Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

10 tips til at komme videre med dit projekt, mens du er i corona-isolation

Du svømmede som en fisk i specialesumpen eller havde netop udstukket kursen for det perfekte bachelorprojekt – og så røg du i corona-isolation. Dit samfundssind skal ikke få lov at forpurre dit projekt. Her er ti råd til, hvordan du alligevel får noget fra hånden.

1. Uden mad og drikke …

Man arbejder bedre, når man spiser sundt. Men hvordan får man sund og nærende mad på bordet uden at hamstre Nettos sidste friske frugt og rugbrød? Isolationen er et kærkomment påskud til at få tømt fryseren for grøntsagsmix og udefinerbare gryderetter, der har ligget der, siden du flyttede ind. At det samtidig giver luft i budgettet, er heller ikke værst.

2. Onlinebiblioteket har stadig åbent

Biblioteket er lukket, så du kan ikke låne bøgerne til din opgave. Inden du siger ‘OK, boomer’ til undertegnede (som altså er født efter Murens fald), bedes du huske, at det fysiske bibliotek faktisk er ganske nyttigt uden for pandemisæson. Og der findes heldigvis virtuelle alternativer. Google Scholar og Det Kgl. Bibliotek er naturlige tilflugtssteder for mange studerende, men der er faktisk mange flere akademiske databaser, og de kan nogle gange være bedre egnet til fagspecifikke søgninger.

3. Empiriindsamling i en toværelses

De litterære analyser og teorieksegesen har kronede dage, men hvad gør du, når din empiri skal hentes ude i »den virkelige verden«, eller du savner dit »lab«? Vi fraråder sprængfarlige hjemmeforsøg på husdyr eller roommate. Skriv i stedet om alle de banebrydende forsøg, du ville have udført, hvis blot du havde haft adgang til universitetslaboratoriet. Skulle du have foretaget interviews, kan du med fordel orientere dig i næste punkt.

LÆS OGSÅ: Kirstine Bukhave er særligt udsat: »Jeg kan ikke overskue at se længere frem end de næste to uger«

4. Makker og vejleder er kun en app væk

Udbuddet af applikationer til videomødebrug er overvældende. Blandt de mest populære findes Zoom, Google Meet, Skype, Facetime og Discord. Nu er tiden til at prøve dig frem og finde din favorit – eller simpelthen vælge den første den bedste. Et simpelt telefonopkald er heller ikke af vejen. I disse tider, hvor trådløse »AirPods« synes at være den seneste tilføjelse til den menneskelige anatomi, bør du dog huske at afbryde opkaldet inden toiletbesøg.

5. Resten af verden har tid til at lytte

At sige sine overvejelser højt og forklare dem til udenforstående hjælper meget i en skriveproces. Det er bare ikke altid, at disse udenforstående har tid til at høre om indviklede analyser af frihedsbegrebet hos G.W.F. Hegel eller den danske retsplejelovs historiske udvikling. Den tid har familie og venner nu. Så ring til dem og giv dem et skud dannelse, de ikke har bedt om. Eller råb din problemformulering ud ad vinduet Jan Gintberg-style.

6. Hvem har sagt, at du behøver et fitnesscenter?

Motion er godt for din evne til at studere. Det er også sundt, og det gør måske endda, at du kan falde i søvn om aftenen trods karantænekuller. Heldigvis behøver motion ikke at foregå i en svømmehal eller på en fodboldbane. Hvornår har du sidst lavet kolbøtter eller øvet at stå på hænder? Er det på tide at genopdage »Gangnam style«? Nok ikke, men du forstår pointen.

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker corona studerende i resten af verden

7. Strukturer din tid

Ét råd er ikke til at komme udenom, ligegyldig hvor mange »10 tips«-lister man gennemtærsker: Sørg for at holde fri. Sæt regler for dig selv a la »jeg arbejder ikke efter klokken seks«. Et andet trick er »Pomodoro-teknikken«. Den går ud på, at man arbejder 25 minutter og holder pause i fem. Efter tre-fire af sådanne runder holder man en længere pause på 15-30 minutter.

8. Strukturer dit rum

For en gangs skyld er der masser af plads på læsesalen, og den konstant snøftende sidemand er hjemme. Men ak! Du er i isolation, og læsesalen er blot en drøm. Det er smart at udvælge et rum i boligen som læsesal og kun arbejde derinde. Bor du i en etværelses, er det vigtigt, at du udvælger din skrivestation og rydder noter og bøger op, når dagens dont er overstået.

9. Den rigtige overspringshandling

Endnu en gammel traver, som ikke kan gentages nok: Pak telefonen væk. Ind i et skab i et andet rum. Slå computerens wi-fi fra, når du kan. Overspringshandlinger kan ikke helt undgås, men de kan optimeres. Et japansk studie viser, at det kan forbedre koncentrationen at se billeder af dyreunger, så det er en både nuttet og smart overspringshandling. Regeringens pressemøder er også i orden at bruge tid på, men det er samtlige coronanyheder ikke (denne artikel undtaget, selvfølgelig). Alt om corona er ikke »breaking«.

10. Stop, mens legen er god

Du vil ikke have råd af endnu en konsulent, psykolog eller journalist. Du vil have råd af Ernest Hemingway. Hans råd lyder: Hold inde med dagens skrivning, mens du stadig har noget at skrive – »stop, før brønden er tom.« Så er det legende let at starte næste morgen, og når du først har skrevet det, du gemte dagen før, går det derudad. Det virkede for Ernest – måske vil det virke for dig.

LÆS OGSÅ: Fristen for kvote 2-ansøgninger bliver udskudt en uge

Seneste