Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Overblik — Københavns Universitet har fire campusser. Her er din guide til dem. Læs om fredagsbarer, kantiner, gemmesteder, kaniner(!) – kort sagt alt det, du skal bruge for at få overblik over studielivet på Danmarks største universitet.
Denne artikel blev første gang udgivet 4. september 2018. Vi har opdateret den 21. juni 2021.
Velkommen til verdens centrum – eller i hvert fald Københavns – hvor nogle ungersvende- og svendinder starter klatreturen mod magtens tinder (eller et skrivebord i kommunen), mens andre prøver at redde verden.
For de fleste studerende er City Campus synonymt med Center for Sundhed og Samfund, der i daglig tale kendes ved forkortelsen CSS, som holder til i det gamle kommunehospital. Her læser psykologer, sociologer, økonomer, statskundskabere og antropologer, alle fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (
Campusguide
Uniavisen guider til alle fire campusser på Københavns Universitet. Vælg dit campus:
Helt inde i Indre By finder du nu om dage ikke studerende – jo, kun på Studenterhuset, studentercaféen i Købmagergade 52 – for med Det Juridiske Fakultet (JUR) og Det Teologiske Fakultets (TEO) udflytning til Søndre Campus på Amager er kun universitetets fællesadministration (Førerbunkeren i daglig tale) tilbage i de smukke gamle lokaler ved Frue Plads.
Uniavisens redaktion bor lige ved siden af i en baggård i Store Kannikestræde 18. Sig hej. Vi giver en kop kaffe.
Sådan finder du rundt: På Center for Sundhed og Samfund finder du ikke rundt – og det er helt ok. Det er stedet, hvor navigation lægger sig hen og dør. Du kan blive bachelor uden at have fundet de tre kantiner. Bygningernes fortid som hospital betyder, at meget lidt af arkitekturen er planlagt for at understøtte dit liv som studerende. Vend dig til at stå i en – sikkert super hyggelig – krog og tænke: ‘Hov, jeg troede, da, at bygning X lå her’ og overveje, hvordan du teleporterer dit legeme gennem de mure, der adskiller dig og dit auditorium. Det er nok ikke helt tilfældigt, at universitetets app MyUCPH’s allerførste feature var et detaljeret kort over Center for Sundhed og Samfund.
Studievejledningen: Hvert institut har sin studievejledning. De ligger i bygning 5, men husk at booke en af de efterspurgte aftaler i god tid (og tjek om samtalerne afholdes fysisk, telefonisk eller over Zoom).
Læsesale: Der er strøget læsepladser med let hånd på gangene over hele campus. I stuen i bygning 4 finder du CSS studiebibliotek, der omfatter tre ens stille læsesale og en avislounge, hvor man må snakke. Good luck med at få plads, hvis du kommer efter klokken 10. Du kan også gå i kælderen i bygning 7, bedre kendt som ’fængslet’. Det gode ved fængslet er, at der altid er plads. Det dårlige er, at der ikke er ilt. (Se mere i vores læsesalsguide). Hvis du er fan af læsegrupper, kan du også booke grupperum i flere bygninger. Rundt om hjørnet i Gothersgade finder du Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek. Her er næsten tre gange så mange læsepladser som i studiebiblioteket.
Auditorier: Center for Sundhed og Samfund har to store, nybyggede auditorier – Christian Hansen-auditoriet i det nordvestlige hjørne og det store auditorium i kælderen ved bygning 35 (plus to lidt mindre auditorier i samme bygning). Her kommer du ikke til at bruge al din tid. Dine undervisningslokaler vil i stedet bære præg af ikke at være bygget til formålet og kan således indeholde store betonsøjler, der – hvis du sidder helt rigtigt – blokerer udsynet til alle tavler i rummet.
LÆS OGSÅ: Din kuriøse guide til Københavns Universitet
Kantiner: Der er tre, den store i kælderen under bygning 5, den lille i kælderen under bygning 4, og den smarte café i bygning 35. Ligesom i de øvrige kantiner på Københavns Universitet kan prisen være pebret for en studerende på stramt SU-budget, så mange spiser madpakker i gården. Den store kantine har åbent 8-16, mandag til torsdag og lukker en halv time før om fredagen. Den lille kantine, som sælger streetfood, holder åbent 10-14 mandag til torsdag, og 10-13.30 fredag. Caféen i bygning 35 har åbent mandag-torsdag kl. 8.30-15.30 og fredag indtil kl. 15.00 (alle campus-kantinernes åbningstider er ajourført, men tjek lige om der skulle være COVID-19-restriktioner).
