sit endelige godkendelsesstempel. Hele strategien kan læses på KUnet.

Til gavn for flere er navnet på den nye strategi, der består af tre bærende strategiske ambitioner, nemlig:

  1. KU skal være det bedste sted for de bedste ideer,
  2. KU skal være et innovativt og løsningsorienteret universitet, og
  3. KU skal være en livslang læringspartner.

 

»Vores fremragende forskning og dygtige studerende skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, svare på globale og lokale udfordringer og skabe nye arbejdspladser. Det er essensen af Til gavn for flere,« siger KU’s rektor, Henrik C. Wegener, om den nye strategi i en nyhed på KUnet.

I høringsfasen har flere stemmer kritiseret, at bæredygtighed ikke optræder som en selvstændig, strategisk ambition. Det gælder blandt andre Den Grønne Ungdomsbevægelse, der ved flere lejligheder har demonstreret foran bestyrelsesmøder for at vise sin utilfredshed.

På KU skal vi være i stand til at forfølge de allerbedste ideer lige når vi får dem, også selvom der ikke er andre, der tror på dem

Henrik C. Wegener, rektor

LÆS OGSÅ: »Det gør mig faktisk rigtig bange, at ikke engang Københavns Universitet tager det her alvorligt«

Tidligere på året skrev Bo Fritzbøger, lektor på Saxo-instituttet, og Jakob Fritzbøger Christensen, projektleder ved Sustainability Science Centre et debatindlæg under titlen »Bæredygtighed bør være en strategisk ambition for KU«:

»I vores optik kan bæredygtighed dog ikke reduceres til en løftestang. En bæredygtig udvikling af samfundet er vor tids vigtigste målsætning. Og hvis den ikke konstant er i eksplicit fokus, forfalder vi til business as usual og kortsigtet profitmaksimering,« lød kritikken i debatindlægget mod det daværende udkast, hvor bæredygtighed stod til at gå på tværs af alle tre ambitioner.

Det er også sådan, det er landet i den endelige strategi.

»Bæredygtighed, herunder økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed, er så vigtig for samfundets og universitetets udvikling, at det indgår som et centralt element i realiseringen af alle tre ambitioner,« står der i den endelige strategi.

Tre ambitioner

I den endelige tekst præsenteres de tre strategiske ambitioner i videobidder af henholdsvis KU’s rektor, Henrik C. Wegener, prorektor for uddannelse, Kristian Cedervall Lauta samt prorektor for forskning, David Dreyer Nielsen.

I præsentationen ledsages de tre KU-ledere af erhvervsfolk, nemlig Jesper Nerlov, Chief Technology Officer, Topsoe, Henrik Kai Hansen, direktør, Lehnsgaard Rapsolie og Birgitte Brix Bendtsen, Chief People Officer, Better Energy.

Om den første ambition kan man læse, at der på KU skal være plads til »vilde idéer, utraditionelle eksperimenter og nyskabende samarbejder, der udfordres og afprøves af fagfæller efter videnskabelige standarder.«

»På KU skal vi være i stand til at forfølge de allerbedste ideer lige når vi får dem, også selvom der ikke er andre, der tror på dem. God forskning kræver tid, masser af tid. Og på KU skal vi skabe rammer for at man kan koncentrere sig og fordybe sig i sin forskning – også den forskning, der går på tværs af faggrænser,« lyder det fra Henrik C. Wegener om den første strategiske ambition.

Forskerne er de bedste til at hjælpe viden ud af universiteterne

David Dreyer Lassen, prorektor for forskning

KU skal desuden bidrage til innovation, »der udvikler nye løsninger, som svarer på samfundsudfordringer og skaber nye arbejdspladser,« lyder strategiens anden ambition.

»Vi skal øve os på at læne os lidt mere ud af universitetet, når vi har et godt resultat. Forskerne er de bedste til at hjælpe viden ud af universiteterne,« siger David Dreyer Lassen.

Endelig skal KU »imødekomme samfundets stigende behov for kompetenceudvikling og være livslang læringspartner for den enkelte.«

»Det er ikke nok at tænke uddannelse som et kørekort til et langt arbejdsliv. Vi skal være der hele vejen,« siger Kristian Cedervall Lauta om sidste strategiske ambition.

Seneste