Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Dobbeltdemo — Studerende mod Besættelsen blev fjernet fra en aktion på Søndre Campus af politiet tirsdag aften. De dumpede tilsyneladende ’strømpefodstesten’. De studerende – som i bogstavelig forstand protesterer i strømpefødder – forstår ikke, hvorfor. Tålmodigheden hvad angår Israel-Palæstina-demonstrationer er ikke længere stor, svarer rektor.
Det blev en kort fornøjelse for version 2.0 af Studerende mod Besættelsens teltlejr, som både blev sat op og lukket ned inden for en periode på cirka fem timer tirsdag eftermiddag den 26. november.
Teltlejren blev sat op indendørs på Søndre Campus omkring klokken 14, og det var tanken, at den skulle blive stående indtil de studerende kom i mål med det krav, de har kæmpet for i måneder: KU skal gennemføre en akademisk boykot af israelske universiteter.
LÆS OGSÅ: Rektor i stort interview: Derfor vil KU ikke lave akademisk boykot af Israel
Det fortæller Isaac Ross Twomey-Madsen, som studerer litteraturvidenskab og er medlem af Studerende mod Besættelsen.
Universitetets tålmodighed med aktioner, der relaterer til Israel og Palæstina, og som i høj grad påvirker øvrige dele af universitetsbefolkningen, er ikke længere stor
Henrik C. Wegener, rektor, KU
»De seneste par måneder har vi haft ugentlige sit-ins her på KUA, hvor vi har fortalt om seneste nyt i Gaza, holdt forelæsninger og den slags. I går sluttede vi vores sit-in med at annoncere, at vi bliver her, indtil KU indfrier vores krav,« siger han.
Han fortæller, at de studerende i første omgang fik at vide af Humanioras fakultetsdirektør Kristian Boye Petersen, at de gerne måtte være der, så længe de ikke blev og sov på fakultetet. Men pludselig ændrede den melding sig:
»Vi havde siddet og drukket kaffe i nogle timer, da fakultetsdirektøren kom tilbage og sagde, at vi skulle være ude inden klokken 19. Mange havde efterladt deres ting her, fordi de ville gå nogle timer for at komme tilbage senere, så vi sagde, at det ville simpelthen ikke kunne lade sig gøre,« siger den studerende.
Derfra gik der ikke længe, før politiet pludselig dukkede op og meldte ud, at de studerende skulle rømme området med det samme.
»Vi – som alle er studerende – havde siddet helt stille og roligt herinde på KUA, da vi blev ryddet. Der var annonceret en demo til støtte for os uden for KUA, og vi fik at vide, at de ikke ville have to flanker kørende samtidig, og at vi skulle ryddes inden den anden demo dukkede op,« siger Isaac Ross Twomey-Madsen.
Havde I noget at gøre med demonstrationen udenfor?
»Den var annonceret til støtte for os og vores teltlejr, men ellers havde vi ikke noget med den at gøre. Vi er studerende er på KU, og hvad ledelsen måtte have af problemer med den anden demo, synes vi, de måtte tage med den.«
Var der elementer i den anden demo, som kunne virke utryghedsskabende? Var der maskerede demonstranter eller lignende?
»Overhovedet ikke. Det var en helt klassisk demonstration på omkring 40-50 mennesker med kampråb, bannerne og den slags. Det var det.«
Til årsfesten 8. november 2024 introducerede rektor udtrykket ’strømpefodsprincippet’ i sin tale.
Han sagde, at han i årets løb havde set flere forskellige former for studenteraktivisme på KU, og at nogle af dem bestod, hvad han kaldte ’strømpefodstesten’, mens andre ikke gjorde.
LÆS OGSÅ: Rektor: Studenteraktivisme bør følge ‘strømpefods-princippet’
Vi havde fået at vide, at vores seneste lejr havde bestået strømpefodstesten, så derfor valgte vi samme strategi
Isaac Ross Twomey-Madsen, studerende
På KU skal man stræbe efter den hensynsfulde tanke, når man demonstrerer, »protest i strømpefødder«, sagde rektor, der mente, at de studerendes første teltlejr på CSS, Rafah Garden, havde bestået strømpefodstesten, mens de studerendes besættelse af Museumsbygningen i september havde dumpet.
LÆS OGSÅ: Teltlejren på Københavns Universitet lukker
»Vi havde fået at vide, at vores seneste lejr havde bestået strømpefodstesten, så derfor valgte vi samme strategi. De fleste af os var helt bogstaveligt iført strømpefødder. Nu forstår vi ingenting af, hvad vi gjorde forkert, og hvorfor vi ikke måtte være der,« siger Isaac Ross Twomey-Madsen.
