Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Den store campusguide til Københavns Universitet

Overblik — Københavns Universitet har fire campusser. Her er din guide til dem. Læs om fredagsbarer, kantiner, gemmesteder, kaniner(!) – kort sagt alt det, du skal bruge for at få overblik over studielivet på Danmarks største universitet.

City Campus

Population: Ca. 6.700 studerende fordelt på 7 bacheloruddannelser og 9 kandidatuddannelser

Velkommen til verdens centrum – eller i hvert fald Københavns – hvor nogle ungersvende- og svendinder starter klatreturen mod magtens tinder (eller et skrivebord i kommunen), mens andre prøver at redde verden.

For de fleste studerende er City Campus synonymt med CSS, Center for Sundhed & Samfund, som holder til i det gamle kommunehospital. Her læser psykologer, sociologer, økonomer, statskundskabere og antropologer, alle fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (SAMF) – tilsat folkesundhedsvidenskabere fra SUND, fordi der altid skal være en undtagelse på Københavns Universitet.

Geologerne bor for sig selv på Øster Voldgade. Helt inde i Indre By finder du nu om dage ikke studerende – jo, kun på Studenterhuset – for med Jura og Teologis udflytning til Søndre Campus er kun universitetets fællesadministration (Førerbunkeren i daglig tale) tilbage i de smukke gamle lokaler ved Frue Plads.

Uniavisen bor lige ved siden af i en baggård i St. Kannikestræde 18. Sig hej. Vi giver en kop kaffe.

Sådan finder du rundt: På CSS finder du ikke rundt – og det er helt ok. CSS er stedet, hvor navigation lægger sig hen og dør. Du kan blive bachelor uden at have fundet begge kantiner. Bygningernes fortid som hospital betyder, at meget lidt af arkitekturen er planlagt for at understøtte dit liv som studerende. Vend dig til at stå i en – sikkert super hyggelig – krog og tænke: ”Hov, jeg troede, da, at bygning X lå her” og overveje, hvordan du teleporterer dit legeme gennem de mure, der adskiller dig og dit auditorium. Det er nok ikke helt tilfældigt, at MyUCPH-appens allerførste feature var et detaljeret kort over CSS.

Studievejledningen: Hvert institut har sin studievejledning. De ligger i bygning 5, på nær Økonomis, som er i bygning 26. Fordi.

Læsesale: Der er strøet læsepladser med let hånd på gangene over hele campus. I 4.1 finder du fakultetsbiblioteket, tre ens stille læsesale, og en avislounge, hvor man må snakke. Good luck med at få plads, hvis du kommer efter klokken 10. Du kan også gå i kælderen under bygning 7, bedre kendt som ’fængslet’. Det gode ved fængslet er, at der altid er plads. Det dårlige er, at der ikke er ilt. (Se mere i vores læsesalsguide).

Det er næsten altid læsepladser i 'Fængslet' på CSS i kælderen under bygning 7. Til gengæld er der ikke ilt.
Du kan også læse uden for i en af de mange hyggelige gårdhaver - eller på læsesalsgangen i bygning 4.
image: Lizette Kabré

Auditorier: CSS har to fine, nybyggede auditorier – Christian Hansen-auditoriet i det nordvestlige hjørne og det store auditorie ved bygning 35. Her bliver du ikke undervist alt for tit. Dine forelæsningslokaler vil i stedet bære præg af ikke at være bygget til formålet og kan således indeholde store betonsøjler, der – hvis du sidder helt rigtigt – blokerer udsynet til alle tavler i rummet.

Kantiner: Der er to, den store i kælderen under bygning 5, og den lille i kælderen under bygning 4. Ligesom KU’s øvrige kantiner kan prisen være pebret for en studerende på stramt SU-budget, så mange spiser madpakker i gården.

Kaffe: Kommunen har den billigste og tyndeste kaffe. 4 kr. for en kop, 8 for en halv liter. Til gengæld har de alle slags mælk – og Bastognesmåkager. Kantinernes kaffe koster 5/10 kr.