Kaffe: Kommunen har den billigste og tyndeste kaffe. Fire kroner for en lille kop, syv for en halv liter. Til gengæld har de alle slags mælk – og Bastogne-småkager. Kantinerne er også godt fyldt op på kaffe, men her er priserne lidt nogle andre. Ellers går der et rygte om, at
SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER
Fredagsbarer: Institutterne har deres egne cafeer/barer. Statskundskaberne har Jacques D, psykologerne Dræberkaninen, økonomerne har Cafélitten, sociologer og antropologer holder til i Katedralen – men den helt store fredagsbarfest finder sted hver uge i Kommunen, hvor værtskabet går på skift mellem institutterne. Den udveksling inkluderer ofte også fester torsdag og lørdag aften.
Geologerne har Geobar på Øster Voldgade, en dejlig hule med skiftende, specialølfokuserede temabarer. Priserne er rimelige – især på grund af utilsigtede rabatter fra det ganske visne barpersonale.
Dresscode: Går fra gulvlange kjoler og ansigtspiercinger (antropologistuderende) over flertallets anonyme nordsjællandske garderobe (sort, slankt) til embedsmandsklædte økonomistuderende og statskundskabere med synlige adgangskort fra studiejobbet i Finansministeriet hængende i bukselinningen.
Online: Meld dig ind i Sociale arrangementer på CSS på Facebook.
Gemmesteder: Fortidens hospitalspatienter skulle være omgivet af grønt, når deres liv ebbede ud – og det kommer dig til gode i dag. Center for Sundhed og Samfunds kaos-campus er spækket med hyggelige gårde, kroge og hemmelige haver, hvor du kan være dig selv – eller gemme dig sammen med andre. Der er også masser af grupperum og små ubenyttede lokaler på gangene. Tip: Klem dig ind mellem bygning 9 og 23 – og find en grøn plæne med kaniner. Kaninerne er søde. De forstår dig, når du ikke fatter en brik af pensum, og underviseren var røvdårlig, og eksamen kiksede, og du er blevet smidt ud af lejligheden og har kærestesorger.
Derudover kan du også finde fred i Botanisk Have på den anden side af vejen og Østre Anlæg ved Statens Museum for Kunst.
Velkommen til det grønneste, og måske smukkeste, campus (dog tilsat en god slat beton for at holde universet i balance) på Københavns Universitet.
Det historiske centrum er den gamle Landbohøjskole syd for Thorvaldsensvej på Frederiksberg, inklusiv hovedbygningen fra 1858 med det smukke ottekantede Festauditorie (som eksploderede i 2000, men det er en anden historie). På disse breddegrader holder veterinærmedicinerne til. Og fredagsbaren A-vej (se ‘fredagsbarer’ længere nede i artiklen).
I midten af campus, mellem Thorvaldsensvej og Rolighedsvej, ligger
Nord for Rolighedsvej genvinder naturen terræn. Her holder blandt andet Landskabsarkitektur og Naturressourcer til omgivet af grønt og drivhuse.
Stemningen: Frederiksberg Campus har sin egen åbne, uhøjtidelige stemning, hvilket måske har noget at gøre med de praktiske ’fra-jord-til-bord’-fag og de folk, de tiltrækker. Nå, ja, og stedets 150-årige historie som selvstændig enhed før en fusion i 2011 splittede det op og lagde nogle dele ind under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, og fusionerede andre med Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet (SCIENCE), hvilket skabte noget af det mest underholdende bureaukrati (se mere under ‘Jeg skal printe. Hvad gør jeg?’) på Københavns Universitet.
LÆS OGSÅ: Studiet, der driver de studerende til vanvid
Studievejledningen: For studerende på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet finder du studievejledningen på Thorvaldsensvej i nummer 40. For studerende på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet er det i den anden ende af campus, på Dyrlægevej 10 (men tjek lige om samtaler afholdes fysisk, telefonisk eller online).