LÆS OGSÅ: Studerende mod Besættelsen blokerer KU’s administration
Uniavisen møder de studerende dagen efter den mislykkede teltlejr, hvor de igen har arrangeret sit-in på KUA.
Flere har smidt skoene, der er hængt omkring fire propalæstinensiske bannere op, og der står et enkelt telt, som ikke er pillet ned fra aftenen før.
De studerende har dannet en rundkreds om fakultetsdirektør Kristian Boye Petersen, som fortæller, at de skal pakke sammen og forlade området. Gør de ikke det, vil han notere deres navne, og de kan se frem til sanktioner, lyder meldingen. Politiet bliver også nævnt.
»Lige nu diskuterer vi, om vi skal blive eller gå,« siger Isaac Ross Twomey-Madsen, som flere gange taler i telefon og koordinerer med de øvrige studerende.
Fakultetsdirektøren ønsker ikke at udtale sig til Uniavisen, men henviser i stedet til KU’s øverste ledelse. De studerende har fået at vide, at de har fem minutter til at forlade stedet, men fakultetsdirektøren går alligevel afventede rundt i en lille halv time, før han siger:
»I har altså ikke tænkt jer at flytte jer?«
»Niks,« lyder meldingen fra flere af de studerende. Enkelte studerende vælger at gå, fordi de allerede har advarsler i bogen og er bange for, at endnu en kan få konsekvenser for deres indskrivning på KU.
Fakultetsdirektøren noterer et enkelt navn, resten af de studerende nægter at oplyse deres.
»Synes du egentlig ikke, det her er lidt latterligt,« spørger en studerende.
»I må jo tolke mit smil, som I vil,« svarer fakultetsdirektøren, som efterfølgende forlader de studerende.
I en times tid venter de studerende på, om politiet mon dukker op for at smide dem væk. Sideløbende går en helt anden og uafhængig demonstration i gang. Det er en gruppe studerende, som demonstrerer mod udflytningen af CSS til KUA.
Gruppen af udflytningsdemonstranterne får ikke på noget tidspunkt at vide, at de skal stoppe deres aktion.
»Det her er diskrimination i real time,« skriver Isaac Ross Twomey-Madsen i en sms senere på eftermiddagen.
»Lige nu arbejder på, om vi kan slå demonstrationerne sammen,« skriver han.
Uniavisen har sendt en række spørgsmål om forløbet til ledelsen, som rektor Henrik C. Wegener besvarer skriftligt herunder:
Hvorfor blev politiet tilkaldt?
»Universitetets tålmodighed med aktioner, der relaterer til Israel og Palæstina, og som i høj grad påvirker øvrige dele af universitetsbefolkningen, er ikke længere stor. De studerende efterkom ikke vores anvisninger. Derfor blev politiet involveret.«
Hvilket element i denne teltlejr levede ikke op til rektors ide om ‘strømpefodsprincippet’?
»Forsøget på at lave en lejr indenfor kan ikke ses isoleret fra mange måneders opslidende og konstante forstyrrelser af universitetets indre liv. De studerende har haft rigelig lejlighed for at udtrykke deres holdninger, derfor er tålmodigheden med sådanne aktioner ikke længere stor.«
Demonstration mod akademisk boykot kan ikke ses isoleret fra flere måneders aktioner på universitetet
Henrik C. Wegener, rektor, KU
Hvordan adskiller en indendørs teltlejr sig fra en udendørs, og hvorfor skulle den indendørs teltlejr lukkes efter få timer, når den udendørs fik lov at vare flere uger?
»Der må ikke være overnattende personer på campus af sikkerhedsmæssige hensyn. Derudover er der hensynet til den almindelige drift af universitetet, som tilsidesættes, når man stiller en teltlejr op indenfor midt i det hele, hvor ingen kan komme ind eller ud uden at blive konfronteret med demonstrationens budskaber. Brug af universitets lokaler sker efter aftale med Campusservice.«
Er det ny standard, at KU tilkalder politiet, når studerende demonstrerer?
»Nej. Det er heller ikke standard, at vores studerende ikke efterkommer vores anvisninger. I det konkrete tilfælde var det politiet, der kunne gøre KU opmærksom på, at der var en omfattende demonstration på vej mod Søndre Campus. Men vores tålmodighed er, som sagt, ikke længere stor.«
Hvorfor bliver de studerende, som demonstrerer for akademisk boykot bedt om at forlade området og truet med sanktioner, når dem, som demonstrerer mod udflytning af CSS får lov at sidde i fred?
»Demonstrationen mod udflytning af CSS er anmeldt. Den relaterer sig til universitetets indre liv. Den skaber ikke utryghed. Demonstration mod akademisk boykot kan ikke ses isoleret fra flere måneders aktioner på universitetet.«