Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studenterrådet med skarp kritik af rektor: KU diskriminerer studenteraktivister

Protester — Ledelsens beslutning om at rydde propalæstinensiske demonstrationer med politiets hjælp møder kritik fra Studenterrådet. Studerende mod Besættelsen opfordrer til at stemme på Studenterrådet, men spidskandidat fastholder sin uafhængighed.

Det er udtryk for forskelsbehandling, når Københavns Universitet vil kontrollere, hvem der må demonstrere, og hvem der må lade kampråb og bannere blive hjemme.

Så klar er meldingen fra Studenterrådets spidskandidat til universitetsbestyrelsen, Jesper Gür, oven på rektors udmelding om, at ledelsens tålmodighed med den propalæstinensiske forening Studerende mod Besættelsen er brugt op.

Henrik C. Wegener, KU’s rektor, reagerede efter, at Studerende mod Besættelsen tirsdag d. 26. november havde opsat en indendørs teltlejr på KUA, som senere blev ryddet af politiet.

Dagen efter vendte de propalæstinensiske studerende tilbage for at fortsætte deres kritik af universitetets fortsatte samarbejde med israelske forskningsinstitutioner. Samtidig demonstrerede en gruppe studerende over flytningen af Samfundsvidenskab fra Kommunehospitalet til Søndre Campus.

LÆS OGSÅ: Ledelsens tålmodighed er brugt op: Nogle studerende må demonstrere, andre må ikke

Den demo deltog Jesper Gür i, og derfor bevidnede han også Studerende mod Besættelsens demonstration, som endnu engang blev bedt om at pakke sammen. Det endte med, at politiet om aftenen kom og fjernede demonstranterne.

Jesper Gür kalder Københavns Universitets handling for »en klar overreaktion«.

Ingen har ret til at smide nogen ud på baggrund af, at de ikke forlader et campusområde

Jesper Gür, spidskandidat for Studenterrådet

»Min oplevelse var, at de studerende befandt sig på samme område på samme tid. Der var nogle studerende, der havde sat sig sammen og havde palæstinensiske flag og forskellige budskaber – på lige fod med dem, der demonstrerede mod udflytningen,« siger Studenterrådets spidskandidat.

Så du kunne ikke se nogen årsag til, at Studerende mod Besættelsen skulle fjernes, når den anden demonstration ikke skulle fjernes?

»Lige præcis. Der var ingen, der blev forstyrret eller overfuset.«

Rektoratet har ikke ønsket at stille op til et interview om kritikken fra Studenterrådet, men har i stedet sendt et skriftligt svar:

»Demonstrationen mod udflytning af CSS er anmeldt. Der er ikke tale om en demonstration, der indtager universitets fællesarealer med telte og bannere og der er ikke tale om en demonstration, som italesætter/planlægger at overnatte på campus – som er i strid med KU’s ordensregler. Demonstrationen mod udflytning af CSS relaterer sig til universitets indre liv. Den skaber ikke utryghed. Demonstration mod akademisk boykot og udflytning af CSS er to forskellige måder at give opmærksom på sine synspunkter på.«

Spidskandidat afviser at have været med i Palæstina-demo

På Studerende mod Besættelsens egen Instragramkonto blev der lagt en story op, som viser øjeblikket, da politiet onsdag aften kom og fjernede de studerende. Her optræder også Jesper Gür, som sidder ved et bord med sin computer.

Han siger, at han ikke var en del af Studerende mod Besættelsens demonstration, men blot sad med sin computer og arbejdede.

»Efter demonstrationen for udflytningen fra CSS førte jeg valgkamp på KUA resten af dagen, og da det var slut, gik jeg over i det store kantineområde, hvor de også sad, og arbejdede. Og så kom politiet lige pludselig. Det var meget mærkeligt,« siger Jesper Gür.

Kan du forstå, at folk ud fra videoen kan få det indtryk, at du er en del af demonstrationen?

»Nej, det kan jeg faktisk ikke. Det er jo et studiemiljø, hvor studerende sidder igennem hele dagen.«

Men på det her tidspunkt sidder der vel kun folk fra Studerende mod Besættelsen og så dig selv?

»Det ved jeg ikke, jeg kender ikke alle fra Studerende mod Besættelsen. Jeg var der, fordi jeg fandt en plads, og så sad jeg sammen med en fra den tidligere demonstration mod udflytningen fra CSS.«

På videoen kan man høre, at politiet siger, at de studerende skal forlade stedet, for ellers kan det få konsekvenser for deres tilknytning til universitetet, men alle, også du, bliver siddende. Er du så ikke en del af  aktionen?

»Nej. Som studerende har vi ret til at sidde der. Politiet kan ikke true med at smide nogen ud fra universitetet. Det kræver en disciplinær sag, samtaler og en større proces. Ingen har ret til at smide nogen ud på baggrund af, at de ikke forlader et campusområde. Så jeg har ret til at sidder der, men jeg sad der ikke som en del af demonstrationen,« siger Jesper Gür.

