Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Klumme — Danskerne interesserer sig for rusture, men sensationshungrende medier har eskaleret historien om årets studiestart på Jura og skævvredet billedet af både ledelsens og tutorernes rolle, skriver debattøren i ugens klumme fra Studenterrådet.
Konflikten om studiestart på Jura endte med at være en fjer der blev til ti høns. Sagen spredte sig ud til resten af landet, og jo mere den spredte sig, jo mere mindede avisartiklernes indhold om fake news, snarere end om en konstruktiv debat med sikre belæg.
Og nu går det meste af Danmark rundt og tror at Københavns Universitets er et sindssygt sted at være, med snerpede, overfølsomme studerende som ikke kan tåle lidt ‘dansk humor’. Og at Københavns Universitet har en ledelse som har forbudt de studerende at holde temafester og generelt have det sjovt, så tak for det, ukritiske medier.
Og nu går det meste af Danmark rundt og tror at Københavns Universitets er et sindssygt sted at være, med snerpede, overfølsomme studerende som ikke kan tåle lidt ‘dansk humor’
Og er der overhovedet nogen der har skænket personen, som havde sendt den omdiskuterede klage til administrationen, en tanke? Gad vide hvordan den person der startede det hele, har det med hvordan sagen har udviklet sig? Det synes jeg bare lige, man skulle tænke over.
Det første jeg tænkte, inden jurasagen for alvor eskalerede var: Nå, hvis det er den eneste kontroversielle situation, som medierne har fået opsnappet i år, så må det generelt have været nogle pænt fede introforløb!
Og jeg er sådan set også ret sikker på, at Juras introforløb på rigtig mange punkter var en succes.
Det er generelt et problem, at medierne (nogle er værre end andre) aldrig fokuserer på de positive historier, men altid de negative. Og hvis der er noget som kan gøre den almene borger svært indigneret og give clicks til nyhedssiderne, så er det rusturskandaler.
Men heldigvis var der ingen af dem i år, og det er altså næsten 7.000 mennesker der er startet på Københavns Universitet i 2018. Utroligt nok er Statskundskabs omdømme stadig påvirket af sagen fra 2014. Jeg har flere gange i år set avisartikler der omhandler rusture, hvor der så er blevet vedlagt et billede af en statskundskabstutor, selvom artiklen ikke handler om Statskundskab.
Hvis der er noget som kan gøre den almene borger svært indigneret og give clicks til nyhedssiderne, så er det rusturskandaler.
I år var jeg selv tutor/rusvejleder, og hele tutorgruppen lagde et enormt stykke frivilligt arbejde i at skabe det bedst mulige introforløb for de nye, og det var en kæmpe succes. Internt på studierne kan man mærke anerkendelsen af ens hårde arbejde, men hvis man snakker med nogen uden for Københavns Universitet, så spørger de fordomsfuldt ind til jurasagen.
Tusind tak til alle de tutorer, som har lagt liv og sjæl i at give alle de nye studerende den bedste start
Vores tutorgruppe var meget bevidst om at lave ændringer, hvis vi var i tvivl om hvorvidt de ting vi havde planlagt, kunne opfattes negativt eller stødende. Det er selvfølgelig svært at tage højde for alt, men hvert år bliver vi klogere.
Dansk Magisterforening afholder hvert år tutorprisen, og i år er jeg med til at finde vinderen. Og når man læser alle de mange fantastiske nomineringer og indstillinger, som nye studerende har skrevet ind til Dansk Magisterforening, er glæden overvældende. Det er utroligt, så mange studerende der har skrevet ind, og nogle af dem beskriver i detaljer, hvilken fabelagtig oplevelse de har haft, og hvor meget de anerkender tutorernes arbejde og engagement.
Derfor vil jeg afslutningsvis sige tusind tak til alle de tutorer, som har lagt liv og sjæl i at give alle de nye studerende den bedste start!