Fredagsbarer: Institutterne har deres egne cafeer/barer – Statskundskaberne har Jacques D, psykologerne Dræberkaninen, sociologer og antropologer holder til i Katedralen – men den helt store fredagsbarfest finder sted hver uge i Kommunen, hvor værtskabet går på skift mellem institutterne. Feinschmeckere varmer op med KØS (se Uni-lingo).

Geologerne har Geobar på Øster Voldgade, en dejlig hule med skiftende, specialølfokuserede temabarer. Priserne er rimelige – især på grund af utilsigtede rabatter fra det iblandt ganske visne barpersonale.

Fredagsbarfest i Kommunen anno 2012.
image: Janus Engel Rasmussen
Campusstemning på det gamle kommunehospitalet, der i dag huser hovedparten af de studerende på KU's City Campus.
image: Lizette Kabré

Dresscode: Går fra dreadlocks og ansigtspiercinger (Antropologi) over flertallets anonyme nordsjællandske garderobe (sort, slankt) til embedsmandsklædte økonomer og statskundskabere med synlige adgangskort fra studiejobbet i Finansministeriet hængende i bukselinningen.

Online: Meld dig ind i Sociale arrangementer på CSS på Facebook.

Gemmesteder: Fortidens hospitalspatienter skulle være omgivet af grønt, når deres liv ebbede ud – og det kommer dig til gode i dag. CSS’ kaoscampus er spækket med hyggelige gårde, kroge og haver, hvor du kan være dig selv – eller gemme dig sammen med andre. Der er også masser af grupperum og små ubenyttede lokaler på gangene. Tip: Klem dig ind mellem bygning 9 og 23 – og find en grøn plæne med kaniner. Kaninerne er søde. De forstår dig, når du ikke fatter en brik af pensum, og underviseren var røvdårlig, og eksamen kiksede, og du er blevet smidt ud af lejligheden og har kærestesorger.

Derudover kan du også finde fred i Botanisk Have på den anden side af vejen og Østre Anlæg ved Statens Museum for Kunst.

Uni-lingo: KØS står for Kommunal Øl-service. Det er fredag kl. 14 i Kommunen og en alle tiders måde at møde rare specialøl (og mennesker på tværs af studierne).

Glæd dig til: Campusdag – som falder i maj og altid byder på sol, øl og musik.

 

Frederiksberg Campus

Population: Ca. 4.000 studerende fordelt på to fakulteter, 7 bacheloruddannelser og 15 kandidatuddannelser

Velkommen til KU’s grønneste, måske smukkeste, campus (dog tilsat en god slat beton for at holde universet i balance).

Det historiske centrum er den gamle Landbohøjskole syd for Thorvaldsensvej, inklusive hovedbygningen fra 1858 med det smukke ottekantede Festauditorie (som eksploderede i 2000, men det er en anden historie). På disse breddegrader holder veterinærmedicinerne til. Og fredagsbaren.

I midten af campus, mellem Thorvaldsensvej og Rolighedsvej, ligger Højhuset, en betonkasse med senere knopskydninger af mere og mindre heldig 90’er-arkitektur bundet sammen af en uendelig vandrehal. Det triste ydre gemmer glimrende laboratorier og fremragende forskning i blandt andet fødevarer, ernæring og biotek. Plantevidenskabsfolket har lige fået en fancy ny tilbygning – hvis du var i tvivl om, hvilke forskningsområder, der er penge i for tiden.

Nord for Rolighedsvej genvinder naturen terræn. Her holder blandt andet Landskabsarkitektur og Naturressourcer til omgivet af grønt og drivhuse.

Stemningen: Frederiksberg Campus har sin egen åbne, uhøjtidelige stemning, hvilket måske har noget at gøre med de praktiske ’fra-jord-til-bord’ fag og de folk, de tiltrækker. Nå, ja, og stedets 150-årige historie som selvstændig enhed, før en fusion i 2011 splittede det op og lagde nogle dele ind under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (SUND), fusionerede andre med Det Naturvidenskabelige Fakultet (SCIENCE) og som biprodukt skabte noget af KU’s mest underholdende bureaukrati. Se mere under: Jeg skal printe, hvad gør jeg? – eller læs denne artikel.

Studievejledningen: Holder til på Thorvaldsensvej.