LÆS OGSÅ: Rektor i stort interview: Derfor vil KU ikke lave akademisk boykot af Israel

Overlap mellem foreningerne

Som start på tirsdagens teltlejr talte Asger Vang Jørgensen til de fremmødte fra Studerende mod Besættelsen. Han var med i forårets teltlejr på CSS og har også været medunderskriver på debatindlæg fra Studerende mod Besættelsen. Derudover sidder han i forretningsudvalget for Studenterrådet.

Han ser ikke noget problematisk i, at han stod som repræsentant for Studenterrådet ved tirsdagens teltlejr.

»Studenterrådet er en bred organisation, så der er også mange forskellige politiske holdninger med. Og det betyder jo også, at Studenterrådet har rigtig mange forskellige medlemmer,« siger Asger Vang Jørgensen. Han tilføjer, at der på lokale lister til universitetsvalget er kandidater fra Studenterrådet, som også er en del af Studerende mod Besættelsen.

Studenterrådet er ikke enige med Studerende mod Besættelsen i alt, men vi har dog et vist overlap i holdninger

Asger Vang Jørgensen, forretningsudvalgsmedlem af Studenterrådet

I sin tale tirsdag opfordrede han de fremmødte fra Studerende mod Besættelsen til at stemme på Studenterrådet ved det aktuelle universitetsvalg, ligesom den propalæstinensiske forening offentligt har opfordret studerende til at stemme på Studenterrådet.

»Studenterrådet er ikke enige med Studerende mod Besættelsen i alt, men vi har dog et vist overlap i holdninger,« siger Asger Vang Jørgensen.

Forskellen består blandt andet i, at Studerende mod Besættelsen opfordrer KU til en fuldstændig akademisk boykot af Israel, hvorimod Studenterrådet blot vil stoppe samarbejdet med Hebrew University, som har campusområder på besat jord.

LÆS OGSÅ: KU i grænsedilemma om israelsk universitet

Bindeledet mellem ledelsen og Studerende mod Besættelsen

Trods opfordringen fra Studerende mod Besættelsen om at stemme på Studenterrådet, mener Jesper Gür ikke, at en stemme på Studenterrådet er en indirekte stemme på den propalæstinensiske forening.

»Overhovedet ikke. En stemme på Studenterrådet er en stemme på Studenterrådet. Vi arbejder blandt andet for forskningsfrihed, undervisningsfrihed, og at man kan ytre sig. Og jeg kan forestille mig, at nogen fra Studerende mod Besættelsen mener, at det er nogle værdier, som er universelle, og som de godt kan stå inde for, og det så er derfor, de har peget på os frem for andre lister,« siger Jesper Gür.

Ifølge spidskandidaten har Studenterrådet været et vigtigt bindeled for at skabe en dialog mellem Studerende mod Besættelsen og ledelsen på KU.

»For at bevare den dialog, synes jeg, det er en god idé, at SmB har peget på os. Vi vil altid prioritere dialogen og være bindeled mellem studerende og ledelsen,« siger Jesper Gür.

Studenterrådet: Dialogen bøj sejre

Med rektors seneste udtalelser kunne meget tyde på, at der er behov for, at Studenterrådet sætter en ordentlig spand dialogkaffe over, hvis ledelsen på KU og Studerende mod Besættelsen skal finde tilbage til den dialogbaserede vej.

Jesper Gür mener i hvert fald, at KU’s nye tilgang er både unødigt konfrontatorisk og diskriminerende.

»Enhver studerende bør kunne udtrykke sig inden for, hvad vores ytringsfriheden tillader, uanset hvilket emne, det så må dreje sig om. Og med rektors udmelding og KU’s ageren virker det ikke til at være tilfældet,« siger han.

Hvis Jesper Gür vinder pladsen i bestyrelsen ved det igangværende univalg, vil han også kæmpe for alle studerendes ret til at ytre sig.

»Det er en af vores kerneværdier, at vi vil arbejde for, at folk kan få lov til at diskutere deres idéer og ytre deres meninger. KU bør ikke censurere nogle studerende frem for andre. Det er en klar fejl fra ledelsens side,« siger spidskandidaten.

Ifølge KU’s ledelse har Studerende mod Besættelsen tidligere begået hærværk ved nogle aktioner, og der er også blevet råbt kampråb, som nogle har følt sig truet af. Mener du ligesom ledelsen, at Studerende mod Besættelsen ved nogle lejligheder har overtrådt universitets regler?

»Nu har jeg ikke overværet alt, hvad SmB har gjort, men min grundholdning er, at enhver form for politisk ytring og aktion skal foregå med respekt og med hensyn til folk og deres velvære. Hvis der er sket sådan noget, hvor en fra SmB for eksempel har begået hærværk, så er jeg selvfølgelig imod det,« siger Jesper Gür.

Seneste