Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

»Vi advarede om, at udflytningen ville blive et makværk. Og vi fik ret«

Udflytning og nedlukning af populære uddannelser er en afspejling af, hvordan regering og Folketing lader hånt om dialogen med studerende.

Den udflytningsplan, som i disse dage driver protester frem blandt studerende på landets universiteter, er et makværk, som regeringen sammen med det meste af Folketinget selv bærer ansvaret for.

Vel at mærke et makværk, som studerende allerede i juni advarede imod, da planen blev forhandlet – uden nogen form for reel dialog med de studerende eller universiteter.

Som studerende stod vi foran ministeriet for at protestere mod planerne. Og i Uniavisen betegnede vi dengang aftalen som ‘hasard’.

LÆS OGSÅ: »Så flyt dog selv!« Studerende protesterede mod udflytning over hele landet

Nu et halvt år senere har universiteterne så kastet dartpilene på danmarkskortet og fundet plads til nye uddannelser i provinsen. Resultatet er en sektorplan, hvor knap 900 unge ikke længere vil have muligheden for at få en uddannelse på universiteterne. Dermed har vi markant færre uddannelsesmuligheder i hele Danmark.

Klar til oprør

Det kommer ikke bag på os. Det havde vi allerede advaret om tilbage i juni. Vi kaldte det “omprioriteringsbidrag 2.0” med henvisning til det tidligere sparekrav til universiteterne. Som forventet, kommer humaniora til at få de største slag. Faktisk står det over for en nedskæring på hele 12,8 procent.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Vreden over dette har allerede fået studerende op af stolene lokalt. Derfor tager vi nu del i det studenteroprør, som retter sig mod udflytningerne.

Sektorplanen er en bunden opgave for landets universiteter, som de hverken har bedt om – eller ønsker at udføre – i det omfang, som Folketingets flertal beder om. Regeringens forslag om 10 procents udflytning eller besparelse betyder nu massive nedlukninger på landets universiteter. Allerede ved de 5-6 procent, der foreslås udmøntet nu, ser vi, at 45 procent bliver nedlukninger i stedet for udflytninger. Det er et stort tab af viden.

Men planen kommer også med udfordringer, som politikerne bliver nødt til at adressere i fremtiden. Der er brug for et særligt fokus på netop de humanistiske uddannelser. Vi mener, at der er brug for folk med humanistiske kompetencer i fremtiden. Humanistiske uddannelser er i forvejen pressede og underfinansierede på flere områder. Fx har man endnu ikke permanentgjort takst-1 løftet. Nu står de til at lukke først, men har rammerne for aftalen mellem regeringen og partierne i aftalen virkelig givet universiteterne andre valg?

En umulig opgave

Det er glimrende med uddannelsesudbud i hele Danmark. Men en udflytning må ikke ske på bekostning af gode og allerede eksisterende uddannelser.

Nu står vi igen i en eksamensperiode, hvor konsekvenserne af hastværket virkelig kan mærkes.

Mike Gudbergsen, forperson, DSF

Med de rammer, der er for aftalen, har man givet universiteterne en fuldstændig umulig opgave.

Det er nemlig komplekst at oprette nye uddannelsesudbud og det kræver både stærke forsknings- og undervisningsmiljøer, men også studieliv i form af studieboliger, studiejobs og sociale fællesskaber. Alt det kræver velovervejede og langtidssigtede rammer og store investeringer.

De nuværende aftale er hastværk uden inddragelse, som blev gennemført i de studerendes eksamensperiode. Både universiteter, undervisere og vi studerende har efterlyst dialog. Men regeringen havde sin egen plan, som Folketinget bakkede op om. Var det derfor, der ikke var tid til dialog?

Nu står vi igen i en eksamensperiode, hvor konsekvenserne af hastværket virkelig kan mærkes. Måske er det tid til, at Folketinget og regeringen indleder en reel dialog med studerende og universiteter?

Seneste