Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

5 millioner til sårbare studerende er for lidt, siger Studenterrådet

Hjælpepakke — Sårbare og udsatte studerende er blevet tildelt 5 millioner i corona-hjælpepakke. Ifølge Studenterrådet på Københavns Universitet vil pengene ikke række langt, men Studenterrådgivningen siger, at tilskuddet vil kunne gavne mange unge.

En ny hjælpepakke på 215 millioner kroner skal ifølge Folketingets partier hjælpe udsatte og svage danskere igennem coronakrisen. En mindre del, nemlig fem millioner, er sat af til direkte hjælp til studerende.

Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet har mange studerende dommedagstanker, de har svært ved at møde til de virtuelle forelæsninger, og de døjer, ikke mindst, med ensomhed.

Af de fem millioner til studerende går tre til Studenterrådgivningen, som tilbyder hjælp til studerende, der oplever eller får forstærket psykiske vanskeligheder under studierne, og de resterende to millioner får studievejledningerne på de videregående uddannelser til en opsøgende indsats for udsatte og sårbare studerende.

48 procent var stressede allerede

Ifølge Studenterrådet på Københavns Universitet er fem millioner kroner til studerende ikke nok.

»Vi har svært ved at se, hvor meget man kan gøre for fem millioner kroner, når det skal række landsdækkende. Det er jo ikke så meget, når det er så mange uddannelsesinstitutioner, det handler om,« siger Anna Nørgaard Sørensen, der er medlem af Studenterrådets forretningsudvalg.

Vi ved, at der er en stor andel, som også var presset inden coronakrisen, og man må antage at studerendes stresssymptomer er steget gevaldigt efter nedlukningen.

Anna Nørgaard Sørensen

»Vi ved, at der er en stor andel, som også var presset inden coronakrisen, og man må antage at studerendes stresssymptomer er steget gevaldigt efter nedlukningen,« siger Anna Nørgaard Sørensen og henviser til en studiemiljøundersøgelse fra 2019, der viser at 48 procent af de studerende på Københavns Universitet har symptomer på stress på daglig basis.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Anna Nørgaard Sørensen siger, at både Studenterrådgivningen og studievejlederne har arbejdet på højtryk længe – også før coronanedlukningen. De er nogle af universitetets mest underfinansierede organer, siger hun, så derfor er det fornuftigt, at støtten går til dem. Men Anna Nørgaard Sørensen siger, at hun har svært ved at se hvor langt de kan komme »for de her relativt små beløb,« når man tager i betragtning, at der er 250.000 studerende, som er blevet sendt hjem under nedlukningen. (Tallet stammer fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Ifølge Danmarks Statistik var der 185.000 studerende indskrevet alene på de korte, mellemlange og lange videregående uddannelser i 2019).

Anna Nørgaard Sørensen siger også, at hjælpepakken er et skridt i den rigtige retning.

»Det er rigtig godt, at mistrivsel blandt studerende bliver en prioriteret, men her ved studenterrådet synes vi, at det skulle prioriteres mere.«

Studenterrådgivningen: Det gælder om at guide de sårbare hen til hjælpen

Thomas Braun, som er direktør i Studenterrådgivningen, siger at de tre millioner vil gå til to samarbejdsprojekter: det ene med studievejlederne og det andet med aktører og NGO’er som Ventilen, TUBA og Headspace, der bearbejder ensomhed og giver gratis rådgivning til studerende.

Sårbare og udsatte studerende skal guides hen mod de rigtige tilbud, der kan hjælpe dem igennem coronakrisen, siger han.

»Vi vil skabe en samlet pakke af gode, kvalitetsikrede og gerne landsdækkende tilbud til de studerende,« siger Thomas Braun.

LÆS OGSÅ: Angst og ensom i coronaland: »Det er svært at gøre helt normale ting – som at stå op«

Selv om Studenterrådgivningen efter Anne Nørgaard Sørensens udsagn arbejder på højtryk, har de faktisk færre henvendelser nu end på samme tidspunkt sidste år.

Der findes meget af den kapacitet, som der er behov for, men de studerende skal gelejdes i den rigtige retning.

Thomas Braun

»Det er det samme man har registreret i studievejledningen, hos praktiserende lægerne og i psykiatrien,« siger Thomas Braun. Men det betyder ikke, at studerende har fået det lettere, tværtimod, siger han:

»Siden lockdown har vi dog været i kontakt med mere end 1.500 studerende, og det vi kan mærke på dem er, at nogle af de problemer, de havde før, er blevet forværret. Vi vurderer, at det er blevet sværere at være studerende under corona,« siger Thomas Braun.

Thomas Braun siger, at tilskuddet fra den nye hjælpepakke betyder, at langt størstedelen af sårbare og udsatte studerende kan få noget støtte, der kan hjælpe dem med et højere trivselsniveau og muligvis en bedre oplevelse af studielivet.

»For langt størstedelen af de studerende, vil benyttelsen af de her tilbud bidrage til, at de får det bedre,« siger Thomas Braun. »Der findes meget af den kapacitet, som der er behov for, men de studerende skal gelejdes i den rigtige retning,« siger Thomas Braun.

LÆS OGSÅ: Julie er bange for at forsumpe, mens universitetet er lukket

Seneste