Læsesale: Biblioteket ved Dyrlægevej (Københavns Universitetsbibliotek Frederiksberg) er alle tiders, men der kan være godt fyldt i eksamensperioderne.
Kantiner: To styk. Gumle ligger i Højhuset på Thorvaldsensvej, Gimle i en gammel bygning på Dyrlægevej 7, hvor
Madrelateret bonusviden: Studerende og forskere fra Fødevarer og ernæring kan finde på at dele smagsprøver ud i vandrehallen.
Kaffe: Du får universitetets bedste kop kaffe i Café Væksthuset i Landbohøjskolens have. Den er ikke gratis. Det er kaffen i Føtex Food på Rolighedsvej til gengæld – her kan man få serveret en dejlig kop dampende varm kaffe, imens man “handler”. Kantinerne lukker tidligt, så til sene eftermiddagsstunder kan du medbringe din egen frysetørrede kaffe og bruge tekøkkenet ved hovedindgangen på Thorvaldsensvej – eller gå på studentercaféen A-vej, som har caféåbent tirsdag og torsdag klokken 15-19 (åbningstiderne er ajourført, men tjek lige om der skulle være COVID-19-restriktioner).
Fredagsbar: Frederiksberg Campus har kun én fredagsbar på Frederiksberg: A-vej (navnet er en forkortelse for Acaciavej, som fredagsbaren lig… nej vent, A-vej ligger på Dyrlægevej og Acaciavej er bare en vej i nærheden, hvis du ikke var forvirret i forvejen). Til gengæld er den legendarisk. I lækre lokaler, hvor væggene prydes af Storm P’s vægmalerier, langes der billige specialøl over bardisken i sådan et omfang, at A-vej er en af Carlsbergs største kunder og derfor har fået trykt sit eget ølglas af bryggerigiganten. Skovskolen i Nødebo har også sin helt egen fredagsbar, Flækken, der hører til i en vaskeægte bjælkehytte midt i skoven.
Dresscode: Afslappet, praktisk og præget af, at folk enten skal i marken eller i laboratoriet. Som en studerende skrev på Facebook: »Pas på med at tage for fint tøj på, når du skal til fredagsbar første gang. Så kan man hurtigt komme til at føle sig overdressed. Dresscode er hverdagstøj og sommetider gummistøvler.«
Gemmesteder: Hvis du kan sparke dig gennem hoben af mødre på barsel og deres bedårende afkom, er der masser af fredfyldte kroge i Landbohøjskolens have. Apropos gemmesteder, så skjuler lofterne på Bülowsvej 17 en vild samling af dyreskeletter og gamle landbrugsredskaber.
Rygning: Der er står et bizart kunstfærdigt rygeskur ud for Rolighedsvej 23. Vi har prøvet at finde ud af, hvad det har kostet, men har aldrig fået svar.
Udflyttere: Frederiksberg Campus strækker sig umådeligt langt – fra Taastrup, hvor dyrlægerne får hands on-erfaring på
Foreningsliv: Det er i høj grad de studenterdrevne foreninger, som får det sociale liv til at spille på Frederiksberg Campus, også på tværs af uddannelserne. Overvej at melde dig ind i AVF (‘Acacievej vores forening’, som bestyrer fredagsbaren), Jagtforeningen, Smediefesten, Smedierevyen, LIFE koret, Sønderjysk Hjemstavnsforening eller en af de mange andre foreninger.
Online: Meld dig ind i gruppen Frederiksberg Campus på Facebook.
Glæd dig til: Smediefesten – en todages lukket fest for Frederiksberg Campus-folket med koncerter, fadøl og grillmad. Festen plejer at ligge i maj, men af uransagelige årsager (som i hvert fald ikke har noget at gøre med forsamlingsforbud og en dødelig virus) står det endnu uvist, hvornår den vender tilbage. Men vi taler altså kævleturnering og koncerter i liga med folk som Klumben og Raske Penge og autotune-rapperen, der i 2011 sang om, hvor svært det er at være så go’ (KIDD, selvfølgelig!).