Læsesale: Biblioteket ved Dyrlægevej (KUB Frederiksberg) er alle tiders, men der er run på det i eksamenssæsonerne.

Jeg skal printe. Hvad gør jeg? Bare tryk ’print’. Vær lige opmærksom på, at hvis du er indskrevet på SUND, kan du ikke bruge printere på SCIENCE – hvilket kan være en skøn udfordring, når man bliver undervist eller skal til eksamen steder, der hører under SCIENCE. Og omvendt.

Kantiner: To styk. Gumle ligger i Højhuset, Gimle i en gammel bygning på Dyrlægevej, hvor Louis Pio engang holdt en brandtale. Ingen af kantinerne har hidtil været kendt som gastronomiske højborge, men der kom ny forpagter til for et års tid siden, så perhaps, perhaps, perhaps.

Madrelateret bonusviden: Studerende og forskere fra Fødevarer og ernæring kan finde på at dele smagsprøver ud i vandrehallen.

Kaffe: Du får universitetets bedste kop kaffe i Café Væksthuset ved Landbohøjskolens have. Den er ikke gratis. Det er kaffen i Føtex Food på Rolighedsvej til gengæld. Kantinerne lukker tidligt, så til sene eftermiddagsstunder kan du medbringe din egen instant blanding og bruge tekøkkenet ved hovedindgangen på Thorvaldsensvej – eller gå på A-vej, som har caféåbent tirsdag og torsdag klokken 15-19.

Fredagsbar: Frederiksberg Campus har kun én fredagsbar: A-vej (forkortelse for Acaciavej). Til gengæld er den legendarisk. I lækre lokaler, hvor væggene prydes af Storm P’s vægmalerier, langes der billige specialøl over bardisken i sådan et omfang, at A-vej er en af Carlsbergs største kunder og derfor har fået trykt sit eget ølglas af bryggerigiganten.

Dresscode: Afslappet, praktisk og præget af, at folk enten skal i marken eller laboratoriet. På Frederiksberg Campus kan du støde på dissekeringsklare dyrlæger i kittel og field trip-parate naturressourcestuderende i Fjällräven. Som en studerende skrev på Facebook: »Pas på med at tage for fint tøj på, når du skal på fredagsbar første gang. Så kan man hurtigt komme til at føle sig overdressed. Dresscode er hverdagstøj og sommetider gummistøvler.«

Gemmesteder: Hvis du kan sparke dig gennem hoben af mødre på barsel og deres bedårende afkom, er der masser af fredfyldte kroge i Landbohøjskolens have. Apropos gemmesteder, så skjuler lofterne på Bülowsvej 17 en vild samling af dyreskeletter og gamle landbrugsredskaber.

Rygning: Der er står et bizart kunstfærdigt rygeskur ud for Rolighedsvej 23. Vi har prøvet at finde ud af, hvad det har kostet, men har aldrig fået svar.

Udflyttere: Frederiksberg Campus strækker sig umådeligt langt – fra Taastrup, hvor dyrlægerne får hands on-erfaring på Universitetshospitalet for Store Husdyr, til Skovskolen i Nødebo, som har KU’s vildeste gourmetkantine (og største samling af motorsave).

Foreningsliv: Det er i høj grad de studenterdrevne foreninger, som får det sociale liv til at spille på Frederiksberg Campus, også på tværs af uddannelserne. Overvej at melde dig ind i AVF (som kører A-vej), Jagtforeningen, Smediefesten, Smedierevyen, LIFE koret, Sønderjysk Hjemstavnsforening eller en af de mange andre foreninger.

Online: Følg Frederiksberg Campus på Facebook.

Glæd dig til: Smediefesten – en todages lukket fest for Frederiksberg Campus-folket den 18. og 19. maj med koncerter, fadøl og grillmad. Du får grillede tyrenosser, hvis du bestiller ”oisters” fra menukortet. Sidste år spiste de studerende 70 kilo.

 

Nørre Campus

Population: Ca. 12.000 studerende fordelt på to fakulteter, 18 bacheloruddannelser og 30 kandidatuddannelser

Velkommen til de våde videnskabers hjem, tilsmilet af guder, politikere og store forskningsfonde.

