Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Tre millioner til to topforskere på Sundhedsvidenskab

Navne — Michael Kjær og Søren Brunak fra Københavns Universitet har modtaget KFJ-prisen fra Kirsten og Freddy Johansens Fond for deres forskning inden for fysisk aktivitet og sundhedsdata. Med priserne følger 1,5 millioner kroner til hver professor.

Søren Brunak og Michael Kjær er blevet belønnet med en personlig pris fra Kirsten og Freddy Johansens Fond på 1,5 millioner kroner for deres forskningsresultater gennem årene. Michael Kjær har modtaget den kliniske pris, mens Søren Brunak modtog den prækliniske pris. Med begge priser følger der 1,5 millioner kroner.

Begge forskere har patienterne i tankerne, når de går i laboratoriet.

Michael Kjær har gennem årene forsket i sund aldring, hormoner og stofskifte, men i de senere år har han især fokuseret på idrætsskader.

»Jeg har været meget optaget af at kigge på, hvad der sker i kroppens bindevæv ved overbelastningsskader. Hvad sker der for eksempel inde i vævet på en almindelig løbetur sammenlignet med, når du træner for meget og udvikler skader? Vi ved det faktisk ikke helt endnu, men vi er på vej,« siger Michael Kjær i en pressemeddelelse fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Vi har altid sagt til folk med skader, at de skal tage den med ro, men det er ikke altid det bedste råd.

Professor Michael Kjær

Tidligere troede man, at bindevævet lå mere eller mindre dødt hen, men Michael Kjær har været med til at bevise, at det tværtimod spiller en vigtig rolle for fysisk aktivitet og idrætsskader. Og den viden kan give almindelige motionister bedre og mere konkret vejledning, hvis de får skader:

»Vi har altid sagt til folk med skader, at de skal tage den med ro, men det er ikke altid det bedste råd. Det arbejde, vi har lavet i forskningen af bindevæv, har givet os ny viden om fysisk belastning, som ikke var der før. Nu ved vi bedre, hvordan vi faktisk skal vejlede patienter. Måske skal en patient lave færre hop, men mere styrketræning,« siger Michael Kjær.

Kirsten og Freddy Johansens Fond

Fonden har blandt andet til formål at tilgodese lægevidenskaben inden for det sygdomsbekæmpende område.

Ifølge fundatsen anvendes formuen til et for samfundet fornuftigt formål og til glæde og gavn for eftertiden og for de mange.

Læs mere her.

Som klinisk professor på Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital er Michael Kjær med til at lede verdens bedst rangerede institut på det idrætsmedicinske område ifølge Shangai Rankings Global Ranking of Sport Science Schools and Departments. Det betyder, at det ikke kun er danske kollegaer og fagfolk, der følger med i resultaterne, men idrætsvidenskaben i hele verden.

Fra big data til den enkelte patient

Søren Brunak har forsket i machine learning, kunstig intelligens og biologisk sekvensanalyse, inden hans interesse for alvor faldt på systembiologi og big data.

»Det var helt klart et vendepunkt i min karriere, da vi for syv år siden begyndte at arbejde med sundhedsdata fra hele befolkningen. Tit har man førhen brugt de danske sundhedsdata til at kigge på én sygdom ad gangen. Vi er interesserede i at forstå hvordan alle sygdomme påvirker hinanden og hænger sammen i et livslangt perspektiv. Når vi ser på hele befolkningen kan vi bedre systematisere de her data og genkende mønstre, når det kommer til udviklingen af sygdomme, og bagefter helt konkret bruge dem til gavn for den enkelte patient,« siger Søren Brunak.

Vi er interesserede i at forstå hvordan alle sygdomme påvirker hinanden og hænger sammen i et livslangt perspektiv.

Professor Søren Brunak

Blandt andet har Søren Brunak i samarbejde med kolleger fra Rigshospitalet brugt 20 års sundhedsdata fra patienter til at udvikle en algoritme, som præcist kan vurdere en intensivpatients chance for at overleve. Og det er ikke kun på hospitalerne, at brugen af data og såkaldt genomsekventering kommer patienterne til gavn, siger han:

»Hvis de her data skal have nogen betydning for patienten, så skal informationerne jo også komme op på skærmen hos den, der sidder med receptblokken. Hvis en travl læge skal kunne tage højde for en patients genvarianter og deres indflydelse på alvorlige bivirkninger, skal kompliceret information koges ned, så lægen hurtigt kan tage stilling til det. Det skal være så nemt som muligt, men uden at gå på kompromis med præcisionen,« siger Søren Brunak.

Priserne blev uddelt fredag den 21. juni ved en ceremoni i Festsalen på Frue Plads. 

Seneste