Velkommen til de våde videnskabers hjem, tilsmilet af guder, politikere og store forskningsfonde.
Nørre Campus er egentlig delt i tre: Syd for Tagensvej regerer medicinere, odontologer og deres sundhedsvidenskabelige venner i de to sammenbyggede kolosser, Panum og Mærsk Tårnet. Nord for Tagensvej, i trekanten mellem Jagtvej og Nørre Allé, bor det meste af natur- og biovidenskaben i et arkitektonisk kludetæppe rundt om Universitetsparken, der hvert år lægger græs til Københavns Universitets store fællesfest,
Og så har vi ikke nævnt elefanten i Universitetsparken, den skandaleramte Niels Bohr Bygning, der skulle have samlet de fysiske, kemiske og matematiske fag allerede tilbage i 2016. Bygningen er endnu ikke færdigbygget, selvom studerende i september 2020 endelig kunne begynde at rykke ind.
LÆS OGSÅ: Breaking: Studerende har nu timer i Niels Bohr-bygningen
Sådan finder du rundt: På
I Tårnet bruger de studerende kun de møglækre auditorier og kantinen i bunden. Selve Tårnet tilhører forskerne, selv om du da kan stå af elevatoren på etagerne og kigge gennem låste glasdøre. Til gengæld er der fri entre på 15. sal, og und for Guds skyld dig selv en tur op og se udsigten over København.
På H.C. Ørsted
Studievejledningen: Ligesom på Frederiksberg Campus huser Nørre Campus to forskellige fakulteter, og det er endda de samme: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Naturvidenskabelige Fakultet. SUND har studievejledning på Panum i lokale 23.1.03 og en aflægger nordpå i Universitetsparken i bygning 10 (men tjek om samtaler afholdes fysisk, telefonisk eller online). Er du studerende på SCIENCE skal du en tur til Frederiksberg, hvis du ønsker vejledning in real life (se ‘studievejledningen’ under ‘Frederiksberg Campus’ længere oppe).
Læsesale: Institut for Matematiske Fag har en fin læsesal på H.C. Ørsted Institutet (som altså er et bygningskompleks på campus og ikke et reelt videnskabeligt institut, selvom man kunne tro det), og Biocenteret på Ole Maaløes Vej har mange gode læsepladser – men bedst er biblioteket (Københavns Universitetsbibliotek Nord) ved Tagensvej med 489 læsepladser. På Panum har de fået en dejlig nyindrettet læsesal med lydsluse. Den gamle læsesal er nu ’tør’ læsesal med præparater i montrer. Og så er der den ’våde’ læsesal, hvor du kun bliver lukket ind, hvis du har en aftale om at måtte pille ved organer.
LÆS OGSÅ: Den store guide til læsesale i København
Kantiner: Farmaceuter, dataloger og August Krogh-bygningen (Universitetsparken 13) har deres egne kantiner. Kantinen på H.C. Ørsted Instituttet byder på tjah-tjoh-mad og et begrænset antal siddepladser (matematikerne har hawket de bedste borde) – til gengæld er der åbent for kaffeserveringen før første forelæsning. Biocenterets kantine er bedre – og har gode kager – men smukkest og mest økologisk af alt er den swanky ny
Kaffe: Der er normalt gratis kaffe i Studenterklubben på Panum, ditto i mBAR – og også i Cafeen?, hvis du er medlem (og det koster en 20’er om året). Du kan også få kaffe for småpenge i de fleste kantiner – eller indynde dig hos en forskergruppe og tiltuske dig adgang til deres kaffemaskine. Apropos, så har forskerne i Mærsk Tårnet haner med kaffe. Ligesom vandhaner. For real.
Fredagsbarer: Farmaceuterne har deres elskede freBAR, bio-folket graviterer mod mBAR, der også holder en killer oktoberfest, mens naturvidenskabsfolket flokkes i Cafeen?, der har åbent til klokken 3. På Panum åbner Studenterklubbens populære fredagsbar allerede klokken 11. Du skal læse på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet for at komme ind, men kan nogle gange tage én ven med – dog ikke til semesterstart.