Nørre Campus er egentlig delt i tre: Syd for Tagensvej regerer medicinere, odontologer og deres sundhedsvidenskabelige venner i de to sammenbyggede kolosser, Panum og Mærsk Tårnet. Nord for Tagensvej, i trekanten mellem Jagtvej og Nørre Allé, bor det meste af natur- og biovidenskaben i et arkitektonisk kludetæppe rundt om Universitetsparken, der hvert år lægger græs til KU’s store fællesfest, Forårsfestivalen. I toppen af trekanten, endnu en dosis sundhedsvidenskab, i farmaceutform.

Og så har vi ikke nævnt elefanten i Universitetsparken, den skandaleramte Niels Bohr Bygning, der for halvandet år siden skulle have samlet de fysiske, kemiske og matematiske fag, men først (7-9-13) åbner til næste sommer.

Sådan finder du rundt: I Panum er bygningerne bundet sammen af en laaaang vandrehal i to etager og nummereret fra 1 (bygningen med dekanatet ved Blegdamsvej) til 33 (tandlægernes bygning ved Nørre Side Allé) – med tilfældige bygningsnumre sprunget over undervejs. Mærsk Tårnets base hedder bygning 3 ét sted og bygning 13 et andet, og selve tårnet hedder bygning 7. Du lærer det.

I Tårnet bruger de studerende kun de møglækre auditorier og kantinen i bunden. Selve Tårnet tilhører forskerne, selv om du da kan stå af elevatoren på etagerne og kigge gennem låste glasdøre. Til gengæld er der fri entre på 15. sal, og und for Guds skyld dig selv en tur op og se udsigten over København.

På H.C. Ørsted Instituttet (HCØ), old school naturvidenskabens hjemstavn, udgår alt fra den lange vandrehal. Skiltningen er glimrende og retvisende – undtagen når studerende finder ud af, hvor nemt det er at flytte rundt på nogle af skiltene.

H. C. Ørsteds Instituttet er ikke nødvendigvis KU's flotteste bygning ...
image: Wikipedia Commons
... til gengæld ligger bygningen ved Universitetsparken, som lægger græs til den årlige Forårsfestival - og takket være initiativet Vild Campus-initiativet har fået nogle fine små pletter med vild natur ...
image: Rasmus Preston
Også belligende ved Universitetsparken: Den stærkt forsinkede og skandaleramte Niels Bohr-bygning, som forhåbentlig bliver taget i brug næste år.
image: Anders Fjeldberg

Studievejledningen: SUND har studievejledning på Panum i bygning 10 og en aflægger nordpå i Universitetsparken 2. SCIENCE har studievejledning i Universitetsparken 1.

Læsesale: Matematiske fag har en fin læsesal i HCØ, og Biocenteret på Ole Maaløes Vej har mange gode læsepladser – men bedst er biblioteket (KUB Nord) ved Tagensvej med 489 læsepladser. På Panum har de fået en dejlig nyindrettet læsesal med lydsluse. Den gamle læsesal er nu ’tør’ læsesal med præparater i montrer. Og så er der den ’våde’ læsesal, hvor du kun bliver lukket ind, hvis du har en aftale om at måtte pille ved organer.

Kantiner: Farmaceuter, dataloger og August Krogh Instituttet har deres egne kantiner. HCØ’s kantine byder på tjah-tjoh-mad og et begrænset antal siddepladser (matematikerne har hawket de bedste borde) – til gengæld er der åbent for kaffeserveringen før første forelæsning. Biocenterets kantine er bedre – og har gode kager – men smukkest og mest økologisk af alt er den swanky ny kantine i Mærsk Bygningen.

Kaffe: Der er gratis kaffe i Studenterklubben på Panum, ditto i mBAR – og også i Cafeen?, hvis du er medlem (og det koster en 20’er om året). Du kan også få kaffe for småpenge i de fleste kantiner – eller indynde dig hos en forskergruppe og tiltuske dig adgang til deres kaffemaskine. Apropos, så har forskerne i Mærsk Tårnet haner med kaffe. Ligesom vandhaner. For real.

