Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

18.000 studerende taber på flytningen af CSS

Udflytning — Det kommer til at smadre studiemiljøet, øge mistrivslen og stresse de studerende, der skal pendle frem og tilbage mellem CSS og KUA. Studerende på begge campusser må kæmpe imod, ellers går det ud over os alle.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Rygterne om den nærtforestående udflytning til KUA har længe spøgt på CSS. Og spørgsmålene har stået i kø.

Skal vi pendle frem og tilbage mellem holdundervisning og forelæsninger? Bliver der plads til min studiebar og min brætspilscafe? Gør administrationsreformen det nødvendigt at tage til KUA for at få basal SPS-støtte?

LÆS OGSÅ: Flytter de os til Amager eller ud i cyberspace?

Der har været mange rygter, men klare svar fra ledelsen har der været for få af. Ingen har ladet til at ville tage ansvar og lytte til de studerende.

Symbolsk inddragelse

Udflytningen skulle oprindeligt ske i år, og så sent som i marts i år udtalte den daværende dekan, at en flytning var urealistisk på både kort og mellemlangt sigt. Nu, blot otte måneder senere, fremlægger ledelsen alligevel planerne: Pendling og en nedslagtning af de basale rammer, der er nødvendige for at drive et universitet.

Har vi forsøgt at råbe ledelsen op? Ja, det har vi bestemt!

Og det skal gå stærkt – allerede næste år påbegyndes udflytningen. Studerende inviteres med i processen, men kun inden for ledelsens stramme rammer og uden nogen reel beslutningskompetence.

Hvordan man får sin stemme hørt, er endnu uvist. Ledelsen er blevet enig med sig selv om de brede linjer, og allerede den 4. december træffes der på den baggrund endelig beslutning – hvilket tydeligt viser, hvor symbolsk inddragelsen er.

Smadrer Katten, Hippocampus og Jacques D

KU har brugt tid og kræfter på at tale om trivsel og har også efterspurgt de studerendes input til, hvordan CSS kan blive et bedre sted at studere. Der er endda blevet sat plancher op, der beskriver, hvor dejligt et campus CSS er. Samtidig har man planlagt det største angreb på undervisningskvalitet og studieliv i universitetets nyere historie: udflytningen af CSS til KUA.

De mange studenterdrevne foreninger på CSS skaber fantastiske fællesskaber, som gør det værd at blive på campus, selv når dagens undervisning er overstået. Med de nuværende planer er det svært at se, at de skulle kunne bevare deres egne lokaler – som er en forudsætning for de fællesskaber.

LÆS OGSÅ: Den store campusguide til KU

Det bliver en noget nær umulig opgave at finde plads, ikke bare til de vigtige studiecaféer, men også til revyernes opbevaringsrum og tutordepotet. Det er også svært at forestille sig, at man kan komme uden om pendling og sen aftenundervisning, hvis man gennemtvinger en hurtig løsning, og lokalerne skal gå op.

Og har vi i Studenterrådet protesteret? Har vi forsøgt at råbe ledelsen op? Ja, det har vi bestemt! Vi har gentagne gange forsøgt at få ledelsen i tale både i Akademisk Råd og i bestyrelsen. Vi har forsøgt at få afkræftet rygterne. At kæmpe imod, at studerende skal pendle. Men lige lidt har det nyttet. Svaret har altid været, at ’det er der en styregruppe, der kigger på’ eller at ’der kommer svar, når arbejdet er færdigt’.

Udlejeren fra helvede

Selvom KU bærer en del af ansvaret for ikke at inddrage de studerende undervejs i det her, er det i sidste ende regeringen, der svigter. KU nægtes selveje af sine bygninger og efterlades med milliardregningen for Vejdirektoratet og Bygningsstyrelsens katastrofale arbejde på Niels Bohr-bygningen samt huslejestigninger i millionklassen på andre bygninger såsom Mærsk Tårnet og Pharma Science-bygningen.

LÆS OGSÅ: Hænger KU på hele regningen for byggeskandalerne?

KUA bliver universitetets svar på et overfyldt fly fra Ryanair

Allerede i 2020 protesterede Studenterrådet mod Bygningsstyrelsens SEA-ordning, der dræner KU for midler. Vi talte for selveje, den eneste langsigtede løsning. Men politikernes inaktivitet har bundet ledelsens hænder. KU’s skæbne er blevet overladt til Bygningsstyrelsen – udlejeren fra helvede. Regningen skal betales, og løsningen bliver nu at lade de studerende betale ved at forringe studievilkårene – ikke kun for SAMF-studerende, men også for JUR-, TEO- og HUM-studerende.

Ledelsen prædiker om at ville skabe »Danmarks største hub for viden om mennesker og samfund« – et moderne og tværfagligt miljø, hvor faggrænser nedbrydes. Men vi studerende ved, hvad vi reelt står overfor. KUA bliver universitetets svar på et overfyldt fly fra Ryanair. Et sted, hvor de unikke fagmiljøer kvæles af pladsmangel, og hvor studerende på de største uddannelser skal pendle gennem byen for at finde en forelæsningssal med plads nok.

Studerende, saml jer!

Nu, hvor ledelsen endelig har lagt en plan frem, er tiden inde til mere end symbolske høringer. Vi har brug for en ledelse, der forklarer om deres bevæggrunde, og vi har brug for forhandlinger, der tager de studerendes behov alvorligt.

Det er tydeligt, at ledelsen tror, de kan påberåbe sig nødvendighedens politik og undgå at tage de studerende med på råd. Men som KU’s lange historie af studenteroprør viser, kan vi studerende, når vi samler os på tværs af fakulteter og politiske overbevisninger, gøre vores stemme hørt. Selv når ledelsen ikke vil høre den.

Univalget finder sted fra den 25. til den 29. november, og du kan stemme her.

Seneste