Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Det kan blive dyrt at lave en ny dyrlægeuddannelse. Rigtig dyrt

Udflytninger — Detaljerne om den nye dyrlægeuddannelse i Foulum, som Københavns Universitet skal aflevere studiepladser til, er endnu ikke på plads. Men en institutleder tvivler på, om regeringen har afsat penge nok.

Da tre ministre præsenterede regeringens ambitiøse udflytningsudspil torsdag den 27. maj, stod de det i den midtjyske by Foulum.

LÆS OGSÅ: Institutleder om regeringens udspil: »Det giver simpelthen ingen mening«

Det var der en særlig grund til. For netop Foulum får ifølge planen en ny dyrlægeuddannelse, så man fremover både kan studere Veterinærmedicin på Københavns Universitet og på Aarhus Universitet, der har en afdeling i landsbyen.

Detaljerne er endnu få, men ifølge Berlingske vil den nye uddannelse snuppe 45 studiepladser fra Københavns Universitet og samtidig modtage 45 nyoprettede pladser.

LÆS OGSÅ: »Vi skal turde tage politisk styring med, hvor der er studiepladser i det her land«

På pressemødet i Foulum udtrykte uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) sin begejstring:

»Her ligger allerede et stærkt forskningsmiljø, så det giver så god mening, at kommende dyrlæger også kan læse her.«

Dyrehospitaler til millioner

Det bliver også dyrt, hvis man spørger Asger Lundorff Jensen, institutleder på Institut for Klinisk Veterinærmedicin ved Københavns Universitet.

Det skyldes, at veterinærstuderende har behov for adgang til hospitaler for både familiedyr, heste og produktionsdyr – og de kan let løbe op i svimlende summer.

Universitetshospitalet for Store Husdyr i Taastrup kostede – ifølge arkitektfirmaet – 125 millioner kroner at bygge, mens Folketingets Finansudvalg i 2007 bevilgede yderligere 67 millioner kroner til om- og tilbygninger af det, der i dag hedder Universitetshospitalet for Familiedyr på Frederiksberg. Det er beløb, der vil være endnu større i dag grundet inflation.

»Det er også udelukkende byggeomkostninger. Dertil skal man lægge CT-apparater, operationsborde, anæstesiudstyr, you name it,« siger Asger Lundorff Jensen.

Ifølge institutlederen har studerende på Veterinærmedicin brug for adgang til begge typer hospitaler, fordi uddannelsen spænder over både husdyr, heste og produktionsdyr.

Estimeret pris? 108 millioner dollar.

Han vil ikke give et bud på, hvad den samlede regning for den nye uddannelse i Foulum bliver, men han sammenligner projektet med en dyrlægeuddannelse på amerikanske Purdue University, der er i gang med at etablere et nyt, stort dyrehospital. Estimeret pris? 108 millioner dollar.

»Jeg tør ikke gætte på, hvad det kommer til at koste i Foulum. Men det bliver dyrt. Det bliver rigtig dyrt,« siger Asger Lundorff Jensen.

»Ud over dyrehospitaler og faglige miljøer i tilknytning hertil, så skal der vel også være faciliteter og personale til andre fag som blandt andet anatomi og patologi.«

To er én for mange

I sit udspil har regeringen lagt op til at finansiere udflytningen ved at skære i universiteternes brug af konsulenter og markedsføring samt i udbuddet af engelsksprogede uddannelser. Samlet set regner man med at bruge to milliarder kroner på udflytningen.

LÆS OGSÅ: Overblik: Sådan rammer udflytningsplan Københavns Universitet

I alt 600 millioner kroner skal efter planen gå til at etablere og starte de nye uddannelser mellem 2022 og 2026. Samtidig vil det tilskud, som uddannelser uden for de store byer modtager, vil blive fordoblet, ligesom de vil få flere penge pr. studerende.

Regeringen skriver i udspillet, at udflytningen er fuldt finansieret.

Asger Lundorff Jensen ser dog skeptisk på planen, med tanke på hvor bekostelig alene veterinæruddannelsen kan blive – én ud af de hidtil 25 nye uddannelser i mindre byer, som regeringen har sat navn på.

»Nu er jeg en meget forsigtig mand, men jeg må sige, at det ville undre mig, hvis det er nok.«

Kan du forstå, hvorfor man gerne vil have en dyrlægeuddannelse i Foulum?

»Det giver mening, at man gerne vil have uddannelsen i Foulum. Det kan jeg godt forstå. Men overordnet set må jeg sige, at to dyrlægeuddannelser i Danmark, det er én for meget,« siger Asger Lundorff Jensen.

Forleden advarede hans kollega Birgit Nørrung, institutleder for Veterinær- og Husdyrvidenskab, også om at opsplitte fagmiljøet i et interview med Uniavisen.

»Konsekvensen vil være, at man får to uddannelser af lavere kvalitet,« sagde hun.

Ny uddannelse er »fornuftig«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ane Halsboe-Jørgensen eller uddannelsesordfører Bjørn Brandenborg, men i et interview i Uniavisen fredag den 28. maj lod ministeren ikke til at vakle oven på fagfolkenes kritik.

»Vi vil gerne have, at [dyrlægeuddannelsen også skal være] i Jylland. Vi skal gøre det bedst muligt, så den får høj kvalitet og også giver mening forskningsmæssigt,« sagde hun.

»Vi er selvfølgelig interesserede i at have en dialog med både Københavns Universitet og Aarhus Universitet, men selve grundtanken om, at det giver mening, at man kan uddanne sig til dyrlæge i Jylland, den er altså fornuftig. Så er jeg sikker på, at vi nok skal få resten til at gå op.«

Regeringen er i de her dage i færd med at forhandle med de øvrige partier om udflytningsplanen.

Seneste