Fredagsbarer: Farmaceuterne har deres elskede freBAR, bio-folket graviterer mod mBAR, der også holder en killer oktoberfest, mens naturvidenskabsfolket flokkes i Cafeen?, der har åbent til klokken 3. På Panum åbner Studenterklubbens populære fredagsbar allerede klokken 11. Du skal læse på SUND for at komme ind, men kan nogle gange tage én ven med – dog ikke til semesterstart.

Panums legendariske 69-timers bar.
image: Freja Linn
Udsigt fra toppen af Mærsk Tårnet over Panums farvede skorstene, Rigshospitalet og Øresund.
image: Dennis Christiansen

Dresscode: Du finder alt muligt på Nørre Campus – inklusive de første 400 overtrædelser af modepolitiets vedtægter. Som en studerende sagde til os: »Ingen løfter et øjenbryn, hvis du ligner en idiot«. Forsikringsmatematikerne stikker ud med businessgarderobe, idrætterne med sportstøj (og et helt urimeligt aktivitetsniveau).

Gemmesteder: Find en rolig plet under et træ i Universitetsparken. Pusterummet – et prisbelønnet, studenterdrevet initiativ på Panum – har efterspurgt et rum, hvor de studerende kan slappe af, men endnu ikke fået det.

Uni-lingo: Studerende fra Molekylær biomedicin er ’molboere’. HCØ er ’HCOvn’, når klimaanlægget giver op. Faste gæster i Caféen? kalder den ’hjem’. Og fysikernes hjemstavnslokale hedder |RUM| – get it?.

Online: Facebook-gruppen Nørre Campus trænger til starthjælp.

Glæd dig til: 69-timers baren på Panum sidste weekend i oktober – som egentlig er omtrent 100 mere eller mindre vanvittige temabarer, der overlapper og afløser hinanden nonstop i tre døgn.

Eller glæd dig til skiferien i uge 5, som hvert år sender cirka 300 studerende fra Fysik, Kemi, Datalogi, Biokemi, Molekylær biomedicin, Biologi, Matematik og Nanoscience til Alperne, hvor de har en fest (og en del af dem står også på ski). Tilmelding åbner i september på https://ucpa.dk/KU/.

Søndre Campus

Population: Ca. 15.000 studerende fordelt på tre fakulteter og godt 100 uddannelser

For det første: Ingen kalder det Søndre Campus. Jo, universitetet gør, men de studerende holder stædigt og stolt fast i det gamle navn, der officielt blev lagt i graven i 2017: KUA.

Oprindelig var KUA (Københavns Universitet Amager) et brutalistisk betonkompleks – af forfatter og eks-KUA-studerende Jan Sonnergaard beskrevet som »Nordeuropas billigste, grimmeste og mest ubehagelige institutionsbyggeri«.

I dag er humanisternes gamle højborg revet ned og erstattet af tre nybyggerier i sandsten og glas (KUA 1-3). Da teologerne, juristerne og Det Informationsvidenskabelige Akademi sidste år flyttede ind i KUA 3, bragte de studenterpopulationen helt op på 15.000.

Sådan finder du rundt: Hver trappeopgang på Søndre Campus har en – ofte skrigende – farve, som går igen hele vejen op gennem bygningen. Du kan også, hvis du er til den slags, navigere efter lokalernes nummersystem. Skal du have Postfeministisk grammatik i lokale 14.3.67, så er det i bygning 14 på 3. sal i lokalenummer 67. Nr. 67 ligger ikke nødvendigvis ved siden af nr. 66, men det finder du nok ud af. Ligesom du fanger, at KUA 1 rummer bygning 21-27 (26 findes ikke), mens bygning 10-16 ligger i KUA 2 og bygning 4-9 i KUA 3 (1,2, og 3 findes ikke). Easy peasy.

Studievejledningen: Holder til på de enkelte institutter.

Læsesale: Der er masser af læsepladser på institutterne – altså dem, der ligger i KUA 2 og 3, thi det var nemlig den udprægede mangel på læsepladser i KUA 1, der lærte de høje (byg)herrer, at man hellere måtte tænke muligheden for læsning ind i de næste byggerier. Ellers er der læsero på institutbibliotekerne – og på Det Kongelige Bibliotek, naturligvis.