Dresscode: Du finder alt muligt på Nørre Campus – inklusive de første 400 overtrædelser af modepolitiets vedtægter. Som en studerende sagde til os: »Ingen løfter et øjenbryn, hvis du ligner en idiot«. Forsikringsmatematikerne stikker ud med businessgarderobe, idrætterne med sportstøj (og et helt urimeligt aktivitetsniveau).
Gemmesteder: Find en rolig plet under et træ i Universitetsparken. Pusterummet – et prisbelønnet, studenterdrevet initiativ på Panum – kunne i februar 2020 åbne for deres fysiske ‘pusterum’ på campus, hvor de studerende kan slappe af. Besøg lokalerne, der er beliggende i den gamle del af Panum, 15.2.05 og 15.2.07, men husk at tage skoene af inden, du går ind, og medbring ingen faglitteratur.
LÆS OGSÅ: Medicinstuderende hjælper hinanden af med stress
Uni-lingo: Studerende fra Molekylær biomedicin er ’molboere’. H.C. Ørsted Instituttet (HCØ) er ’HCOvn’, når klimaanlægget giver op. Faste gæster i Caféen? kalder den ’hjem’. Og fysikernes hjemstavnslokale hedder |RUM| – get it?.
Online: Facebook-gruppen Nørre Campus trænger til starthjælp.
Glæd dig til: 69-timers baren på Panum – som egentlig er omtrent 100 mere eller mindre vanvittige temabarer, der overlapper og afløser hinanden nonstop i tre døgn.
For det første: Ingen kalder det Søndre Campus. Jo, universitetet gør, men de studerende holder stædigt og stolt fast i det gamle navn, der officielt blev lagt i graven i 2017: KUA.
Oprindelig var KUA (Københavns Universitet Amager) et brutalistisk betonkompleks – af forfatter og eks-KUA-studerende Jan Sonnergaard beskrevet som »Nordeuropas billigste, grimmeste og mest ubehagelige institutionsbyggeri«.
I dag er humanisternes gamle højborg revet ned og erstattet af tre nybyggerier i sandsten og glas (KUA 1-3). Da teologerne, juristerne og det, der engang hed det Informationsvidenskabelige Akademi (som også har hedder Institut for Informationsstudier, men nu er en del af Institut for Kommunikation) i 2017 flyttede ind i KUA 3, bragte de studenterpopulationen helt op på 15.000.
I august 2019 blev universitetstorvet med navnet Karen Blixens Plads indviet og satte dermed punktum for de årelange byggeprojekter. Torvet binder de tre universitetsbygninger sammen og har både wifi-dækning, udendørs stikkontakter (!) og overdækkede cykelskure, der mest af alt ligner dødsstjerner.
LÆS OGSÅ: Fra rødbrune barakker, til lysegule bakker: Nu er der sat punktum på Søndre Campus.
Sådan finder du rundt: Hver trappeopgang på Søndre Campus har en – ofte skrigende – farve, som går igen hele vejen op gennem bygningen. Du kan også, hvis du er til den slags, navigere efter lokalernes nummersystem. Skal du have post-tonal analyse i lokale 16.4.74, så er det i bygning 16, som du hurtigt finder ud af er gul, på 4. sal i lokale 74. Nummer 74 ligger ikke nødvendigvis ved siden af nummer 73, men det finder du nok ud af. Ligesom du fanger, at KUA 1 rummer bygning 21-27 (26 findes ikke), mens bygning 10-16 ligger i KUA 2 og bygning 4-9 i KUA 3 (1,2, og 3 findes ikke). Easy peasy.
Studievejledningen: Holder til på de enkelte institutter.
Læsesale: Der er masser af læsepladser på institutterne – altså dem, der ligger i KUA 2 og 3, thi det var nemlig den udprægede mangel på læsepladser i KUA 1, der lærte de høje (byg)herrer, at man hellere måtte tænke muligheden for læsning ind i de næste byggerier. Ellers er der læsero på institutbibliotekerne (på nær Institut for Kunst- og Kulturvidenskabs bibliotek i bygning 16, hvor der altså er placeret klaver-øvelokaler lige op og ned af læsesalen) – og på det store fællesbiblioteket KUB Søndre Campus, naturligvis.
