Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

5 råd til studerende, der gerne vil magte alting

Hvad gør man, hvis man gerne vil studere og passe sit studiejob og lave frivilligt arbejde og se sin familie og feste med sine venner? Og måske passe et liv i politik oveni?

Her får du en håndfuld hjælpsomme råd fra Katrine Kildgaard Nielsen, Karen Frese, Mette Oxholm og Nana Alrø til at balancere alt det, du gerne vil i dit liv. De fire kvinder er aktuelle i tv-serien Benhårde Veninder på DR3 og eksperter i at balancere alt i livet på en gang.

LÆS OGSÅ: »Vi har følt, at vi var dårlige studerende. Men jeg gider ikke have dårlig samvittighed længere«

1. Find fag, der gør dig glad

Hvis du har travlt, så sørg i det mindste for at have det sjovt imens.

Det er vigtigt at vælge de fag, du rent faktisk er interesseret i, siger Mette Oxholm, der læser statskundskab på kandidaten.

»Lad være med at vælge et fag, fordi du tror, at en eller anden arbejdsgiver gerne vil have, du har taget det. Det giver intet mentalt godt helbred og heller ingen glæde i hverdagen at stå op til et fag, du ikke går op i.«

Og du vil ikke kun have det federe på den måde; hvis du vælger fag ud fra mavefornemmelsen snarere end cv’et, kan det afspejle sig i karaktererne.

»Jeg begyndte først at få gode karakterer, da jeg fandt ud af, hvad jeg gerne ville. Find ro i din egen interesse, så kommer det så meget lettere,« siger Nana Alrø, kandidatstuderende på Jura.

2. Slut fred med din samvittighed

Du behøver ikke gøre dit allerbedste allevegne, altid.

»Mit bedste råd er: Allier dig med din samvittighed. Jeg har brugt enormt meget tid på at have dårlig samvittighed og føle, at jeg ikke var en god nok studerende. Kig dig selv i øjnene og spørg: Hvorfor er det så vigtigt at have læst hele pensum, hvis jeg nu har klaret mig godt på mit job? Hvorfor vil jeg gerne have 12 på alle livets fronter?« siger Mette Oxholm.

»Det er en svær øvelse, hvis man har været vant til at få høje karakterer i gymnasiet. Men det er vigtigt, for man kan ikke performe 100 procent hele tiden,« siger Katrine Kildgaard Nielsen, der læser statskundskab på kandidaten.

3. Vær egoistisk

Find ud af med dig selv, hvordan du arbejder bedst. Er det alene? I en gruppe? Eller bare med en enkelt, fast læsemakker?

»Jeg kan godt mærke, at der kan være nogen, der opfatter det som et socialt fravalg, hvis jeg vælger gruppearbejde fra. Men det er o.k. at være lidt egoistisk i sit studie og ville noget andet end de andre studerende,« siger Nana Alrø.

4. Tag de svære snakke med dem, du arbejder sammen med

Hvis du arbejder sammen med andre, så sørg for at forventningsafstemme. Snak om, hvor meget tid I hver især forventer at bruge på faget; aftal, hvor velforberedte I bør være, når I møder op til læsegruppemøde.

»Det kan være en svær snak. Men sørg for, at alle ved, hvad de går ind til,« siger Katrine Kildgaard Nielsen. Og husk så, at du kun skal regne med at få støtte fra gruppen, hvis du også giver noget tilbage.

»Hvis du ikke selv gør en indsats, kan du heller ikke forvente, at studiegruppen sender noter og skriver opgaverne. Sådan fungerer det jo ikke,« siger Karen Frese, der læser jura på bacheloren.

5. Udsæt! Forlæng!

Måske ved du det ikke, men der er flere muligheder for at strikke et studie kreativt sammen.

Du kan tage kandidaten som en erhvervskandidat, hvor du passer et arbejde ved siden af fire års deltidsstudier, eller du kan indhente ECTS-point på sommerskole, hvis du er bagud. Hvis den slags krumspring ikke er nok til at sikre, at du ender som kandidat på en god og afbalanceret måde, er der en sidste udvej, siger Karen Frese:

»Forlæng din bachelor- eller kandidatuddannelse.«

Mette Oxholm supplerer: »Skyd, skyd, skyd. Der er så mange, der vil flyve igennem studiet og indtage verden, når de er 25, og jeg tænker bare, skyd nu de fag. Brug den tid, det tager at finde ud af, hvad du vil.«

Seneste