Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Universitetstorvet på Søndre Campus bliver forsinket

Byggeri — Den skulle have været klar til december, men ansatte og studerende på Søndre Campus må vente med at tage den nye Karen Blixens Plads i brug, måske helt til foråret. Til gengæld kan de glæde sig til wifi-dækning, cykelparkeringshuler, udendørs stik til opladning - og sågar en smule grønt.

Der er gået halvandet år siden studerende og ansatte fra Jura, Teologi og Det Informationsvidenskabelige Akademi flyttede ind i det færdigbyggede KUA 3-kompleks på Søndre Campus – men de og de øvrige indbyggere på KU’s Amagermatrikel er stadig omgivet af byggerod.

Grunden er byggeriet af Karen Blixens Plads, det store universitetstorv, der skal binde campussens tre komplekser og Det Kongelige Bibliotek sammen.

Det var oprindeligt meningen, at KU skulle have haft overdraget pladsen 1. december 2018 – men universitetsbefolkningen må væbne sig med en smule tålmodighed.

»Vi er blevet forsinket to måneder, blandt andet fordi vi er stødt på uforudsete forhold i jorden,« siger specialkonsulent Lasse Bang fra Bygningsstyrelsen, som er bygherre på projektet.

De uforudsete forhold tæller blandt andet gamle fundamenter, betonskærver fra de tidligere KUA-byggerier, som på daværende tidspunkt – i stedet for at blive kørt væk – er blevet brugt som fyld i jorden, samt rør og ledninger, som dukkede op steder, hvor de ifølge eksisterende tegninger ikke burde være.

Som planen er nu, skal entreprenøren aflevere projektet 31. januar 2019. Der er dog et men. Det sidste, der skal udføres på pladsen, er såkaldte »belægningsarbejder«, det vil sige lægning af fliser og teglsten. Og forsinkelsen har skubbet belægningsarbejdet ind i vinteren, hvor det kan blive yderligere forsinket, hvis vejret ikke arter sig. Skulle det ske, er det muligt, at de studerende og ansatte først kan tage pladsen i brug i starten af foråret.

Dødsstjerner og udendørs stikkontakter

For fakultetsdirektør på Humaniora Kristian Boye Petersen betyder forsinkelsen ikke det store.

»Selvfølgelig ville det have været rart at få pladsen i december og kunne stille et stort juletræ på den. Men skal vi vente til foråret, så må vi finde en grund til at holde en stor indvielse da. Det vigtigste for os er, at vi kan indvie hele pladsen på én gang,« siger han og nævner Karen Blixens fødselsdag den 14. april som en mulig anledning til at holde indvielsen.

Det er arkitektfirmaet COBE, der har tegnet Karen Blixens Plads. Det L-formede torv løber fra kanalen ved KUA 1 forbi Det Kongelige Bibliotek på den ene side og KUA 2 på den anden, før det drejer 90 grader og fortsætter ned langs KUA 3 og åbner op ud mod Amager Fælled. Dets mest iøjnefaldende kendetegn er tre kæmpemæssige, kuglerunde bakker, der gemmer på overdækket cykelparkering – og som studerende i KUA-Facebookgruppen allerede har døbt »KUAs Dødsstjerner« og »Teletubbies-bakkerne«. I alt giver pladsen 2.100 nye cykelparkeringspladser.

Sådan kommer det færdige torv - og dets 'Dødsstjerner' - til at tage sig i den nordlige ende mod Njalsgade.
image: COBE
Et billede af byggepladsen taget 15. august. I det fjerne skimtes åbningen mod Amager Fælled.
image: Anders Fjeldberg
I pladsens sydlige ende - ved overgangen til den snoede kanal og bag den Amager Fælled - afløses fliserne af mere og mere grønt.
image: COBE

På overfladen har Teletubbies-bakkerne indbyggede trin, såkaldte »uformelle auditorietrapper«, som både betyder, at de studerende og ansatte har steder at hænge ud i godt vejr, og at man kan afholde udendørs undervisning og events.

Det er en af mange ting ved Karen Blixens Plads, der begejstrer Kristian Boye Petersen.

»Det bliver ligesom Den Spanske Trappe om sommeren,« siger han og nævner, at pladsen er wifi-dækket og har udendørs stikkontakter i terrænet til opladning af mobiler og laptops. Og så er han især glad for den »bevægelighed«, torvet vil give.

Jeg kan ikke se andet, end at pladsen må blive et kæmpe hit for alle, der er derude.
Kristian Boye Petersen, fakultetsdirektør ved Det Humanistiske Fakultet

»Integrationen af de forskellige fakulteter og typer studieliv vil blive bedre. Der vil ske uformelle møder mellem studerende og undervisere fra alle fag. Jeg kan ikke se andet, end at det må blive et kæmpe hit for alle, der er derude. Hvis beboerne i lejlighederne omkring pladsen tager den i brug, så bliver den et input til det liv, der efterspørges i Ørestad Nord.«

Spektakulær, delvist grøn

Skulle man finde på et kritikpunkt mod den nye plads, kunne det være, at dens udtryk – især i enden ned mod Njalsgade – er stærkt domineret af fliser, mens træer og buske er henvist til små, cirkulære bede. Hvorfor valgte man ikke at få en stor grøn park?

»Jeg vil sige, at den plads, vi får, er flot og spektakulær. Bagsiden ved alt for meget grønt er vedligeholdelse. Og hvis du kigger ned mod Grønningen (pladsens sydlige ende ned mod Amager Fælled, red.), så indeholder den masser af græs og grønt,« siger Kristian Boye Petersen, som forudser, at universitetstorvet vil stor betydning for studielivet på Søndre Campus.

»Jeg har oplevet så mange forbedringer i de nye byggerier herude – og du vil få samme udsagn fra Jura og Teologi, tror jeg. Studiemiljøet og studenterlivet er blomstret op, og det kan kun blive bedre, når vi får torvet.«

# Skriv kommentar
Share

Join the discussion

Seneste