Der er rart og lyst på INF biblioteket ved Det Informationsvidenskabelige Akademi, og nu vi er ved fancy nybyg i KUA 3, er Juridisk videnscenter med sit store atrium glimrende både til individuel læsning og gruppearbejde. Vil du have ro, er en god læsesal gemt bag atriets karakteristiske kæmpetrappe.

Læsegruppesession i de jurastuderendes atrium i KUA3.
image: Lizette Kabré
I foråret 2019 kan Søndre Campus' (du ved, KUAs) beboere tage den nye, store Karens Blixens Plads - inklusive dens Dødsstjernelignende cykelskure - i brug.
image: Anders Fjeldberg

Kantiner: Den store i kantine KUA 1 har varm mad og salater, den vegetariske Wicked Rabbit i KUA 2 har suppe og glimrende grønt – og karnivorer vil holde af juristernes kantinekøkken i KUA 3. Vælger du buffet, kan det blive halvdyrt, fordi du betaler pr. vægt. Mødestedet i KUA 2 har sandwich og wraps frem til kl. 21. Og så er der jo altid Fakta ved metroen eller Netto bag KUA 1 til de prisbevidste.

Kaffe: Du kan få fornuftigt prissat kaffe i alle kantiner – og dyre, fancy varianter i Mødestedet – men den billigste kop finder du typisk i din lokale cafe/fredagsbar, hvor overskuddet oven i købet går til de studerende.

Fredagsbarer: Tillykke, du er kommet i fredagsbarhimlen. Hvert institut på Søndre Campus har sin bar/café, som fungerer som studielivets bankende hjerte og dit home-away-from-home. Tilflytterne fra Indre By er allerede faldet til: Jurabar har endelig fået plads til masserne, og Teobar har fragtet den gode stemning (og det gode barkort) fra deres gamle kælderbar på Købmagergade til glasburet på Amager.

Når du har lært din egen fredagsbar at kende, kan du kaste dig ud i den ældgamle tradition, KUA-crawlet, hvor du farer vild på Søndre Campus’ gange i forsøget på at finde dine fredagsbarnaboer. Tillad os at fremhæve hyggelige Café Helga på SAXO-instituttet, hvor du kan synge med på fredagsbarsangen: ”Tuborg der klirrer, afklædte piger, Helga er skøn, Ik’ for de feje, prøv et samleje, smag noget andet, undgå al vandet, det er fortyndet, drik dog kun øllet, Helga er skøn” (melodi: Havet er skønt fra Disneys Den Lille Havfrue).

Dresscode: Velkommen til den velklædte campus. Fordums nussede humanister med mørkebrune rullekravesweatre er for længst erstattet af cool typer iført Instagramværdige ”åh, jeg tog bare det på, der var rent”-outfits. Variationen er stor. Dresscode er mest loose omkring Teologi og SAXO-instituttet, mest Kenzo-Versace omkring Jura, hvor man kan spotte businessklædte juradrenge og – om vinteren – isbjørne (kvindelige jurastuderende i pels).

Gemmesteder: Der er flere sofaer med høj ryg, som står over for hinanden og lukker af for omverden. Der er dejligt roligt på fjerde sal ved Jura, og tagterrasserne mellem bygningerne kan også give et skud fred uden for myldretiderne – det samme kan kanalen ved KUA 1.

Rygning: Efter ballade om rygning på tagterrasserne (forbudt!) og ved indgangspartiet til KUA 3 (forbudt!) er cigaretfolket blevet henvist til udendørsarealer på gadeniveau.

Uni-lingo: Som alle svarede, da vi spurgte efter særlig Søndre Campus-lingo på Facebook: DET HEDDER KUA, ikke Søndre Campus.

Online: Meld dig ind i KUA-gruppen på Facebook – hvor folk poster jobopslag, glemte sager, artikler fra Uniavisen (det er vist mest os, red.).

Glæd dig til: Et tidspunkt mellem 31. januar og foråret, når KU indvier Karen Blixens Plads, det kæmpestore torv, der kommer til at binde hele Søndre Campus sammen – med wifi-dækning, udendørs stikkontakter og overdækkede cykelskure, der ligner Dødsstjerner.

# Skriv kommentar
Share

Join the discussion

Seneste