Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Bæredygtighed — Studerende på tværs af fakulteter og studieretninger stod klar med bannere og kampråb, da KU’s bestyrelse skulle diskutere universitetets kommende 2030-strategi.
»Bæredygtighed & trivsel i centrum«, »Lyt til de studerende«, »Jeg vil undervises i bæredygtighed!«.
Tirsdag den 3. oktober var forurettede studerende med aktivistiske bannere stået tidligt op for at demonstrere mod manglende grønne ambitioner i KU’s 2030-strategi.
Selv om klokken ikke var mere end 8.15, var over 100 studerende mødt op på pladsen foran bestyrelseslokalet i Nørregade for at konfrontere medlemmerne af KU’s bestyrelse, der for at komme ind til bestyrelsesmøde måtte mase sig gennem mængden af studerende til tonerne af kampråbet »Vi – vil ha’ – en grøn, retfærdig fremtid!«
LÆS OGSÅ: På mit første semester lovede rektor klimahandling. Nu er jeg snart kandidat
»KU har gjort meget lidt for bæredygtigheden det seneste årti. De har ikke gjort meget andet end at komme med velmenende statements og at tilrette lidt i ordene. ’Bæredygtighed’ er blevet et buzzword, men der er ikke sket strukturelle forandringer,« lød det i en tale fra Caroline Besserman, klimaaktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Hun fortsatte:
»Den nyeste 2030-strategi viser os, at KU stadig ikke er villig til at prioritere, finansiere eller sikre bæredygtighed for alle.«
Demonstrationen var organiseret af Den Grønne Ungdomsbevægelse, som tidligere har protesteret mod at bæredygtighed ikke er skrevet ind i den kommende 2030-strategi som en selvstændig ambition. Organisationen har også udgivet en række krav til, hvordan en bæredygtig KU-strategi burde se ud.
LÆS OGSÅ: Studerende protesterer mod manglende klimaambitioner i KU’s strategi
Af bestyrelsens nyeste udkast til strategien fremgår, at »bæredygtighed skal fremhæves som et centralt indsatsområde, der er gennemgående i de tre strategiske ambitioner.«
Men det er ikke godt nok, mener Elise Sydendal, der er statskundskabsstuderende og klimaaktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse.
»Det er fint, at de har fået ordet ’bæredygtighed’ ind nogle flere gange i det nyeste udkast, men det betyder jo stadig ikke, at de faktisk forpligter sig på det, når det ikke er en ambition. Det er ikke tydeligt, hvordan de konkret vil sikre at fokus på, at bæredygtighed øges,« siger hun og fortsætter:
»Derfor er det fedt at se, at der er mødt så mange op for at vise bestyrelsen, at de ikke slipper nemt fra det her,« siger hun.
LÆS OGSÅ: Jeg havde aldrig troet, jeg skulle demonstrere foran KU
»Det er virkelig skræmmende, at en af de største institutioner i Danmark overhovedet ikke prioriterer bæredygtighed. Jeg synes, det er totalt uansvarligt, når vi står midt i en kæmpe, kæmpe krise. Vi siger, at Danmark skal være et foregangsland, men vi lever overhovedet ikke op til det ansvar. Og det gør mig faktisk rigtig bange, at ikke engang Københavns Universitet tager det her alvorligt.«
»Jeg læser selv psykologi, og selv om det er velkendt, at en kæmpe del af verdens unge er ekstremt bekymrede for klimakrisen, er der ikke noget om økologiske kriser på pensum. Jeg tror, vi har haft én tekst om emnet. Psykologifaget er bare et eksempel på, at alle uddannelser bør klædes bedre på til at kunne løfte den grønne omstilling i fremtiden.«
LÆS OGSÅ: Rektor til studerende: Bæredygtighed vil og skal være allestedsnærværende på universitetet
»Jeg er kommet i dag, fordi det er vigtig sag, som jeg gerne vil bakke op om. Og så er jeg ret enig i Den Grønne Ungdomsbevægelses budskab om, at bæredygtighed skal implementeres i undervisningen på tværs af alle studieretninger. Jeg synes egentlig bare, man skal komme i gang hurtigst muligt.«
»Jeg har det måske lidt sværere i forhold til, hvad der kan ske med forskningsfriheden, hvis bæredygtighed implementeres som strategisk mål. Der tror jeg, man skal være lidt forsigtig. Jeg vil i hvert fald gerne høre lidt flere eksperter i forhold til, hvordan man kan løse den problematik på den bedste måde.«
LÆS OGSÅ: Bestyrelsen skal ikke detailstyre forskning og undervisning
»Bæredygtighed er en utrolig vigtig dagsorden, men det er ikke noget, vi hverken ser eller mærker på universitetet overhovedet. Vi er kommet i dag for at bakke op om de dygtige mennesker, som har brugt tid og kræfter på at stille krav til KU’s ledelse.«
»Vi har jo tillid til de autoriteter, der sammensætter vores uddannelse, men samtidig er vi også opmærksomme på, at vi ikke overhovedet bliver undervist i emner, der har med bæredygtighed at gøre. Og vi er jo nødt til at få en viden, der kan bruges i den verden, vi kommer ud i efter endt uddannelse.«