Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Academics for Palestine: Tal med os, rektorer!

Uvelkomne — Det har ikke været let at blive hørt af Danske Universiteter og de otte rektorer, de repræsenterer. Derfor dukkede vi op til et møde med en kort tale og en gave. Men ikke engang 10 minutter kunne de give os.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Navnene på underskriverne fremgår nederst i indlægget.

Vi er fire repræsentanter for Academics for Palestine: en gruppe af ansatte fra alle otte danske universiteter, der kæmper imod den israelske stats apartheid.

789 ansatte – primært fra KU – underskrev for nylig vores underskriftindsamling til støtte for Studerende mod Besættelsen og for en akademisk boykot af israelske universiteter.

LÆS OGSÅ: Ansatte på tværs af universiteter bakker op om studenteraktioner

Vi har flere gange forsøgt at kontakte foreningen Danske Universiteter i et forsøg på at fremlægge vores krav og for at diskutere disse emner med Danmarks otte universitetsrektorer.

Desværre har de ikke villet mødes med os.

Bare 10 minutter

Derfor besluttede vi, sammen med repræsentanter fra Studerende mod Besættelsen, at tage til et af Danske Universiteters møder, som fandt sted den 8. oktober.

Den manglende demokratiske tradition i dansk forskning skader landets image i udlandet

Tanken var at læse en tekst med vores krav højt og samtidig udfordre KU-rektor Henrik C. Wegeners argumenter imod en boykot. Vi ønskede også at bruge muligheden til at forære hver af rektorerne en bog af Maya Wind, en israelsk forsker, som har studeret båndene mellem israelske universiteter og apartheid.

LÆS OGSÅ: Rektor Henrik C. Wegener: Derfor vil KU ikke lave akademisk boykot af Israel

Alle rektorer nægtede os adgang til rummet. Tilsyneladende er 10 minutter for meget af deres tid at bede om. Derfor gav vi dem i stedet den tekst, vi ville læse højt, sammen med bøgerne.

Vi kommer fra mange forskellige lande, hvor det ville være nemt at få et møde med sit universitets rektor for at diskutere så vigtige emner. Men i Danmark er det ikke sådan. Den manglende demokratiske tradition i dansk forskning skader landets image i udlandet.

Her er vores krav

Vi beder, meget simpelt, danske universiteter om at følge Den Internationale Domstol, som har fundet Israel skyldig i apartheid, og som opfordrer hvert enkelt FN-medlemsland til at arbejde mod at stoppe det. Og så bede vi dem om at droppe den skandaløse dobbeltstandard, de udviser, når de kunne boykotte russiske og belarusiske universiteter i 2022, men ikke israelske i 2024.

Derfor kræver vi:

  • Gennemsigtighed: Vi har brug for et opdateret system til at spore eksisterende samarbejder og investeringer mellem danske universiteter og tredjeparter såsom private virksomheder og akademiske institutioner.
  • Afbryd tætte forbindelser: Den enorme grad af vold, dokumenteret af FN-organisationer i Palæstina (krig mod børn, scholasticide, og folkedrab), taget i betragtning, bør vores eksisterende bånd til israelske institutioner og tredjeparter som minimum afbrydes, mens der udarbejdes en grundig etisk vurdering.
  • Stringent etisk screening: Sagsbehandlingen for at etablere disse akademiske samarbejder må styrkes og gøres transparent, så problematiske samarbejder ikke kan indføres i fremtiden.
  • Beskyttelse og samarbejde med palæstinensiske universiteter, forskere og studerende: På samme måde, som man hjalp ukrainske forskere i 2022, bør danske universiteter tilbyde beskyttelse og hjælp til forskere, der er truet af det nuværende folkedrab, og samarbejde med palæstinensiske universiteter, der har fået deres bygninger ødelagt i Gaza.

 

Tal dog med os

Vi ønsker, at vores rektorer organiserer en offentlig debat, hvor vi kan præsentere vores holdninger over for offentligheden. Vi håber, at vores efterlysning efter mere demokrati bliver hørt, og at rektorerne vil benytte muligheden for endeligt at vende ryggen til en position, der repræsenterer en skrumpende del af befolkningen, og bryde deres medskyld med en stadigt voksende liste af menneskerettighedsbrud samt brud på internationale love.

LÆS OGSÅ: »KU-ledelsen er bange for at være de første, der gennemfører akademisk boykot – men risikerer at blive de sidste«

Underskrivere:

Georgios Pappas, postdoc ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research
Fernando Racimo, lektor ved Globe Institute
Vasiliki Angelopoulou, postdoc ved Niels Bohr Institutet
Thibault Capelle, postdoc ved Niels Bohr Institutet

Alle fire underskrivere er fra KU og medlemmer af Academics for Palestine.

Seneste