Der er rart og lyst på Institut for Informationsstudiers bibliotek, og nu vi er ved fancy nybyg i KUA 3, er Juridisk videnscenter med sit store atrium glimrende både til individuel læsning og gruppearbejde. Vil du have ro, er en god læsesal gemt bag atriets karakteristiske kæmpetrappe.
Kantiner: Den store i kantine KUA 1 har varm mad, smørrebrød og salater, den vegetariske Wicked Rabbit i KUA 2 har glimrende grønt – og kødæderne vil holde af juristernes kantinekøkken i KUA 3. Vælger du buffet, kan det blive halvdyrt, fordi du betaler som udgangspunkt pr. vægt i de to store kantiner. Kaffebaren Mødestedet i KUA 2, der er en del af kæden Hav a Java, der også kan findes i KUA 1 og 3, har sandwich og wraps frem til klokken 15 i hverdagene (tjek for ændrede åbningstider grundet COVID-19-restriktioner). Og så er der jo altid Fakta ved metroen, Netto bag KUA 1 eller den kæmpestore Rema 1000 på hjørnet af Amagerfælledvej og Njalsgade.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Skør persillesovspanini og tynd kaffe på Hav a Java
Kaffe: Du kan få fornuftigt prissat kaffe i alle kantiner – og dyrere, fancy varianter i Mødestedet – men den billigste kop finder du typisk i din lokale cafe/fredagsbar, hvor overskuddet oven i købet går til de studerende.
Fredagsbarer: Tillykke, du er kommet i fredagsbarhimlen. Hvert institut på Søndre Campus har sin bar/café, som fungerer som studielivets bankende hjerte og dit home-away-from-home. Tilflytterne fra Indre By er allerede faldet til: Jurabar har endelig fået plads til masserne, og Teobar har fragtet den gode stemning (og det gode barkort) fra deres gamle kælderbar på Købmagergade til glasburet på Amager.
Når du har lært din egen fredagsbar at kende, kan du kaste dig ud i den ældgamle tradition KUA-crawlet, hvor du farer vild på Søndre Campus’ gange i forsøget på at finde dine fredagsbar-naboer. Tillad os at fremhæve hyggelige Café Helga på SAXO-instituttet, og ikke mindst Roland Bar på Institut for Kunst og Kulturvidenskab, der vandt netop KUA-crawlet i 2019, og hvor man et par gange i semestret kan opleve live musik.
LÆS OGSÅ: Et fakultet drikker sig i hegnet
Dresscode: Velkommen til det velklædte campus. Fordums nussede humanister med mørkebrune rullekravesweatre er for længst erstattet af cool typer iført Instagram-værdige ‘åh, jeg tog bare det på, der var rent’-outfits. Variationen er stor. Dresscode er mest loose omkring Teologi og SAXO-instituttet, mest Ganni-Gucci omkring Jura, hvor man kan spotte businessklædte juradrenge og – om vinteren – isbjørne (kvindelige jurastuderende i pels).
Gemmesteder: Der er flere sofaer med høj ryg, som står over for hinanden og lukker af for omverden. Der er dejligt roligt på fjerde sal ved Jura, og tagterrasserne mellem bygningerne kan også give et skud fred uden for myldretiderne – det samme kan kanalen ved KUA 1.
Rygning: Efter ballade om rygning på tagterrasserne (forbudt!) og ved indgangspartiet til KUA 3 (forbudt!), er cigaretfolket blevet henvist til udendørsarealer på gadeniveau. Rygerne har fået det lidt nemmere, efter Karen Blixens Plads åbnede. Nu kan du med god samvittighed sidde på en af de gule bakker og spejde udover torvet med en smøg i mundvigen og en Foucault-tekst i hånden.
Uni-lingo: Som alle svarede, da vi spurgte efter særlig Søndre Campus-lingo på Facebook: DET HEDDER KUA, ikke Søndre Campus.
Online: Meld dig ind i KUA-gruppen på Facebook – hvor folk poster jobopslag, glemte sager og artikler fra Uniavisen naturligvis …
Glæd dig til: KUA’s eget melodi grand prix, som hvert år arrangeres af Musikvidenskab og afholdes i Festsalen i KUA 2.
LÆS OGSÅ: Den ukendte fest alle burde være med til